Logo De Belofte

AFFERDEN - De gemeente Druten zegt nooit enig signaal te hebben gekregen dat in de woning van Festim Lato, de zelfbenoemde 'president in ballingschap' in Afferden, automatische wapens of Kosovaarse militairen zijn geweest. De afgelopen jaren zijn zowel Lato's woning als zijn activiteiten daar nauwlettend in de gaten gehouden.

Lato woonde de afgelopen jaren in een afgelegen huis in Afferden. Hij had zichzelf uitgeroepen tot president van Chameria, een regio op de grens van Albanië en Griekenland die streeft naar onafhankelijkheid.

Drie weken geleden werd zijn stoffelijk overschot aangetroffen bij Nigtevecht in het Amsterdam-Rijnkanaal. Sectie wees uit dat Lato door een misdrijf om het leven was gekomen. In de dagen die volgden berichtte De Telegraaf dat bij Lato's woning militaire parades werden gehouden en dat Kosovaarse soldaten er werden getraind door ervaren militairen. De krant toonde er ook beelden van. 

Die beelden stammen uit 2016 en 2017, zegt Druten nu. In die periode werd ook de gemeente op de hoogte gebracht. 'Deze signalen gingen onder andere over het vlagvertoon en de aanwezigheid van enkele personen in militaire kleding. Vanuit de portefeuille openbare orde en veiligheid zijn deze signalen nader onderzocht en is contact gelegd met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum', aldus de gemeente. 

Antwoord op raadsvragen

De gemeente keek vervolgens over welke zaken het zich moest buigen. Druten controleerde de woning in februari 2018 en sloot deze voor enkele maanden. In september 2018 constateerde de gemeente opnieuw dat er behalve Lato nog iemand in het huis woonde. 

'Deze persoon betrof één van de mensen die eerder op onze aanzegging was verhuisd. Wij hebben daarop direct een last onder dwangsom opgelegd met als doel deze overtreding te beëindigen', verduidelijkt de gemeente als reactie op raadsvragen van Dorpslijst Afferden.

Geen signalen uit Den Haag

Buiten de ongewenste logé zegt Druten dat er nooit informatie is binnengekomen over een leger in opbouw aan de Kerkdam in Afferden, zoals in De Telegraaf werd beschreven. Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum in Den Haag diende als centraal informatieknooppunt en hield nauw contact met Druten.

Vanuit Den Haag zijn dergelijke signalen nooit afgegeven richting Druten. De suggestie van militaire parades wijst de gemeente dan ook van de hand.

Geen automatische wapens

Ook de aanwezigheid van automatische wapens is iets dat Druten niet bekend in de oren klinkt. Tijdens een controle in december 2017 werden twee handvuurwapens gevonden: de politie nam die in beslag en vernietigde ze. Nadien zijn geen wapens meer aangetroffen in Lato's woning. De bewering dat er zwaarbewapende militairen over het terrein liepen, spreekt Druten dan ook tegen. 'Dat beeld klopt niet.'

Het Openbaar Ministerie maakte eerder deze maand bekend het onderzoek naar Lato voort te zetten.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Druten

  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Nieuwe campagne tegen discriminatie

    08 juli 2021
    DRUTEN - De gemeente Druten start dit najaar een campagne tegen discriminatie. Het Rijk stelt hiervoor ruim 30.000 euro ter beschikking. De campagne is met name bedoeld om de inwoners bewust te maken van allerlei vormen van discriminatie. De gemeente wil dat alle inwoners zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.
  • Speciale raadsvergadering Druten over MFA De Lier

    06 juli 2021
    DRUTEN - De gemeente Druten belegt op 23 september een speciale gemeenteraadsvergadering die geheel wordt gewijd aan de mogelijke realisering van een MFA De Lier in Puiflijk.
  • Wethouder: “Keuzes in fusieproces waren logisch en passend gezien maatschappelijke situatie”

    24 juni 2021
    WIJCHEN - De keuzes die het Wijchense college gemaakt heeft in het afgebroken proces op weg naar een bestuurlijke fusie met Druten waren logisch en passend en zouden ook weer opnieuw gemaakt worden. Dat zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) namens het college als reactie op het kritische onderzoeksrapport over dat fusieproces. Daarin wordt onder andere beschreven dat Wijchen het nagelaten heeft het gebruikelijke proces te volgen voor een bestuurlijke fusie door niet eerst een principebesluit te nemen en daarna pas de maatschappelijke discussie aan te gaan. Volgens Gerrits wilde het college het sentiment in de samenleving dat de toekomst van de gemeente al bepaald was op deze manier ontkrachten.
  • CDA vraagt opheldering over ‘blokhutgesprekken’ over bestuurlijke fusie Wijchen-Druten

    26 mei 2021
    WIJCHEN - De Wijchense CDA-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend om opheldering te vragen over gesprekken die zouden hebben plaatsgevonden in 2019 over een bestuurlijke fusie van Wijchen en Druten. Deze zogenaamde ‘blokhutgesprekken’ worden genoemd in een onderzoeksverslag over de stukgelopen fusie dat deze week gepresenteerd is. Bij die gesprekken in het verblijf van een Drutense wethouder zouden wethouders, raadsleden en bestuursleden van ‘betrokken’ fracties aanwezig geweest zijn. Volgens het CDA is naar andere partijen en Wijchense inwoners toe gecommuniceerd dat een artikel in de Wegwijs van januari 2020 de aanleiding was om de voorgenomen fusie verder in gang te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend