Logo De Belofte

ARNHEM - Bijna 250 jaar na zijn dood gaat de grote wens van Huybert van Olden eindelijk in vervulling. Hij krijgt zijn 'oudemannenhofje'. In de Arnhemse wijk Schuytgraaf, betaald uit zijn nalatenschap.

"Supertrots", is Huib van OIden. Hij beheert als een van de erfgenamen de stichting die Huybert voor dit doel oprichtte. "Dit is de kroon op mijn levenswerk."

Zijn betbetbet-overgrootvader was executeur van het testament van zijn voorvader Huybert, legt Huib uit. Zijn volledige erfenis bleek naar een stichting te gaan voor het maken van een oudemannen- (en vrouwen-!) hofje of begijnenhofje waar senioren met elkaar kunnen samenleven, zoals dat in de middeleeuwen vaker gebeurde.

Azen op vermogen

"Daarmee wilde Huybert iets goeds doen voor de samenleving", vertelt Van Olden, die de stichting nu met zijn broer en neef beheert. Huyberts kinderen en vrouw overleden al voor zijn dood, dus aan hen kon hij het vermogen dat hij opbouwde - onder meer met zijn brouwerij aan de Arnhemse Beekstraat - niet nalaten. Bovendien zouden zijn neven en nichten de zorg voor hun oom verwaarloosd hebben, azend op zijn vermogen. Daar stak Huybert dus een stokje voor.

Het heeft even geduurd voor zijn wens gerealiseerd werd, erkent Van Olden. Zijn verre voorvader overleed al in 1774. Waarom het zó lang heeft geduurd, is volgens hem moeilijk uit de historische stukken te halen. Mogelijk speelden economische crises en de onrust in de VOC-tijd een rol. Generaties daarna hebben 'vooral op de centjes gepast'. "Kennelijk hebben die niet eerder de ambitie gehad ermee aan de slag te gaan. Als tweede 'Huibert' in de familie zag ik die uitdaging wel", vertelt Van Olden, die ook zijn zoon naar Huybert vernoemde.

Het zou mooi zijn als het er over tien generaties nog is

Het 'Huybert van Oldenhofje' komt in de buurt van het Schuyts Kwartier, ten noorden van het winkelcentrum. Er komen in totaal zestien huurwoningen voor 55-plussers. De woningen worden, naar middeleeuws voorbeeld, in een vierkant gebouwd. De binnentuin is voor gezamenlijk gebruik.

De stichting van de Van Oldens verzorgt de exploitatie en beheer en hoopt dat nog heel lang te blijven doen, maakt Huib van Olden duidelijk. "We bouwen niet om te verkopen. Wat mij betreft blijft het nog zeker driehonderd jaar in de stichting. We willen het vooral lang in de lucht houden: het zou mooi zijn als het er over tien generaties nog is."

Fama Nocet

Het oorspronkelijke doel van dit soort hofjes was volgens Van Olden ook 'bouwen voor de eeuwigheid'. Dat uitgangspunt, om niet voor het snelle geld te gaan, past volgens hem ook goed bij de spreuk onder hun familiewapen: Fama Nocet, oftewel 'roem schaadt'.

In Nederland bestaan nog iets meer dan honderd van dit soort hofjes, voornamelijk gebouwd tussen de dertiende en negentiende eeuw. Weliswaar bestaan er meer ideeën en initiatieven voor leeftijdsgebonden wonen, ziet Van Olden. Maar nieuwbouw vanuit een aansturingsmodel met de stichting zoals zij dat voor ogen hebben, is volgens hem toch wel uniek.

Hoe organiseer je bewoners?

De volgende vraag is hoe je de eerste groep bewoners gaat organiseren, overpeinst Van Olden. "Die moeten toch een beetje met elkaar willen en kunnen samenleven. En de start is met een compleet nieuwe groep: hoe zorg je ervoor dat die ook met elkaar door een deur kunnen?"

Van Olden denkt aan een regelement waarin het noaberschap, elkaar willen helpen en 'streven naar een community', een plek krijgt. Ook het aanstellen van een huismeester is volgens hem een optie.

'Uniek stukje historie'

Vrijdagmiddag ondertekenen wethouder Ronald Paping en de Van Oldens de overeenkomst die het hofje mogelijk maakt. De bouw moet in het najaar starten, de oplevering wordt uiterlijk begin 2023 verwacht. "Schuytgraaf krijgt zo een uniek stukje historie in de wijk, maar wel volgens moderne maatstaven", ziet Paping.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend