Logo De Belofte

RHEDEN - In Rheden wordt volgend jaar Keti Koti gevierd. PvdA, D66 en GroenLinks dienden een motie in om de afschaffing van de slavernij te vieren met bijvoorbeeld vlaggen of een wandeling. Het voorstel haalde een nipte meerderheid van veertien voor en elf stemmen tegen.

Voor die meerderheid er was, ging er een flinke discussie aan vooraf. Yola Hopmans van de VVD heeft geen behoefte aan een viering. “Ik heb hier moeite mee, we moeten het verleden erkennen maar ik vind dat er eerst excuses vanuit het Rijk moeten komen. En als er al behoefte aan is, laat dan de maatschappij het oppakken.”

Bert de Lange van het CDA sloot zich bij de VVD aan. “Ik heb geen signalen vanuit de samenleving ontvangen, en we moeten voorkomen dat er volgend jaar alleen een paar raadsleden aan het wandelen zijn.” Marleen Noorland van de PvdA reageerde op haar collega dat het signaal voor de behoefte bij haar binnengekomen was via een CDA-lid.

Moeite mee door onbekend verleden
Waar enkele fracties moeite mee hebben, is dat niet duidelijk is wat het verleden van Rheden is in het slavernijtijdperk. Er ontstond mede daardoor een kamp tussen voor- en tegenstanders van de motie. Thomas Eskes van GPRB probeerde de angel uit dit deel van de discussie te halen met de opmerking “Jezus is hier ook niet geboren, en toch vieren we Kerst”, maar dat had onvoldoende effect.

Hij vond wel Tim Endeveld van GroenLinks op zijn pad. Endeveld vindt dat het een zaak van heel Nederland is en dat we allemaal geprofiteerd hebben van de opbrengsten uit de Gouden Eeuw. De Lange is het daar dan weer niet mee eens. “Je moet wel weten wat je viert.” Endeveld kon zich in die woorden vinden: “Ik hoop op een voorstel.”

Student zoekt verleden uit
Om het onbekende slavernijverleden van de gemeente te weten, gaat een student voor een stage- of afstudeeropdracht onderzoek doen. Hoe Keti Koti in 2022 gevierd wordt is nog onduidelijk. Mogelijk komt er een wandeling of wordt er alleen gevlagd. De bedoeling is dat in latere jaren de viering van het feest met input van inwoners meer vormgegeven wordt.

Door: Mediapartner Studio Rheden

Het laatste nieuws uit Rheden

 • Rheden viert in 2022 Keti Koti

  08 juli 2021
  RHEDEN - In Rheden wordt volgend jaar Keti Koti gevierd. PvdA, D66 en GroenLinks dienden een motie in om de afschaffing van de slavernij te vieren met bijvoorbeeld vlaggen of een wandeling. Het voorstel haalde een nipte meerderheid van veertien voor en elf stemmen tegen.
 • Geen huur voor gebruikers van Rhedense sportaccommodaties

  24 april 2020
  RHEDEN - Gebruikers van de gemeentelijke sportaccommodaties (sporthallen, gymzalen, sportvelden en zwembaden) in de gemeente Rheden hoeven tijdelijk geen huur te betalen. De huur vanaf 16 maart tot en met april wordt terugbetaald en de facturen voor de periode daarna worden niet gestuurd tijdens de hele coronacrisis
 • Rheden krijgt nieuw maaibeleid voor meer biodiversiteit

  21 april 2020
  RHEDEN - Het gaat steeds slechter met de insecten. Daarom kiest gemeente Rheden voor meer biodiversiteit en gaat daarom een aantal gazons minder vaak maaien. Er wordt vanaf nu nog maar twee keer per jaar gemaaid.
 • Veel belangstelling voor app die Overbetuwenaren uit de bijstand moet helpen

  04 december 2019
  ELST - De gemeente Overbetuwe lanceerde in november een mobiele app om burgers in de bijstand aan een baan te helpen. Inmiddels hebben meer dan 150 van de ongeveer 700 bijstandsgerechtigden de applicatie in gebruik.
 • Maximumsnelheid op A348 moet omlaag, vindt de gemeente Rheden

  30 oktober 2019
  RHEDEN - De maximumsnelheid op de A348 moet terug van 120 naar 100 kilometer per uur. Dat moet gelden voor het hele traject tussen de A12 en de afslag Dieren/Doesburg. De gemeenteraad droeg wethouder Gea Hofstede dinsdagavond unaniem op hiervoor te lobbyen bij de provincie.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend