Logo De Belofte

ARNHEM - Zowel de Partij voor de Vrijheid als DENK zijn nieuwe namen op de Arnhemse kieslijst. Arnhem1 hoort ook bij die nieuwkomers. Wat gaan zij de Arnhemse politiek brengen in de komende jaren, mochten ze een zetel bemachtigen?

Bij de uitzending van Gelderland Stemt bij Musis in Arnhem zijn Kürsat Bal van DENK - Verenigd Arnhem, Diana Kummeling van Arnhem1 en Coen Verheij van de PVV aangeschoven.

Wat gaan ze veranderen?

Bal zit met Verenigd Arnhem op dit moment in de raad. Hij denkt in de combinatie met DENK meer kloven te kunnen dichten en meer te doen aan onrecht en discriminatie in zijn stad. Hij wil van Arnhem de mooiste en meest welvarende stad maken en dat moet gebeuren door meer samen te werken.

Uiterst rechts: Coen Verheij, midden: Kürsat Bal, daarnaast Diane Kummeling

Diane Kummeling kent de Arnhemse politiek ook aardig; zij werkte voor de lokale SP als bestuursvoorzitter. Arnhem1 staat voor alle inwoners in de gemeente, zegt Kummeling.

Kummeling stapte uit de SP, omdat zij kunst en cultuur miste voor de mensen met een kleine beurs. De SP richtte zich volgens haar teveel op prestigeprojecten. 'Wij willen juist nieuwe buurtcentra in de wijk.'

Verheij werkt als inkoper bij een groothandel en heeft die politieke kennis nog niet. De PVV staat voor Arnhemmers, zegt hij. De PVV wil betere zorg, lagere lasten en deïslamiseren.

Geïslamiseerd

Bal: 'De samenleving bestaat te veel uit ontkoppelde groepen. We staan met de rug naar elkaar toe en dat geldt ook voor de cultuur in de raad. We moeten meer luisteren en dienstbaar zijn, want dat doen we te weinig. Je moet dat ook echt in de politiek doen, samen met de burgers.'

Maar de lijst bestaat veelal uit mensen met een migratie-achtergrond. Is dat logisch? 'Ja, want wij hebben een erg diverse lijst en willen juist ook hen erbij betrekken.'

Verheij: 'Voor ons is deïslamiseren en het sluiten van moskeeën en islamitische scholen belangrijk, want wij zien dat als bron van ideologie van haat die niet strookt met vrijheid in onze samenleving. Arnhem is al enorm geïslamiseerd.'

Moskeeën sluiten?

RTL Nieuws meldde deze middag dat lokale PVV-partijen denken dat het sluiten van bestaande moskeeën niet haalbaar is en het daarom geen hoofdprioriteit geven. Hoe kijkt Verheij daar tegenaan?

'Wij krijgen in Arnhem landelijk het vierde budget om radicalisering te bestrijden, dus het is ontzettend hard nodig in Arnhem. Ook jihadgangers komen hier vaak vandaan.'

Bal countert daarop: 'Niet islam, maar vervreemding en de met rug naar elkaar toe leven is de oorzaak van radicalisering. Daarom moeten wij samenwerken. De PVV wil alleen verdelen. Daar kunnen wij niet in meegaan.'

Verheij: 'Maar de islam verdeelt zelf. Kijk naar mannen en vrouwen en hun gelijkheid.' Bal reageert uiteindelijk dat hij met de PVV zou kúnnen samenwerken, als de PVV meegaat in hun manier van verbinden.

Kummeling over een mogelijke samenwerking: 'Wat ons bindt? De één heeft iets met islam, de ander is anti. Wij hebben met beide groepen niet specifiek iets. DENK richt zich vooral op mensen met migratie-achtergrond en doet dan aan etnisch profileren.'

'Nee', zegt Bal. 'Ik mag dan wel een Turkse achtergrond hebben. Maar ik ben een Arnhemmer. Wij willen juist etnisch profileren tegengaan. Ik hou van Arnhem.'

Te veel partijen?

In Arnhem doen straks zestien partijen mee. Is dat niet wat overdreven? 

Bal: 'Het is fantastisch dat burgers een keuze kunnen maken. Het voordeel van zestien partijen is dat we alle burgers kunnen dienen, zoals mensen met een migratie-achtergrond en hen naar de stembus krijgen.' Bal hoopt op vijf zetels.

Verheij: 'Voor ons standpunt is wel degelijk nog ruimte. Deïslamiseren is door niemand zo verwoord als door ons. Wij gokken op vijf zetels.'

Kummeling: 'Onze achterban bestaat uit mensen die nooit gaan stemmen maar wel een goede mening hebben. Zij zijn het geloof in de Arnhemse politiek kwijtgeraakt. Wij hopen op tenminste twee zetels.'

Zie ook: LIVE Gelderland Stemt in Musis: bestuurscultuur, de PVV doet mee en milieuzones

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhemse treurwilg krijgt eigen naam 'voor meer boombenul'

  16 oktober 2019
  ARNHEM - 'Laura Victoria' heet ze sinds dinsdagmiddag; de treurwilg in het Arnhemse Lauwerspark. 'Deze boom is een boegbeeld van onze acties. Daarmee is de strijd begonnen', zegt Kristine Ram namens Behoud Bomen Arnhem, de actiegroep die de boom een naam gaf.
 • Invalide man geweerd uit café: 'Mogen mensen zonder benen niet naar binnen?'

  14 oktober 2019
  ARNHEM - De invalide Marco Simon moest zaterdagavond uitgaanscafé Bloopers op de Arnhemse Korenmarkt verlaten vanwege zijn rolstoel. Dat laat Mathijs Jonkers, die met hem op stap was, via Twitter weten. 'Mogen mensen zonder benen niet naar binnen bij een horecagelegenheid?'
 • Arnhem leent 1,5 miljoen euro voor restauratie Eusebiuskerk

  13 oktober 2019
  ARNHEM - De gemeente Arnhem verstrekt een lening van 1,5 miljoen euro voor nieuwe restauratiewerkzaamheden aan de Eusebiuskerk. Daarvoor moet de kerk onder meer worden verduurzaamd en beter toegankelijk gemaakt.
 • Arnhem wil meer controle op zorglocaties

  10 oktober 2019
  ARNHEM - Arnhem wil zich niet meer laten verrassen door nieuwe zorglocaties die zich in de stad vestigen. Dat liet wethouder Roeland van der Zee woensdagavond weten. In straten en buurten met teveel overlast, wil hij bovendien minder zorgcliënten plaatsen.
 • Biocentralebouwer toont brieven met hakenkruizen en nazi-citaten

  07 oktober 2019
  ARNHEM - Hakenkruizen, nazi-citaten en bedreigingen om deuren in te trappen en ruiten in te slaan: de bouwer van de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard ontving onlangs brieven met dergelijke teksten en symbolen. Voor aangifte ging dat niet ver genoeg. 'Blijkbaar moet er eerst een ruit worden ingegooid', reageert directeur Jan Lenstra.

Overig verkiezingsnieuws

 • Burgemeester Lingewaard sluit ene na andere drugspand

  16 oktober 2019
  HUISSEN - Burgemeester Josan Meijers van de gemeente Lingewaard heeft opnieuw opdracht gegeven tot het sluiten van een drugspand. Ditmaal gaat het om een restaurant en een bovenwoning in de Vierakkerstraat 38 in Huissen. Begin september ontdekte de politie dat er wiet gekweekt werd.
 • Buurt wil uitbreiding van Almende College in Silvolde voorkomen

  16 oktober 2019
  SILVOLDE - Buurtbewoners van het Almende College in Silvolde willen dat de nieuwbouw van de school op die locatie wordt opgeschort. Dinsdag was er een zitting bij de Raad van State in Den Haag, waarbij omwonenden onder meer hun zorg uitspraken over mogelijke verkeersproblematiek.
 • Arnhemse treurwilg krijgt eigen naam 'voor meer boombenul'

  16 oktober 2019
  ARNHEM - 'Laura Victoria' heet ze sinds dinsdagmiddag; de treurwilg in het Arnhemse Lauwerspark. 'Deze boom is een boegbeeld van onze acties. Daarmee is de strijd begonnen', zegt Kristine Ram namens Behoud Bomen Arnhem, de actiegroep die de boom een naam gaf.
 • Begroting Ede: 'Tekort op zorg blijft aandachtspunt'

  16 oktober 2019
  EDE - Het proces om te komen tot een begroting met een financieel duurzaam perspectief was niet eenvoudig volgens wethouder financiën Leon Meijer.
 • Gemeente Rheden heft relatief lage toeristenbelasting

  16 oktober 2019
  DE STEEG - Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Rheden betalen een relatief lage toeristenbelasting. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van €1,17. Dit is nog wel een groei van 2,6% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog €1,14 per nacht was.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend