Logo De Belofte

NIJMEGEN - Inwoners van Nijmegen Noord voelen zich met handen en voeten gebonden aan de Nuon voor de levering van warmte. Ze zijn aangesloten op het warmtenet dat volledig in handen is van de energieleverancier en volgens veel bewoners pakt dat nadelig uit voor hun portemonnee.

Arjan Olsder verhuisde drie jaar geleden van een wat ouder huis naar een nieuwbouwwoning in Nijmegen Noord. Maar hij schrok van de energierekening. 'Onze stookkosten zijn verdubbeld. Dat heeft ermee te maken dat de leveringskosten van het warmtenet aan deze woning, al bijna net zo hoog liggen als stoken plus koken in onze oude woning die groter was en slechter geïsoleerd.'

'Warmte verloren zonder dat mijn huis wordt verwarmd'

Volgens Olsder laat het rendement van de warmtepomp in de nieuwbouw te wensen over. 'Hier zit een gat in de isolatie voor het regelpaneel. Daardoor gaat al warmte verloren zonder dat die mijn huis verwarmt.'

De warmtewisselaar in deze huizen is volgens hem dan ook niet gericht op een zo hoog mogelijk rendement, maar op zo min mogelijk onderhoud. 'Want iedere keer dat Nuon een servicemonteur moet sturen, kost dat ze geld. Terwijl extra stookkosten voor hen niet uitmaken, want die komen toch uit onze zak.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):

Afstappen van Nuon zou duizenden euro's kosten

Olsder die ook al zeventien zonnepanelen op zijn dak heeft gelegd, zou graag op zoek gaan naar een nog zuinigere verwarming van zijn huis. Maar hij wordt afgeschrikt door het verhaal dat rondgaat, dat afsluiting van de Nuon wel duizenden euro's zou kosten.

Onzin, zo zegt wethouder Tiemens: 'Dat is dus niet waar. Het is wel zo dat het in bepaalde koopcontracten staat. Maar dat ligt buiten de macht van de gemeente, dat had er niet in moeten staan.'

Ariane Volz van de Nuon bevestigt dat. 'Er is inderdaad een aansluitplicht vanuit de concessie, maar er is wel een mogelijkheid voor iemand om afsluiting aan te vragen. Dat doen wij kosteloos.' Daarna zijn er volgens Volz geen maandelijkse kosten meer voor de bewoner.

'Alternatief voor Nuon is bijna onmogelijk'

De woordvoerder van de Nuon wijst erop dat er sinds 2010 maar zes huishoudens vrijwillig van het warmtenet zijn afgegaan.

Misschien wel omdat het niet zo makkelijk is om een alternatief te verzinnen, zo stelt Olsder. 'Die warmtewisselaar van de Nuon is heel klein, die past in de meterkast. Een warmtepomp past daar niet in. Ook verwarming met bijvoorbeeld waterstof is volgens hem onmogelijk omdat er in Nijmegen Noord geen gasleidingen zijn aangelegd die (met aanpassingen) waterstof zouden kunnen aanvoeren naar de woningen.

Inwoners van Nijmegen Noord voelen zich met handen en voeten gebonden aan de Nuon voor de levering van warmte. Ze zijn aangesloten op het warmtenet dat volledig in handen is van de energieleverancier en volgens veel bewoners pakt dat nadelig uit voor hun portemonnee.

'Prijsstijging volledig ridicuul'

Ook andere bewoners hebben hun twijfels bij het warmtenet. Sjef Goossens uit Lent verbaast zich over de recente prijsstijging van 14 procent. 'Dat lijkt mij een enorme toename.'

Volgens het Niet Meer Dan Anders principe (NMDA) zouden bewoners niet meer energiekosten moeten betalen dan wanneer zij op gas stoken. Maar nu de gasprijzen zo stijgen om de energietransitie te betalen, stijgt dus ook de rekening voor gebruikers van het warmtenet. 'Je bedenkt dus een alternatief voor gas en koppelt dat aan de gasprijs. Volledig ridicuul natuurlijk.'

Nuon: 'nog altijd het laagste tarief'

Wethouder Tiemens ziet dit inderdaad als een probleem en pleit ervoor dat het NDMA-principe wordt losgelaten. Ariane Volz van de Nuon: 'De tarieven die Nuon sinds 1 januari 2019 voor stadswarmte rekent zijn de laagste van Nederland.

De prijs per gigajoule (GJ) is opnieuw fors lager dan het maximumtarief dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vastgesteld (€ 26,15 versus € 28,47 per GJ). Ook de vaste kosten blijven ruim onder het ACM-maximum (€ 475,61 versus € 546,58 per jaar).'

'Meer concurrentie zou problemen kunnen oplossen'

Toch is Goossens nog niet overtuigd. 'Zo wordt stadswarmte nooit een fatsoenlijk alternatief en probeert Nuon ons het geld uit de zakken te kloppen met het argument dat ze nog steeds onder het maximum zitten dat gesteld is door ACM. Wat dat betreft zou meer concurrentie op het stadswarmtenet wel veel problemen kunnen oplossen.'

Maar die concurrentie is dus volgens wethouder Tiemens niet mogelijk. 'Dat is bij alle warmtenetten in Nederland en Europa zo. Dat ligt aan de manier waarop warmtenetten werken: die zijn heel lokaal aangetakt aan een bron. En dat ligt ook aan de de marktordening in Nederland. Zoals nu de markt is geordend, hebben we te maken met monopolisten, met de Nuon, met Eneco. Of we moeten als stad ons eigen energiebedrijf gaan oprichten en dat onderzoeken we momenteel.'

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Studentenhuis 'totaal verrast' dat Nijmegen vergunning weigert

  19 februari 2020
  NIJMEGEN - Totaal verrast waren ze naar eigen zeggen. De eigenaren van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel toen zij halverwege 2018 horen kregen dat ook zij een vergunning nodig hadden voor het dispuuthuis waar ze zelf ook nog hebben gewoond. Volgens hen blijkt uit diverse signalen van de gemeente dat hun huis al legaal verhuurd was. Dat zeiden ze woensdag tegen de bestuursrechter, die moet beslissen over het lot van het studentenhuis.
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Studenten in Nijmegen binnenkort dakloos?

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Blijft één van de oudste dispuuthuizen van Nijmegen bestaan of komt er een einde aan een traditie van dertig jaar? Dat is in handen van de bestuursrechter die woensdag moet beslissen over het lot van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel 80. De eigenaren van het pand zijn in beroep gegaan tegen de weigering van Nijmegen om een vergunning af te geven voor het studentenhuis.
 • Burgemeester Bruls: 'Sommige bedelaars verdienen beter dan ik'

  13 februari 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen komt eind maart met een plan van aanpak tegen de overlast van dak- en thuislozen en bedelaars in het centrum van de Waalstad. Dat heeft hij de raad woensdagavond laten weten. Of daarbij ook een bedelverbod wordt ingesteld, is nog niet zeker.
 • Nijmegen niet voor lokaal vuurwerkverbod nu Den Haag maatregelen aankondigt

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Het grootste deel van de Nijmeegse gemeenteraad ziet een algeheel lokaal vuurwerkverbod in de Waalstad niet zitten. Dat bleek woensdagavond bij de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling. Daar was om gevraagd door GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Een deel van de raad vroeg zich af waarom, omdat de landelijke politiek al maatregelen heeft aangekondigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Huub Hieltjes beëdigd als burgemeester van Duiven

  21 februari 2020
  DUIVEN - Huub Hieltjes is vrijdagmiddag geïnstalleerd als burgemeester van Duiven. Tijdens een bijzondere raadsvergadering is de Brabander met Liemerse roots beëdigd.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door: 'Heel pijnlijk dat we iedereen moeten teleurstellen'

  21 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend