Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil de tarieven voor recreatief schaatsen in het Triavium vereenvoudigen. Als gevolg daarvan gaan jongeren en volwassenen minder betalen voor entree. Het lagere tarief voor 65-plussers en daluren vervalt echter, waardoor gebruikers hiervan meer gaan betalen vanaf het komende seizoen.

Bezuiniging

Vorig jaar nam het college een verhoging van de tarieven voor het schaatsen in het Triavium op in de stadsbegroting als bezuinigingsmaatregel, met een verhoging van 2 euro per bezoek en 4 euro per jaar voor abonnementen. De gemeenteraad greep daarop in met een aangenomen motie van GroenLinks die opriep de tarieven voor een los bezoek met maximaal één euro te verhogen en de rest van de bezuiniging te halen op de tarieven voor abonnementen en rittenkaarten. Afgelopen seizoen zijn de entreeprijzen hier op aangepast.

Van 30 tarieven naar 12

Nu wil het college het tarievensysteem op de schop nemen om het te vereenvoudigen. “Het huidige tarievenstelsel is eigenlijk niet meer uit te leggen; er zijn bijna 30 soorten tarieven”, schrijft het college aan de gemeenteraad. “Daarom hebben we het tarievenstelsel vereenvoudigd en we hebben de verschillende soorten entreeprijzen teruggebracht van 30 naar 12. Er is een aantal vaste tarieven en tijdens het seizoen hebben we op verschillende momenten een actietarief met 25 procent korting. Dit actietarief zetten we op diverse momenten voor diverse doelgroepen in. Met dit nieuwe stelsel komen we tot eenvoudig te communiceren entreeprijzen en wordt de administratieve werklast een stuk lager.”

Losse entreekaarten

Door een andere indeling van de tarieven ten opzichte van die van het seizoen 2019-2020 is het nu mogelijk om de prijs voor de meeste bezoekers naar beneden te brengen ten opzichte van het vorige seizoen. Voor kinderen tot 3 jaar blijft entree gratis. Jeugd van 4 tot en met 17 jaar en studenten gaan 6,50 euro betalen in plaats van 7,35 euro. “Dit is een groep die we vanuit sport belangrijk vinden om laagdrempelig sporten aan te bieden”, aldus het college. Volwassenen betalen nu 9,55 euro en gaan vanaf het nieuwe seizoen 9 euro betalen. Het speciale tarief voor 65-plussers en bezoekers van daluren vervalt, waardoor beide nu 1,65 euro per kaartje meer gaan betalen. Begeleiders gaan ook 0,50 euro meer betalen. “Van de daluren werd weinig gebruik gemaakt”, laat het college weten. “Wij verwachten dat trouwe schaatsers blijven komen ondanks de verhoging. De nadelen van de nieuwe tarieven wegen naar onze mening niet op tegen de voordelen die het voor veruit de meeste bezoekers biedt.”

Rittenkaarten en seizoenskaarten

De prijzen van 10-rittenkaarten gaan voor volwassenen omlaag van 85,80 euro naar 81 euro. Voor jeugd is dat ook het geval: zij gaan 59 euro betalen in plaats van 66,10 euro. Een seizoenkaart voor volwassenen gaat 203 euro kosten in plaats van 255 euro. Voor jongeren is dat 148 euro in plaats van 186 euro. Een ouder-kindseizoenskaart wordt echter wel wat duurder: van 35,70 euro naar 40 euro. Met deze nieuwe tarieven veracht het college binnen de begroting te blijven.

Door: Dion van Alem, Mediapartner RN7

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend