Logo De Belofte

ARNHEM - Druk vanuit de Arnhemse politiek heeft ervoor gezorgd dat de Gele Kubus bijna drie keer zo duur is geworden dan eerder geraamd. Dat blijkt na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) door Arnhemmer Bram Derix. Het tijdelijke bouwwerk op het Gele Rijdersplein is daarnaast veel simpeler geworden dan aanvankelijk de bedoeling was.

Door Huibert Veth

Derix heeft zijn bevindingen gedeeld met RTV Arnhem. Het Rotterdamse architectenbureau Studio RAP heeft opdracht gekregen voor het ontwerp en de bouw van de Gele Kubus. Evenementenbedrijf Crazy Coasters heeft de opdracht gekregen het programma, de vergunningen en de inrichting in te vullen.

'Geen drie verdiepingen'

'Oorspronkelijk heeft Studio RAP laten weten dat de bouw van de kubus 68.000 euro zou bedragen', stelt Derix vast. 'Al snel bleek dat de architect niet in staat was om de Gele Kubus te laten bouwen zoals gepland. De drie verdiepingen zijn er niet gekomen.' Dit wordt door Studio RAP bevestigd.

Verder zegt het bureau dat ten opzichte van het oorspronkelijke plan de toiletten niet zijn gerealiseerd en dat er ook geen restaurant of een andere eetgelegenheid is gekomen. Volgens de offerte zouden er bijna 200 personen tegelijk in de kubus terechtkunnen. De gebruiksmelding is uiteindelijk afgegeven voor 120 personen, maar met een podium zijn dat er aanzienlijk minder.

Maanden later opgeleverd

Ook is de kubus maanden later opgeleverd dan was gepland. Crazy Coasters laat aan RTV Arnhem weten deels financieel door de gemeente Arnhem gecompenseerd te zijn voor de vertraging van vijf maanden.

De ambtenaren ondervonden duidelijk grote (politieke) druk om de kubus gebouwd te krijgen, waardoor de kosten enorm zijn opgedreven, stelt Derix. 'De gemeente had er ambtelijk helemaal genoeg van toen ik hen belde en men was zeer open over die frustratie. Niemand lijkt zich verantwoordelijk te voelen.'

Studio RAP bevestigt dat door de snelheid waarmee het project afgerond moest worden, de kosten opgelopen zijn. Oorspronkelijk zou de kubus dus voor 68.000 euro worden gebouwd. Dat is echter ruim 183.000 euro geworden. Het Rotterdamse architectenbureau vindt dat de gemeente voor dit bedrag wel een Kubus van hoogwaardige kwaliteit heeft gekregen.

'Alles moest wijken'

In een e-mailwisseling stelt Studio Rap aan de gemeente een duurdere bouwmethode voor, om het snel af te krijgen, maar ‘daar zit dan wel een prijs aan vast’. Derix: 'Uit alle mails en gesprekken is duidelijk geworden dat alles moest wijken voor het op tijd opleveren van de kubus.'

Bij de overdracht van de kubus aan de gemeente geeft laatstgenoemde in een e-mail naar Studio RAP te kennen de ontstane meerkosten voor diverse afrondende werkzaamheden en bouwhekken uit coulance voor haar rekening te nemen. Studio RAP zegt tegen RTV Arnhem dat er onenigheid was over de coördinatie- en ontwerpkosten.

In dezelfde e-mail geeft de gemeente aan dat Studio RAP af moet zien van verdere claims op dat gebied. Vervolgens is de samenwerking met Studio RAP door de gemeente beëindigd.

Gemeente herkent zich niet in geschetste beeld

De gemeente herkent zich niet in het geschetste beeld en zegt dat de uitspraken voor rekening komen van degenen die ze hebben gedaan. De woordvoerster verwijst voor haar standpunt naar de eigen website. 'De gemeenteraad is in 2017 onder andere akkoord gegaan met een onderzoek naar de mogelijkheden voor het Gele Rijdersplein aan de kant van het Willemsplein. Dat is nu in uitvoering.'

Het raadsvoorstel gaat niet in op hoe dit onderzoek moet worden gedaan en welke vorm de roomdivider moet krijgen, aldus de zegsvrouw. 'Uiteindelijk is uit een aantal voorstellen de kubus gekozen door de klankbordgroep. Het is een experiment en uiteraard is iedereen vrij om er een mening over te hebben.'

Derix: 'Daarbij gaat de gemeente wel voorbij aan een raadsbrief van begin 2018 over de stand van zaken waarbij de beoogde oorspronkelijke kubus, die er nooit in die vorm is gekomen, werd getoond als de definitief te bouwen kubus.'

Studio RAP geeft aan zich te herkennen in de opsomming van feiten in de artikelen van RTV Arnhem.

Dit is het eerste deel van een drieluik over de inmiddels veelbesproken Gele Kubus. Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Ben Schattenberg.

Door: Mediapartner RTV Arnhem

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend