Logo De Belofte

NIJMEGEN - De Nijmeegse politiek reageert positief over het besluit om tot het eind van het jaar 1000 Afghaanse vluchtelingen op te vangen op Heumensoord. Wel zijn er zorgen over onder andere de omstandigheden in de opvang. Deze waren rondom de opvang van Syrische vluchtelingen in 2015 een bron van kritiek.

Opnieuw verantwoordelijkheid nemen

In eerste instantie worden er 750 Afghaanse vluchtelingen opgevangen op Heumensoord, maar uiteindelijk kunnen dat er 1000 worden. De opvanglocatie blijft bestaan tot uiterlijk 1 januari 2022. Nijmegen neemt daarmee na 2015 de opvang van 3000 Syrische vluchtelingen op deze locatie in 2015 opnieuw haar verantwoordelijkheid, vinden verschillende fracties in de Nijmeegse gemeenteraad. “Het voelt, net als in 2015, bijzonder als je voor hele grote en geopolitieke problemen opeens zo dicht bij huis een deeltje van de oplossing kunt zijn”, zegt D66-fractievoorzitter Tobias van Elferen. “Fijn dat Nijmegen de evacués uit Afghanistan gaat opvangen”, vindt Ammar Selman (PvdA). “De eerste zorg is mensen in veiligheid brengen.”

Kritiek op opvang in 2015

Dat is echter niet de enige zorg, blijkt ook uit de reacties vanuit de Nijmeegse politiek. Toen in 2015 hier 3000 Syrische vluchtelingen werden opgevangen op Heumensoord, klonk er achteraf kritiek van onder andere het College van de Rechten van de Mensen en op het gebrek aan privacy en rust in het toenmalige tentenkamp. “Ik werkte destijds in Kamp Heumensoord en veel kritiek op de opvang was volkomen terecht”, zegt Yurre Wieken (SP). “Goed dat er weer opvang komt, maar het moet wel goede opvang zijn.” Dat vindt ook Marieke Smit (GroenLinks): “Ik ben heel erg blij dat we als Nijmegen weer onze verantwoordelijkheid nemen voor mensen in nood. Maar laten we vooral ook de lessen en kritiek over goede opvang niet vergeten. Net als in 2015 is dit een - zeker geen ideale - noodoplossing en is de belangrijkste les van toen om snel met plannen te komen voor de langere termijn.”

“Aanliggende wijken moeten veilig en leefbaar blijven”

De VVD vindt dat ook goed rekening gehouden moet worden met buurtbewoners en ondernemers. "Opvang is nodig en we vinden het erg belangrijk om ons steentje als stad bij te dragen, maar aanliggende wijken als Brakkenstein en Grootstal moeten óók veilig en leefbaar blijven”, zegt fractievoorzitter Inge van Dijk. “Ook moet er op Heumensoord wat te doen zijn voor de vluchtelingen, anders ligt verveling en gedoe wat daaruit voort kan komen op de loer", zegt fractievoorzitter Inge van Dijk in een reactie.

Paviljoens in plaats van tenten

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) tempert de zorgen wat en laat weten dat er niet zoals de vorige keer sprake zal zijn van een tentenkamp, maar dat er paviljoens komen. De organisatie zegt in die zin ‘geleerd te hebben van vroeger’.

Door: Dion van Alem, Mediapartner RN7

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend