LAAG-KEPPEL - De gemeenteraad van Bronckhorst heeft maandagavond kaders vastgesteld voor de bouw van windmolens. Hoewel veel raadsleden de spelregels zien als een noodzakelijk kwaad, staat hiermee de deur vanaf 2024 als eerste open voor de bouw van een windpark in het buurtschap Eldrik.
De raadsleden van de coalitiepartijen waren verdeeld over de kaders. Hoewel Petra Bakker van coalitiepartij GemeenteBelangen (GBB) tegenstemde, was er met de goedkeuring van oppositiepartijen PvdA en ChristenUnie-SGP toch voldoende steun voor het voorstel. Daarmee wijst de gemeente Bronckhorst het gebied bij Eldrik aan als enige locatie voor windenergie. Wel is er, door een aangenomen amendement van coalitiepartijen VVD en GBB, geen ruimte voor initiatieven tot 2024. Dit omdat de raad zich zorgen maakt over een recente uitspraak van de Raad van State over de milieugevolgen. Alleen GroenLinks, PvdA en D66 stemden tegen dit voorstel.
Het vervolg van de geschorste vergadering begon met een mededeling van burgemeester Marianne Besselink. Voor het gemeentehuis in Hengelo hadden inwoners van Toldijk een spandoek geplaatst om hun zorgen te uiten over de komst van hoge windmolens bij hun dorp. De mogelijke komst van windmolens zorgt voor veel kritiek vanuit de samenleving. Zo zijn diverse inwonersgroepen in actie gekomen en werd er recent nog een 'stille tocht' gehouden. Uit een enquête van PON&Telos in opdracht van de gemeente bleek dat een meerderheid van de inwoners niet zit te wachten op windenergie.
'Noodzakelijk kwaad'
Gemene deler tijdens de meeste betogen was een angst om de regie kwijt te raken. Als de gemeente niet voldoende haast maakt met de energietransitie, zou de provincie de touwtjes in handen kunnen pakken. GroenLinks liet weten blij te zijn dat er een voorstel ligt waar coalitiepartners GBB (deels) en VVD zich in kunnen vinden. De VVD ziet de vaststelling van kaders als 'onmisbaar noodzakelijk kwaad'. "Hiermee kunnen we de komst van megawindmolens blokkeren", vindt raadslid Hans Puijk. "We achten dit nodig om de achterdeur dicht te doen. Als je voorstemt, betekent dat niet dat je stemt voor windmolens."
Locatie in Toldijk
Volgens de wethouder wordt door de vastgestelde kaders de kans op provinciaal ingrijpen kleiner. Hij probeerde de inwoners van Toldijk, die maandagavond in actie kwamen bij het gemeentehuis, daarmee gerust te stellen. Hofman laat weten op de hoogte te zijn van geruchten over een windpark bij de Grote Beek: "Wij stellen hiermee voor om dat gebied uit te sluiten van hoge windmolens. Het antwoord op een initiatief vanuit de gemeente zal een duidelijk nee zijn en ik verwacht dat de provincie geen aanleiding heeft om dat te overrulen."
Bokkensprong van provincie
Oppositieleden Jan Engels (D66) en Wilko Pelgrom (CDA) zetten vraagtekens bij de term 'verwacht'. "Het is afhankelijk van wat er vandaag gebeurt en bij de behandeling van de Regionale Energie Strategie (RES)", aldus wethouder Hofman, die verwees naar afwachtend optreden in de gemeente Zevenaar. "Nu staan er vier windmolens bij Angerlo. Je neemt een risico als je geen verantwoordelijkheid neemt. Maar ik verwacht dat de provincie wel een hele rare bokkensprong maakt als ze ondanks onze initiatieven een ander project inpassen."
Door: Mediapartner REGIO8
Het laatste nieuws uit Zevenaar
-
LAAG-KEPPEL - De gemeenteraad van Bronckhorst heeft maandagavond kaders vastgesteld voor de bouw van windmolens. Hoewel veel raadsleden de spelregels zien als een noodzakelijk kwaad, staat hiermee de deur vanaf 2024 als eerste open voor de bouw van een windpark in het buurtschap Eldrik.
-
ZEVENAAR - De gewiste e-mails van oud-burgemeester De Ruiter houden de gemoederen nog steeds bezig in Zevenaar. De VVD en SP stellen woensdagavond vragen over de kwestie tijdens de raadsvergadering en willen mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken. De e-mails waren een tijd geleden opgevraagd door journalisten van The Investigative Desk, maar de berichten zijn gewist. Volgens een uitspraak van de Raad van State in juni had dit niet gemogen.
-
ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
-
ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
-
ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.
Het laatste nieuws uit Bronckhorst
-
LAAG-KEPPEL - De gemeenteraad van Bronckhorst heeft maandagavond kaders vastgesteld voor de bouw van windmolens. Hoewel veel raadsleden de spelregels zien als een noodzakelijk kwaad, staat hiermee de deur vanaf 2024 als eerste open voor de bouw van een windpark in het buurtschap Eldrik.
-
WINTERSWIJK - Zes Achterhoekse gemeenten gaan een pilot bekostigen voor jeugdigen die behandeld worden tegen anorexia. Door het bekostigen van de pilot kan de zorg volgens de gemeenten van dichtbij worden geleverd.
-
BORCULO - Steeds meer mensen reageren op huurwoningen in Berkelland, Bronckhorst en Oost Gelre. Woningcorporatie ProWonen, dat huizen in de Achterhoek in beheer heeft, gaat daarom onderzoeken of er nog wel voldoende woningen beschikbaar zijn.
-
BRONKHORST - De druk op de woningmarkt is groot en huizen zijn de komende tijd toe aan verduurzaming. Bronckhorst komt daarom met nieuwe woonplannen. Dat is goed nieuws voor starters en ouderen. Er komt ruimte voor experimentele woonvormen, woningsplitsing en woon-zorgcombinaties.
-
HENGELO - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over zorg.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.