Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhemse moeders uit de wijk Presikhaaf slaan de handen ineen in de strijd tegen wapens. In de week waarin Arnhemmers straffeloos hun wapens in kunnen leveren, willen zij een signaal afgeven. Op spandoeken schreven zij donderdagmiddag al hun moederlijke adviezen en hartenwensen. Want juist moeders kunnen impact hebben, weten zij.

Als in Afrika moeders opstaan, dan luistert het hele dorp, legt Mevlin Esseboom uit. "Dat willen wij, als moeders van Presikhaaf, uitdragen. We willen een statement maken waarbij we aan alle jongeren de boodschap geven: lever je wapen in."

Bekijk hier de video. Tekst gaat daaronder verder.

De moeders maken zich zorgen over het toenemende wapengeweld, waar ook hun kinderen mee te maken hebben. In Arnhem steeg het aantal incidenten met een wapen de afgelopen jaren van 499 naar 649 per jaar.

"Ik hoor van mijn 14-jarige zoon dat het dragen van een wapen heel normaal is", vertelt Sabah Balhadj. "Hij vertelt me dat je het wel moet dragen: anders ben je niet cool."

'Ik ga jou shanken'

Mevlin ziet ook de manier waarop kleine kinderen op kinderfeestjes soms met elkaar spelen. "Die hebben dan plastic messen en vuurwapens. Dan lopen ze achter elkaar aan en zeggen: ik ga jou shanken. En maken daar een steekbeweging bij. Vroeger was het cowboytje en indiaantje, nu gaat dat op een andere manier. Dan speelt er dus iets in onze maatschappij dat wij niet willen hebben. Dat moeten we een halt toeroepen."

Ook zijn er kinderen vanaf 11 jaar die zich 'genoodzaakt voelen' om een mes bij zich te dragen om zichzelf te verdedigen, ziet Mevlin. "Voor die cultuur moeten we waken. Kinderen moeten zich veilig voelen."

Je hebt juist macht als je wegloopt

"We willen onze kinderen meegeven dat je juist macht hebt als je wegloopt of naar een persoon gaat die je kan helpen", legt Sabah uit. "Dat je durft te zeggen: ik weiger een wapen te dragen. Daar moeten we meer aandacht aan besteden en niet het negatieve beeld blijven voeden."

'Niks doen geen optie'

Volgens Mevlin kun je heel goed met je zoon of dochter in gesprek over de vraag of die een wapen nodig heeft. "Dan kun je daar als moeder iets aan doen en handelen." Niks doen is geen optie, stelt zij.

Opvoeding is belangrijk en die begint thuis, constateert Sabah. "Dus controleer de jassen van je kinderen en maak zaken bespreekbaar."

'Staan voor elkaars kinderen'

"Wij staan voor onze kinderen en elkaars kinderen", maakt Sabah de samenhorigheid die de moeders nastreven nog eens duidelijk. "Het is belangrijk dat wij laten zien dat we betrokken zijn en verandering willen."

Sabah ervaart dat het meestal de moeders zijn die het dichtst bij hun kinderen staan. "Wij zijn voor hen vaak het eerste aanspreekpunt." Maar het is ook belangrijk dat vaders een grote rol spelen, benadrukt zij. "Zeker zonen kijken vaak tegen hun vader op. Als die goed communiceert naar hun kinderen en laat zien dat geweld en het dragen van een wapen niet nodig is, dan nemen die dat sneller aan."

'Opvoeden ontzettend complex'

Ouders zijn cruciaal in het geweldloos opvoeden van kinderen, ziet ook burgemeester Ahmed Marcouch die zijn steun voor het initiatief van de moeders uit kwam spreken. "Zij kunnen het goede voorbeeld geven, corrigeren en aan de bel trekken als er hulp nodig is." Opvoeden is 'ontzettend complex', erkent de burgervader. "Zeker als je te veel slechte voorbeelden in je omgeving hebt. Daarom moeten we ouders ondersteunen als hen dat zelf niet lukt: maar laten we voorkomen dat onze kinderen afglijden."

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem heeft na discriminatieaffaire tijdelijke gemeentesecretaris

  08 juni 2021
  ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft een nieuwe gemeentesecretaris, nadat de vorige opstapte na de discriminatierel in het stadhuis.
 • Arnhem overstelpt met wapens bij inleveractie

  04 juni 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wapeninleveractie loopt bijna ten einde. De hele week konden inwoners straffeloos en anoniem hun wapens inleveren. Vrijdag stond de teller rond middaguur op 140 ingeleverde wapens. Burgemeester Ahmed Marcouch verwacht aan het einde van de dag uit te komen op zo'n 200 ingeleverde wapens.
 • Arnhemse moeders staan op tegen wapens bij kinderen

  03 juni 2021
  ARNHEM - Arnhemse moeders uit de wijk Presikhaaf slaan de handen ineen in de strijd tegen wapens. In de week waarin Arnhemmers straffeloos hun wapens in kunnen leveren, willen zij een signaal afgeven. Op spandoeken schreven zij donderdagmiddag al hun moederlijke adviezen en hartenwensen. Want juist moeders kunnen impact hebben, weten zij.
 • Eric bouwt vogelhuisjes in tuin, maar moet honderden euro's voor vergunning betalen

  02 juni 2021
  ARNHEM - Door het bouwen van een zwaluwtil en mussenhotel in de achtertuin van zijn woning in het Arnhemse Monnikenhuizen dacht Eric van Maanen iets goeds te doen voor de vogels. Maar dat kwam hem duur te staan. De onderkomens staan op palen en zijn te hoog, dus heeft hij een vergunning nodig. Kosten: 420 euro. En de gemeente is niet van plan voor hem een uitzondering te maken.
 • Ambtelijke top weg uit Arnhem na discriminatierel

  02 juni 2021
  ARNHEM - De volledige ambtelijke top is vertrokken uit Arnhem na de discriminatierel die veel stof deed opwaaien. De gemeente meldt dat gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel een andere baan heeft per 1 augustus. Eerder had de concerndirecteur al een functie elders gevonden.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend