RENKUM - De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid. Die conclusie trekt de GGD op basis van verschillende onderzoeken.
Daarin zat het percentage omwonenden dat ‘ernstige hinder’ ervaart van de stank, steeds ruim boven de tien procent die de GGD daar als maximale norm voor stelt. Het gaat dan met name om mensen die binnen duizend meter van de papierfabriek wonen. Dat zijn inwoners van de dorpen Renkum en Heelsum.
Zie ook: Buurtbewoners zijn 'rottende, chemische stank' van fabriek helemaal beu
De geur van de nieuwe machine die de papiermaker in 2016 weer in gebruik nam, leidde al tot veel commotie. Inwoners verenigden zich in actiegroepen om daar een einde aan te maken. Ook zag de omgevingsdienst de klachten toenemen.
Voor de onderzoeken verzamelde de GGD onder meer informatie van omwonenden via een digitale vragenlijst en een 'geurapp'. Aanvullend landelijk onderzoek zou het beeld van geurhinder in een deel van Renkum bevestigen.
Professionele snuffelploegen
Ook Parenco zelf liet een onderzoek uitvoeren. Professionele snuffelploegen hebben daarbij 'de geurpluim' in beeld gebracht. Daaruit bleek dat deze op een afstand van 600 tot 950 meter richting het dorp kan worden waargenomen. Dat is ook afhankelijk van de windrichting. De opstart van de papiermachine, zou extra stank voor de omgeving veroorzaken.
Wat het gevolg is van deze nieuwe resultaten en conclusies, is nog onduidelijk. Daar gaan de provincie, gemeente en het bedrijf met elkaar over praten. Ook worden deze betrokken in gesprekken met omwonenden.
Beter communiceren
In elk geval moet de fabriek zich in blijven spannen om de geuroverlast verder te verminderen, concludeert de omgevingsdienst. Onderzoek naar de effecten van de uitblaasrichting en uitblaashoogte van de papiermachine zou daaraan bij kunnen dragen. Verder zou Parenco beter naar de omgeving moeten communiceren wanneer er meer geurhinder te verwachten is.
Door: Huibert Veth
Het laatste nieuws uit Renkum
-
RENKUM - De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid. Die conclusie trekt de GGD op basis van verschillende onderzoeken.
-
RENKUM - De Renkumse inwoner gaat volgend jaar fors meer belasting betaling. Met een totale verhoging van ruim 21 procent op de onroerende zaakbelasting (ozb) voor huizenbezitters wil de gemeente 1,5 miljoen euro ophalen. Dat kost een burger met een woning van rond de 300.000 euro jaarlijks zo'n 68 euro extra.
-
RENKUM - Het raam van de werkkamer zet Marion Blees niet open in haar Renkumse woning. Dat komt door de vieze geur die papierfabriek Parenco verspreidt. Hoe erg die is? Daar moet onderzoek snel duidelijkheid over geven.
-
RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
-
RENKUM - D66 heeft maandagmiddag de samenwerking opgezegd met coalitiepartners VVD, GroenLinks en PvdA. Hun wethouder Jasper Verstand liet onlangs weten zijn functie neer te leggen en D66 wilde hem vervangen. Dat zouden de andere partijen niet gewild hebben. En dus trekken de sociaal-liberalen de stekker eruit. Maar de overige fracties hebben een hele andere lezing van de gang van zaken.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.