Logo De Belofte

ARNHEM - Zowel de Partij voor de Vrijheid als DENK zijn nieuwe namen op de Arnhemse kieslijst. Arnhem1 hoort ook bij die nieuwkomers. Wat gaan zij de Arnhemse politiek brengen in de komende jaren, mochten ze een zetel bemachtigen?

Bij de uitzending van Gelderland Stemt bij Musis in Arnhem zijn Kürsat Bal van DENK - Verenigd Arnhem, Diana Kummeling van Arnhem1 en Coen Verheij van de PVV aangeschoven.

Wat gaan ze veranderen?

Bal zit met Verenigd Arnhem op dit moment in de raad. Hij denkt in de combinatie met DENK meer kloven te kunnen dichten en meer te doen aan onrecht en discriminatie in zijn stad. Hij wil van Arnhem de mooiste en meest welvarende stad maken en dat moet gebeuren door meer samen te werken.

Uiterst rechts: Coen Verheij, midden: Kürsat Bal, daarnaast Diane Kummeling

Diane Kummeling kent de Arnhemse politiek ook aardig; zij werkte voor de lokale SP als bestuursvoorzitter. Arnhem1 staat voor alle inwoners in de gemeente, zegt Kummeling.

Kummeling stapte uit de SP, omdat zij kunst en cultuur miste voor de mensen met een kleine beurs. De SP richtte zich volgens haar teveel op prestigeprojecten. 'Wij willen juist nieuwe buurtcentra in de wijk.'

Verheij werkt als inkoper bij een groothandel en heeft die politieke kennis nog niet. De PVV staat voor Arnhemmers, zegt hij. De PVV wil betere zorg, lagere lasten en deïslamiseren.

Geïslamiseerd

Bal: 'De samenleving bestaat te veel uit ontkoppelde groepen. We staan met de rug naar elkaar toe en dat geldt ook voor de cultuur in de raad. We moeten meer luisteren en dienstbaar zijn, want dat doen we te weinig. Je moet dat ook echt in de politiek doen, samen met de burgers.'

Maar de lijst bestaat veelal uit mensen met een migratie-achtergrond. Is dat logisch? 'Ja, want wij hebben een erg diverse lijst en willen juist ook hen erbij betrekken.'

Verheij: 'Voor ons is deïslamiseren en het sluiten van moskeeën en islamitische scholen belangrijk, want wij zien dat als bron van ideologie van haat die niet strookt met vrijheid in onze samenleving. Arnhem is al enorm geïslamiseerd.'

Moskeeën sluiten?

RTL Nieuws meldde deze middag dat lokale PVV-partijen denken dat het sluiten van bestaande moskeeën niet haalbaar is en het daarom geen hoofdprioriteit geven. Hoe kijkt Verheij daar tegenaan?

'Wij krijgen in Arnhem landelijk het vierde budget om radicalisering te bestrijden, dus het is ontzettend hard nodig in Arnhem. Ook jihadgangers komen hier vaak vandaan.'

Bal countert daarop: 'Niet islam, maar vervreemding en de met rug naar elkaar toe leven is de oorzaak van radicalisering. Daarom moeten wij samenwerken. De PVV wil alleen verdelen. Daar kunnen wij niet in meegaan.'

Verheij: 'Maar de islam verdeelt zelf. Kijk naar mannen en vrouwen en hun gelijkheid.' Bal reageert uiteindelijk dat hij met de PVV zou kúnnen samenwerken, als de PVV meegaat in hun manier van verbinden.

Kummeling over een mogelijke samenwerking: 'Wat ons bindt? De één heeft iets met islam, de ander is anti. Wij hebben met beide groepen niet specifiek iets. DENK richt zich vooral op mensen met migratie-achtergrond en doet dan aan etnisch profileren.'

'Nee', zegt Bal. 'Ik mag dan wel een Turkse achtergrond hebben. Maar ik ben een Arnhemmer. Wij willen juist etnisch profileren tegengaan. Ik hou van Arnhem.'

Te veel partijen?

In Arnhem doen straks zestien partijen mee. Is dat niet wat overdreven? 

Bal: 'Het is fantastisch dat burgers een keuze kunnen maken. Het voordeel van zestien partijen is dat we alle burgers kunnen dienen, zoals mensen met een migratie-achtergrond en hen naar de stembus krijgen.' Bal hoopt op vijf zetels.

Verheij: 'Voor ons standpunt is wel degelijk nog ruimte. Deïslamiseren is door niemand zo verwoord als door ons. Wij gokken op vijf zetels.'

Kummeling: 'Onze achterban bestaat uit mensen die nooit gaan stemmen maar wel een goede mening hebben. Zij zijn het geloof in de Arnhemse politiek kwijtgeraakt. Wij hopen op tenminste twee zetels.'

Zie ook: LIVE Gelderland Stemt in Musis: bestuurscultuur, de PVV doet mee en milieuzones

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.
 • 'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

  20 februari 2020
  ARNHEM - De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder.
 • Alle kinderen moeten naar de tandarts en dat wil de gemeente Arnhem zo bereiken

  20 februari 2020
  ARNHEM - Er moet een 'haal- en brengservice' komen voor tandartsbezoeken vanuit alle Arnhemse scholen. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. De gemeente dient als aanjager voor dit initiatief.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente helpt honderd inwoners alsnog aan werk: 'Te grote groep doet niet mee'

  25 februari 2020
  SILVOLDE - De gemeente Oude IJsselstreek vindt dat een grote groep inwoners niet meedoet en daarom kiest ze voor een andere wijze om de participatiewet uit te voeren. Met het project 'Meedoen Werkt' moeten honderd inwoners die nu nog thuis zitten naar een betaalde baan worden geholpen.
 • Verkeersdrukte valt mee in Wageningen, buurt wil rondweg niet

  24 februari 2020
  WAGENINGEN - De Campusroute in Wageningen is niet nodig. Dat zeggen omwonenden en lokale politici op basis van nieuwe verkeerscijfers. Daaruit blijkt dat de verkeersdrukte op provinciale wegen in Wageningen achterblijft bij de voorspellingen.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend