Logo De Belofte

ARNHEM - "Als ik er niet meer ben, heb ik rust in mijn hoofd." Het zijn gedachtes die de 25-jarige Clara Mak uit Velp niet vreemd zijn en waar ze nog wel eens last van heeft. Sinds kort zet Arnhem aandacht voor inwoners met zelfmoordgedachten nadrukkelijker op de agenda. Ook de landelijk campagne van 113 deed deze week de Rijnstad aan.

Vorig jaar zijn er 28 Arnhemmers overleden door zelfmoord, weet Barbara Rooks die namens de gemeente het thema op de kaart zet. "En het aantal pogingen is 25 keer groter: 700 dus." Hoeveel mensen er daarnaast met de gedachte spelen, wil Rooks graag uitzoeken. Landelijk weten we volgens haar dat het om een half miljoen mensen gaat.

Bij al die cijfers gaat het om gevallen die zijn geregistreerd. De werkelijke aantallen zullen dus hoger liggen, erkent Rooks. "Sommige mensen willen of kunnen er niet over praten. Ook is de doodsoorzaak niet altijd met zekerheid vast te stellen: denk aan een verdrinkingsdood of eenzijdig ongeluk. Zonder briefje, weet je dan nooit precies wat er is gebeurd."

'Wilde naasten geen verdriet doen'

Clara kende vanaf haar twaalfde meerdere periodes waarin zelfmoordgedachtes een grote rol speelden. "Ik heb wel eens bij het water of op een brug gestaan. Ook nam ik een keer te veel medicijnen." Onder meer angst en haar naasten geen verdriet willen doen, hielden haar tegen. Ook hoopte zij dat 'het misschien beter zou worden' als zij zichzelf een langer leven gunde.

Want de druk om 'überhaupt een leven te leiden', ervaart Clara als zwaar. Ook komt onrecht in de wereld, zoals de milieucrisis, hard binnen bij haar. "Dat vind ik moeilijk te verdragen."

Jarenlang hield zij die gedachten voor zichzelf. Dat maakte Clara eenzaam, op een school waarin zij zich toch al alleen en buitengesloten voelde. "Ook de thuissituatie was niet fijn. Mijn ouders maakten veel ruzie en waren vaak boos op mij."

Ik realiseerde me dat ik niet de hulp zou krijgen die ik nodig had, als ik me beter voor bleef doen

Aan het einde van haar middelbare school begon Clara voor het eerst over haar problemen te praten, tegen een docent en maatschappelijk werker. De echte weg omhoog vond ze nadat zij rond haar 21e eerst psychisch behoorlijk in de put raakte. "Ik realiseerde me dat ik niet de hulp zou krijgen die ik nodig had, als ik me beter voor bleef doen. Daarna werd ik opener en transparanter."

"Ik vond het eng om mensen erover te vertellen", herinnert Clara zich. "Het is toch een beetje taboe en mensen kunnen schrikken."

Het belangrijkste advies van Clara aan kinderen en volwassenen die met soortgelijke gedachten zitten: praat erover. "Alleen al omdat je anders in je eigen web verstrikt raakt."

Luisteren zonder oordeel

En voor degenen die iemand tegenkomen die zo'n verhaal bij hem of haar kwijt wil: "Probeer zonder oordeel te luisteren en stel jezelf ook kwetsbaar op. Dat helpt", weet Clara.

Dat signaal sluit naadloos aan bij de campagne die de gemeente Arnhem vanaf 1 oktober start, met als voornaamste boodschap: praten werkt. Ook wil Arnhem onder meer jongerenwerkers en wijkteams trainen in het aangaan van dat soort gesprekken, legt Rooks uit. "Dan is de stap richting GGZ soms niet eens nodig."

Al zijn de lange wachtlijsten die je daar tegenkomst als die hulp wel nodig is een probleem, betoogt Clara. "Net als het vele wisselen van behandelaars, omdat er andere teams zijn voor verschillende diagnoses. Ook huisartsen kunnen door de hoge werkdruk situaties soms onvoldoende inschatten."

"Wees ook trots op jezelf dat je nog in leven bent, ondanks dat je vecht tegen zelfmoordgedachten", wil Clara meegeven.

'Geleerd lief te zijn voor mezelf'

Clara kreeg verschillende therapieën, waarbij ze haar grenzen heeft leren kennen en aangeven. "Mijn gevoelens doen er toe en mogen er zijn. Ik kan nu beter luisteren naar mijn eigen lichaam zonder het te vooroordelen, afstraffen of negeren. Ik heb geleerd lief te zijn voor mezelf en voor mezelf te zorgen."

Maar wat misschien nog wel het meest hielp, is dat Clara merkte dat er mensen in haar omgeving waren die 'van haar houden en haar onvoorwaardelijk accepteren'.

Soms huil ik even in m'n eentje of sla op een kussen

Toch is het leven voor haar zo nu en dan nog altijd moeilijk. "Maar ik vraag nu eerder om hulp: zoek contact met een vriend of behandelaar. Soms huil ik even in m'n eentje of sla op een kussen. Ook schaam ik me niet meer. Vaak word ik somber wakker, dan sta ik toch op en probeer te accepteren dat het allemaal wat langzamer gaat."

Ondertussen werkt de Tweede Kamer aan een wetsvoorstel om gemeenten na 2022 zelf verantwoordelijk te maken voor suïcidepreventie, weet Rooks. "Ik hoop dat dat er komt. Dat zal de nodige extra financiële middelen geven en laat zien dat we het onderwerp écht belangrijk vinden."

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 113 Zelfmoordpreventie op 0800-0113 of chat via 113.nl.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend