Logo De Belofte

DRUTEN - De verkiezingsbus deed dinsdag twee locaties aan. In de ochtend was Beuningen aan de beurt, de middag was voor Druten.

De uitzending vanuit de rode verkiezingsbus werd verzorgd door RN7. Politici van verschillende partijen schoven aan en debatteerden over het bedrijventerrein Westerhout-Zuid. Mag West Maas en Waal een nieuw bedrijventerrein aanleggen als van het Drutense bedrijventerrein nog nagenoeg geen vierkante meter is verkocht? En hoe kan Druten weer hét koopcentrum van het Land van Maas en Waal worden.

Lees hier het verslag:

Als eersten mochten André Springveld van Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid, Dini Uitdehaag (Sociaal Maas en Waal), Gerard Worm van Kernachtig Druten en lijsttrekker André van den Hurk van het CDA met elkaar in debat. Als de concurrentie tussen West Maas en Waal en Druten op het gebied van grond voor bedrijven blijft bestaan, kan dat Druten 4 miljoen euro gaan kosten. Al direct bij de aftrap bleken Dini Uitdehaag en het CDA het optimisme van de andere twee partijen over bedrijventerrein niet te delen.

De kans bestaat dat de provincie over een aantal jaren een gedeelte van Westerhout-Zuid weer een agrarische bestemming geeft, omdat dat stuk leegstaat. Dat kost de gemeente geld. André Springveld heeft er alle vertrouwen in dat het vol komt, maar wil niets vertellen over onderhandelingen met bedrijven. Dini Uitdehaag van Sociaal Maas en Waal wil dan in vertrouwelijkheid geïnformeerd worden, maar heeft daar niets op teruggehoord.

Innovatieve bedrijven

Volgens Kernachtig Druten is er te weinig druk op de ketel gezet, vandaar de leegstand, maar ziet alles goed komen.  André van den Hurk geeft direct antwoord en houdt vol dat de leegstand handenvol geld kost. Het ondernemersklimaat is in Druten niet 'je van het', zegt hij. Hij wil innovatieve bedrijven en een lagere grondprijs. En geen opslagbedrijven, dat levert geen werkgelegenheid op, zegt Van den Hurk. 'U vertelt sprookjes', verwijt hij de voorstanders van het bedrijventerrein.

Dementievriendelijk

Even tussendoor: op straat vinden de mensen dat er meer rekening met ouderen wordt gehouden. In het verkeer, maar ook als het gaat om eenzaamheid. Sociaal Maas en Waal herkent het probleem en wil graag dat Druten 'dementievriendelijk' wordt. Een ander vindt dat de Drutense lokale partijen teveel in zichzelf gekeerd zijn en te weinig samenwerken. Uiteraard kan het CDA zich daarin vinden en vindt dat Druten moet gaan fuseren met andere gemeenten. Gerard Worm van Kernachtig Druten denkt dat de fusiegemeente Maas en Waal binnen handbereik ligt en daarmee zijn partij over haar schaduw is heen gestapt.

Shoppen

Een ondernemer vindt dat er in Druten meer te beleven moet zijn, aantrekkelijker moet worden voor het winkelend publiek. André van den Hurk van het CDA beaamt dat. Hij vindt ook dat Druten meer op de kaart moet worden gezet. Ook Sociaal Maas en Waal vindt dat Druten leuk om te shoppen moet worden. 

Intussen op het Marktplein in Druten:

Harder aan trekken 

Terug naar het bedrijventerrein Westerhout-Zuid: André Springveld is eigenlijk wel blij, dat nog niet alles verkocht is. Hij wil het aantrekken van bedrijven juist spreiden. Dini Uitdehaag wil dat de gemeente er harder aan gaat trekken om de grond te verkopen. Daar heeft zij in Kernachtig Druten en het CDA een medestander. Sterker nog, eigenlijk vindt wethouder Springveld van Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid dat ook. 

Centrum

Toen keerde het onderwerp het centrum van Druten terug op de agenda. Daarvoor schuiven Kees Koppers van Welzijn Druten en ondernemer Gérard van Woerkom aan. Want aan het centrum moet wat gebeuren, dat beaamt ook André Springveld ook. Eigenlijk is iedereen het over eens: zoals Druten er nu bijligt, kan niet meer.

Leste Mert

Er liggen plannen, er wordt al heel lang over gepraat. De Hogestraat is al tijden onderwerp van gesprek, maar tot resultaat heeft dat nog niet geleid. Volgens ondernemer Van Woerkom duurt het wel erg lang allemaal. Nu er een aannemer gevonden moet worden, neemt de onduidelijkheid weer toe, zegt hij. Volgens André Springveld moet alles klaar zijn voor de 200ste Letste Mert in november van dit jaar. De opknap van het centrum zal volgens Sociaal Maas en Waal niet te koste van de cultuurhistorische uitstraling van Druten gaan.

Toilet

Gerard Worm benadrukt dat het koopgedrag van mensen veranderd en dat er daarom meer moeite gedaan moet worden om mensen in Druten vast te houden. Een openbaar toilet zou daarbij helpen, zegt de lijsttrekker van Kernachtig Druten. 

Dini Uitdehaag doet een oproep om zoveel mogelijk aankopen in Druten te doen in plaats van in Nijmegen of op internet.  Kees Koppers van Welzijn Druten wil dat er geen detailhandel in het buitengebied geplaatst wordt, zoals de Lidl of Action. 

Geen cent

Ondernemer Van Woerkom klaagt erover dat de gemeente geen geld over heeft voor grote evenementen. Hij is zelf betrokken bij de activiteiten rondom Koningsdag en krijgt er nauwelijks iets voor van de gemeente, maar ook de Leste Mert moet zonder een cent van de gemeente doen. Dat steekt de ondernemers zegt hij.

Extra geld

Volgens André Springveld van Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid zijn de subsidies gestopt in de tijd van financiële tegenspoed, maar kan er nu weer over extra geld worden nagedacht. In de ogen van Kees Koppers van Welzijn Druten zijn de kosten voor ambtelijke diensten, die in rekening gebracht worden, veel te hoog. Hij wil dat Druten daarin toeschietelijker wordt. 

Onveilig

Van Woerkom heeft onlangs nog een winkeldiefstal meegemaakt, maar onveilig wil hij Druten niet noemen. De auto moet geweerd worden uit het centrum van Druten en dat vindt de ondernemer een goed idee. Want als mensen lopen zien ze meer van zijn etalage dan vanuit de auto. 

 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Druten

 • 'Lokale sportscholen moeten zo snel mogelijk weer beginnen'

  14 mei 2020
  DRUTEN - Steeds meer klanten zeggen hun abonnement op bij de sportschool in Druten, omdat er vanaf 1 september pas weer gefitnest mag worden. Partij Kernachtig Druten vraagt het gemeentebestuur nu zo snel mogelijk met een oplossing te komen, zodat de lokale ondernemers hun deuren niet hoeven te sluiten.
 • 'Wijchen en Druten moeten over drie jaar fuseren'

  04 mei 2020
  WIJCHEN - Wijchen en Druten moeten per 1 januari 2023 fuseren. Dat is het advies van onderzoeksbureau Tien. Een samenwerking is er al, maar als de twee nog sterker in de regio willen staan, is het beter als ze uiteindelijk één gemeente worden.
 • Vluchtelingenkinderen ook welkom in Druten: 'Nederland moet zich niet isoleren'

  23 april 2020
  DRUTEN - Druten wil alleenstaande vluchtelingenkinderen opvangen die momenteel in Griekse kampen verblijven. Met een motie die door de hele gemeenteraad wordt gesteund, willen partijen een signaal aan de landelijke overheid afgeven: ‘Als politicus moet je verantwoordelijkheid durven nemen.’
 • De toekomst is onzeker, dus valt dit kermiskoppel terug op de oliebollen

  10 april 2020
  DRUTEN - De geur van rozijnen en gefrituurd deeg, het geluid van knetterend vet - men associeert het misschien niet meteen met de coronacrisis, maar in Druten is het voor eventjes toch een beetje feest. Nicky en Corina Arjaans gooien tijdelijk de deuren van hun oliebollenkraam open, omdat er nu geen kermis in het land is waar ze kunnen staan.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.

Overig verkiezingsnieuws

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend