Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse wapeninleveractie loopt bijna ten einde. De hele week konden inwoners straffeloos en anoniem hun wapens inleveren. Vrijdag stond de teller rond middaguur op 140 ingeleverde wapens. Burgemeester Ahmed Marcouch verwacht aan het einde van de dag uit te komen op zo'n 200 ingeleverde wapens.

Er is van alles ingeleverd, vertelt operationeel specialist IJsbrand ter Haar, terwijl hij op het politiebureau aan de Beekstraat de tafels en rekken met wapentuig laat zien. "Vuurwapens, imitatiewapens, luchtdrukwapens, antieke wapens en ook echte kogelgeweren", somt hij op, terwijl hij ze een voor een aanwijst.

Bekijk de video. Tekst gaat daaronder verder.

Bij een aantal van die wapens is Ter Haar 'blij dat ze van de straat af zijn'. Hij toont een imitatiewapen. "Zeer geschikt voor afdreiging. Die worden gebruikt bij overvallen en straatroven."

'Shotgun stonden we van te kijken'

"Hier ligt bijvoorbeeld een echte shotgun", vervolgt Ter Haar. "Daar stonden we zelf ook wel even van te kijken." Ook zitten er enkele bijzondere vuurwapens tussen, die 'een historie met zich meedragen', zoals een revolver uit de Tweede Wereldoorlog. "Daar gaan we zorgvuldig naar kijken. Die laten we niet zomaar vernietigen."

Ook is hij blij met het aantal steekwapens dat is ingeleverd. "Daar was het allemaal om te doen, vanwege onze zorgen over wapengebruik onder de jeugd. Het wordt tegenwoordig heel normaal gevonden om een keukenmes bij je te dragen. Die dragen ze gewoon in de broeksband. Dat komen we steeds vaker tegen."

Het wapengebruik in Arnhem is volgens hem de afgelopen twee jaar met 40 procent gestegen.

Het is heel normaal om een keukenmes bij je te dragen

Marcouch heeft in elk geval veel betrokkenheid van jongeren ervaren tijdens de hele campagne. "Ik heb gezien dat het hen heeft geraakt. Dat vind ik een belangrijk resultaat. De inleveractie eindigt vandaag, maar de bewustwording gaat door."

Jaarlijks vervolg?

Als het aan de burgervader ligt, komt er een vervolg op de inleveractie. "Je mag het niet zomaar doen, daar is toestemming voor nodig van het Openbaar Ministerie. Nu deze actie, met dit resultaat, een succes is, hoop ik dat we het zullen herhalen. Dat kost capaciteit, dus het moet ook kunnen. Maar een keer per jaar zo'n actie lijkt mij goed te doen."

Hoe de doelgroep er precies uitziet die deze week is overgegaan tot het inleveren van wapens, weet Ter Haar niet. "Dat hebben we niet bijgehouden. We gingen voor de laagdrempeligheid en hebben de bak daarom ook bij de ingang geplaatst. Daar is geen toezicht op. We willen ook niet de illusie wekken dat we dat nauwlettend in de gaten houden. Daardoor zou iemand juĂ­st kunnen beslissen een wapen toch niet in te leveren."

Onderzoek naar misdrijf

De vuurwapens zijn door politie in burger aan huis opgehaald. Bekeken wordt of er geen misdrijf mee is gepleegd. Volgende week is daar contact over met de forensische opsporing, legt ter Haar uit. "Dan bepalen we samen welke wapens we nader onderzoeken. Maar mijn eerste inschatting is dat daar zeer weinig vuurwapens voor in aanmerking komen, omdat er bij veel wapens weinig reden is om aan te nemen dat iemand daarmee op straat heeft gelopen en geschoten heeft."

Arnhemmers kunnen nog tot vrijdagavond 22.00 uur terecht op het politiebureau aan de Beekstraat om hun wapens in te leveren.

Zie ook:

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem heeft na discriminatieaffaire tijdelijke gemeentesecretaris

  08 juni 2021
  ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft een nieuwe gemeentesecretaris, nadat de vorige opstapte na de discriminatierel in het stadhuis.
 • Arnhem overstelpt met wapens bij inleveractie

  04 juni 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wapeninleveractie loopt bijna ten einde. De hele week konden inwoners straffeloos en anoniem hun wapens inleveren. Vrijdag stond de teller rond middaguur op 140 ingeleverde wapens. Burgemeester Ahmed Marcouch verwacht aan het einde van de dag uit te komen op zo'n 200 ingeleverde wapens.
 • Arnhemse moeders staan op tegen wapens bij kinderen

  03 juni 2021
  ARNHEM - Arnhemse moeders uit de wijk Presikhaaf slaan de handen ineen in de strijd tegen wapens. In de week waarin Arnhemmers straffeloos hun wapens in kunnen leveren, willen zij een signaal afgeven. Op spandoeken schreven zij donderdagmiddag al hun moederlijke adviezen en hartenwensen. Want juist moeders kunnen impact hebben, weten zij.
 • Eric bouwt vogelhuisjes in tuin, maar moet honderden euro's voor vergunning betalen

  02 juni 2021
  ARNHEM - Door het bouwen van een zwaluwtil en mussenhotel in de achtertuin van zijn woning in het Arnhemse Monnikenhuizen dacht Eric van Maanen iets goeds te doen voor de vogels. Maar dat kwam hem duur te staan. De onderkomens staan op palen en zijn te hoog, dus heeft hij een vergunning nodig. Kosten: 420 euro. En de gemeente is niet van plan voor hem een uitzondering te maken.
 • Ambtelijke top weg uit Arnhem na discriminatierel

  02 juni 2021
  ARNHEM - De volledige ambtelijke top is vertrokken uit Arnhem na de discriminatierel die veel stof deed opwaaien. De gemeente meldt dat gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel een andere baan heeft per 1 augustus. Eerder had de concerndirecteur al een functie elders gevonden.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend