Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad is verbijsterd. Het college heeft volgens hen niet tijdig en adequaat gehandeld, waardoor dertig leerlingen dit jaar niet naar de zomerschool kunnen. "We weten allemaal dat er leerachterstanden zijn en dat leerlingen moeten bijspijkeren. De gemeente had de regie moeten nemen", stelt CDA-lid Klaartje van Dillen. Zij kondigt raadsvragen aan na het zomerreces.

Het college heeft zich vergist in de populariteit van de zomerschool, tot teleurstelling van de raad. 'Zonde dat er hierdoor kinderen thuiszitten', 'dit gaat om kinderen, dan moet er capaciteit zijn' en 'verrassend dat het college niet op de hoogte was', zijn enkele reacties.

'Ik roep ouders op wat te doen'

Bij de opening op maandag startten er 150 leerlingen met het drie weken durende zomerschoolprogramma. En dat terwijl er 180 inschrijvingen waren. Dat er dertig kinderen thuiszitten, vindt wethouder Roelofs jammer. Hij roept de ouders van die kinderen op ook wat te doen. Coen Verheij vindt die oproep ongepast. "Dat is het verschuiven van het probleem. De wethouder had beter naar zichzelf kunnen kijken."

Roelofs deelde RTV Arnhem ook mee dat er dit jaar extreem veel aanmeldingen zijn en dat de zomerschool is ingehaald door haar eigen succes. Maar Roelofs had volgens Maarten Venhoek van D66 op de hoogte moeten zijn van de situatie: "Het college weet dat er druk zit op de onderwijssector." D66 zou in de gemeenteraad hebben benadrukt dat het belangrijk is de achterstanden in het onderwijs in de gaten te houden.

'Kwalijke zaak'

PvdA-raadslid Giovanni Visser noemt de zomerschool een belangrijk middel om achterstanden in te halen. Hij vindt het een kwalijke zaak dat de zomerschool niet voor iedereen beschikbaar is. "Dit roept vragen op. Ik wil de wethouder hier graag over spreken." Volgens hem is de zomerschool met een reden in het leven geroepen. "Kinderen weigeren aan de poort kan echt niet."

'Geen zicht op behoefte kinderen'

Het is volgens Sarah Dobbe van de SP pijnlijk dat het college geen zicht heeft op de behoefte van Arnhemse kinderen en gezinnen. "Het is heel erg dat ze dit laten gebeuren", meent Dobbe.

De SP vindt dat de wethouder moet regelen dat de kinderen alsnog mee kunnen doen met de zomerschool dit jaar. De kinderen die zich aanmelden voor de zomerschool doen dat volgens Van Dillen van het CDA heel bewust. "Die hebben recht op ondersteuning."

Blikje vol docenten

Het probleem van het onderwijs op dit moment is het tekort aan kwalitatief goede docenten, realiseert Venhoek zich. "Als iemand een blik docenten heeft, dan houdt iedereen zich aanbevolen", ziet Venhoek. "We snappen allemaal dat docenten nu vakantie nodig hebben. Die hebben verschrikkelijk onder druk gestaan."

Dat kinderen thuis moeten blijven, vindt ook Talip Aydemir van DENK Verenigd Arnhem niet goed. Volgens hem is er een inschattingsfout gemaakt. "Dit moet goed worden uitgezocht."

Nu docenten vinden is onmogelijk

"We moeten breder kijken dan het onderwijs. Ik denk dat een samenwerking met bijvoorbeeld het bedrijfsleven een oplossing kan zijn", oppert Van Dillen. Venhoek maakt zich zorgen om de opgelopen onderwijsachterstand bij de kinderen. Ook hij zal na de zomervakantie in overleg gaan met het college. "We moeten kijken naar de mogelijkheden. Misschien willen eerder uitgestroomde docenten terugkomen", hoopt Venhoek.

Dat een oplossing een jaar op zich laat wachten, vindt Steffenie Pape (VVD) geen oplossing. "Je kunt niet zeggen: jammer we zitten vol. Volgend jaar kijken we verder." Pape vindt dat de dertig kinderen alsnog bijles moeten krijgen: "Ik zou de kinderen in beeld zien te krijgen. Je kunt ze niet laten bungelen."

Door: Esther Dijkstra, Mediapartner RTV Arnhem

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend