Logo De Belofte

ARNHEM - In het Arnhemse coalitieakkoord is een klimaatfonds van 10 miljoen euro afgesproken voor de verduurzaming van de stad. Waar gaat dit geld naartoe? Wie gaat erover? En onder welke voorwaarden? Het stadsbestuur komt met een voorstel om richting te geven aan deze vragen.

door Huibert Veth

Het klimaatfonds is bedoeld om bij te dragen aan de energietransitie en klimaataanpassingen. De gemeente wil de regie pakken binnen wijkinitiatieven. Alleen ondersteunen is onvoldoende volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp. Ook wil het stadsbestuur andere overheden, particulieren en bedrijven verleiden tot het doen van investeringen. De wethouder is in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken om subsidie te ontvangen voor aardgasvrije wijken die de gemeente vorig jaar nog misliep.

Van de 10 miljoen in het klimaatfonds wordt dit jaar 1,5 miljoen uitgegeven, oplopend tot 3 miljoen per jaar in 2022. Het geld zal onder meer besteed worden in de plannen om minimaal drie Arnhemse wijken aardgasvrij te maken. Ook wil het stadsbestuur de Rijnstad beschermen tegen wateroverlast en extreme hitte en droogte. Rond de zomer zullen concrete voorstellen volgen.

Half miljoen vrije ruimte

Het college vindt dat ze over projecten tot een half miljoen zelf mogen beslissen. Wordt het duurder dan zal de raad om toestemming gevraagd moeten worden. Bouwkamp benadrukt dat bij de bestedingen de impact en innovatie van belang zijn en ook de vraag of het samen met alle betrokken partijen gedaan kan worden.

Raadslid Vincent Bouma (PvdA) vindt dat het college met een half miljoen vrije besteding te veel ruimte krijgt en kondigde een voorstel aan om dit bedrag te verlagen. Op de vraag van Jan Hutten (CDA) geeft de wethouder aan dat de mate waarin de gemeente bijdraagt aan projecten ook afhangt van de draagkracht van de betreffende inwoners.

De komende weken zal de gemeenteraad een besluit nemen over het collegevoorstel.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
 • Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

  28 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
 • Gifbult bij woonwagenkamp wordt eindelijk aangepakt

  28 mei 2020
  ARNHEM - De gifbult bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd. Zoveel is zeker nadat de gemeenteraad unaniem voor de plannen van wethouder Cathelijne Bouwkamp stemde. Of ook het gif onder de woonwagens wordt weggehaald en het kamp uitgebreid, is nog maar de vraag.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.

Overig verkiezingsnieuws

 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige (en bijna 8 maanden) wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment. Arend Bouwman was 28 jaar, 2 maanden, 2 weken en 5 dagen oud toen hij op 1 september 1970 wethouder van Heerde werd.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend