Logo De Belofte

DRUTEN - De verkiezingsbus deed dinsdag twee locaties aan. In de ochtend was Beuningen aan de beurt, de middag was voor Druten.

De uitzending vanuit de rode verkiezingsbus werd verzorgd door RN7. Politici van verschillende partijen schoven aan en debatteerden over het bedrijventerrein Westerhout-Zuid. Mag West Maas en Waal een nieuw bedrijventerrein aanleggen als van het Drutense bedrijventerrein nog nagenoeg geen vierkante meter is verkocht? En hoe kan Druten weer hét koopcentrum van het Land van Maas en Waal worden.

Lees hier het verslag:

Als eersten mochten André Springveld van Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid, Dini Uitdehaag (Sociaal Maas en Waal), Gerard Worm van Kernachtig Druten en lijsttrekker André van den Hurk van het CDA met elkaar in debat. Als de concurrentie tussen West Maas en Waal en Druten op het gebied van grond voor bedrijven blijft bestaan, kan dat Druten 4 miljoen euro gaan kosten. Al direct bij de aftrap bleken Dini Uitdehaag en het CDA het optimisme van de andere twee partijen over bedrijventerrein niet te delen.

De kans bestaat dat de provincie over een aantal jaren een gedeelte van Westerhout-Zuid weer een agrarische bestemming geeft, omdat dat stuk leegstaat. Dat kost de gemeente geld. André Springveld heeft er alle vertrouwen in dat het vol komt, maar wil niets vertellen over onderhandelingen met bedrijven. Dini Uitdehaag van Sociaal Maas en Waal wil dan in vertrouwelijkheid geïnformeerd worden, maar heeft daar niets op teruggehoord.

Innovatieve bedrijven

Volgens Kernachtig Druten is er te weinig druk op de ketel gezet, vandaar de leegstand, maar ziet alles goed komen.  André van den Hurk geeft direct antwoord en houdt vol dat de leegstand handenvol geld kost. Het ondernemersklimaat is in Druten niet 'je van het', zegt hij. Hij wil innovatieve bedrijven en een lagere grondprijs. En geen opslagbedrijven, dat levert geen werkgelegenheid op, zegt Van den Hurk. 'U vertelt sprookjes', verwijt hij de voorstanders van het bedrijventerrein.

Dementievriendelijk

Even tussendoor: op straat vinden de mensen dat er meer rekening met ouderen wordt gehouden. In het verkeer, maar ook als het gaat om eenzaamheid. Sociaal Maas en Waal herkent het probleem en wil graag dat Druten 'dementievriendelijk' wordt. Een ander vindt dat de Drutense lokale partijen teveel in zichzelf gekeerd zijn en te weinig samenwerken. Uiteraard kan het CDA zich daarin vinden en vindt dat Druten moet gaan fuseren met andere gemeenten. Gerard Worm van Kernachtig Druten denkt dat de fusiegemeente Maas en Waal binnen handbereik ligt en daarmee zijn partij over haar schaduw is heen gestapt.

Shoppen

Een ondernemer vindt dat er in Druten meer te beleven moet zijn, aantrekkelijker moet worden voor het winkelend publiek. André van den Hurk van het CDA beaamt dat. Hij vindt ook dat Druten meer op de kaart moet worden gezet. Ook Sociaal Maas en Waal vindt dat Druten leuk om te shoppen moet worden. 

Intussen op het Marktplein in Druten:

Harder aan trekken 

Terug naar het bedrijventerrein Westerhout-Zuid: André Springveld is eigenlijk wel blij, dat nog niet alles verkocht is. Hij wil het aantrekken van bedrijven juist spreiden. Dini Uitdehaag wil dat de gemeente er harder aan gaat trekken om de grond te verkopen. Daar heeft zij in Kernachtig Druten en het CDA een medestander. Sterker nog, eigenlijk vindt wethouder Springveld van Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid dat ook. 

Centrum

Toen keerde het onderwerp het centrum van Druten terug op de agenda. Daarvoor schuiven Kees Koppers van Welzijn Druten en ondernemer Gérard van Woerkom aan. Want aan het centrum moet wat gebeuren, dat beaamt ook André Springveld ook. Eigenlijk is iedereen het over eens: zoals Druten er nu bijligt, kan niet meer.

Leste Mert

Er liggen plannen, er wordt al heel lang over gepraat. De Hogestraat is al tijden onderwerp van gesprek, maar tot resultaat heeft dat nog niet geleid. Volgens ondernemer Van Woerkom duurt het wel erg lang allemaal. Nu er een aannemer gevonden moet worden, neemt de onduidelijkheid weer toe, zegt hij. Volgens André Springveld moet alles klaar zijn voor de 200ste Letste Mert in november van dit jaar. De opknap van het centrum zal volgens Sociaal Maas en Waal niet te koste van de cultuurhistorische uitstraling van Druten gaan.

Toilet

Gerard Worm benadrukt dat het koopgedrag van mensen veranderd en dat er daarom meer moeite gedaan moet worden om mensen in Druten vast te houden. Een openbaar toilet zou daarbij helpen, zegt de lijsttrekker van Kernachtig Druten. 

Dini Uitdehaag doet een oproep om zoveel mogelijk aankopen in Druten te doen in plaats van in Nijmegen of op internet.  Kees Koppers van Welzijn Druten wil dat er geen detailhandel in het buitengebied geplaatst wordt, zoals de Lidl of Action. 

Geen cent

Ondernemer Van Woerkom klaagt erover dat de gemeente geen geld over heeft voor grote evenementen. Hij is zelf betrokken bij de activiteiten rondom Koningsdag en krijgt er nauwelijks iets voor van de gemeente, maar ook de Leste Mert moet zonder een cent van de gemeente doen. Dat steekt de ondernemers zegt hij.

Extra geld

Volgens André Springveld van Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid zijn de subsidies gestopt in de tijd van financiële tegenspoed, maar kan er nu weer over extra geld worden nagedacht. In de ogen van Kees Koppers van Welzijn Druten zijn de kosten voor ambtelijke diensten, die in rekening gebracht worden, veel te hoog. Hij wil dat Druten daarin toeschietelijker wordt. 

Onveilig

Van Woerkom heeft onlangs nog een winkeldiefstal meegemaakt, maar onveilig wil hij Druten niet noemen. De auto moet geweerd worden uit het centrum van Druten en dat vindt de ondernemer een goed idee. Want als mensen lopen zien ze meer van zijn etalage dan vanuit de auto. 

 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Druten

 • Subsidie Drutense verenigingen stopt door nieuw afvalbeleid: 'Enorme aanslag op ons budget'

  17 oktober 2019
  DRUTEN - Tot grote frustratie van lokale sport- en hobbyclubs wil Druten vanaf 2021 niet meer samenwerken met de verenigingen die nu nog helpen bij de inzameling van oud papier. Samen met afvalbedrijf Dar pakt de gemeente die inzameling anders aan, waarmee ze liefst 30.000 euro bespaart.
 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • 'Zekerheid nodig over slib in Kaliwaal'

  02 oktober 2019
  DRUTEN - Lokale partij Kernachtig Druten heeft vertrouwen in afspraken over slibdumping in de Kaliwaal, maar toch blijft de fractie kritisch. Na berichten van onder meer Omroep Gelderland over dumping van troep in Gelderse plassen, wil de partij zeker weten dat kwaliteitscontroles goed zijn uitgevoerd.
 • Druten vreest controle te verliezen over milieuplannen

  01 oktober 2019
  DRUTEN - De Drutense raad vreest controle te verliezen over haar milieuplannen om Gelderland in 2050 energieneutraal te krijgen. Invulling van die plannen moet volgens partijen bij de gemeente liggen, niet bij de provincie of de waterschappen.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend