Logo De Belofte

WIJCHEN - Evenementen in de gemeente Wijchen moeten wat het college betreft in de toekomst naast veilig ook inclusief en duurzaam zijn. Dat stelt men in een nieuwe visie op evenementen die tot stand gekomen is met medewerking van organisatoren van evenementen, leefbaarheidsgroepen en de horeca.

Duurzaam

Duurzaamheid moet, stelt het college. “Ook de gemeente Wijchen heeft duurzaamheidsambities. Iedere sector moet hiernaar handelen, dus ook organisatoren van evenementen. Zij moeten laten zien wat zij doen om hun evenement duurzaam te maken. Evenementen moeten in 2040 klimaatneutraal zijn. Organisaties die hier geen stappen in willen zetten, laten we niet toe. Afhankelijk van het soort en de grootte van het evenement verwachten we meer of minder inzet.” Daarom stelt het college voorwaarden over verduurzaming in haar evenementenbeleid. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk afval geproduceerd wordt en er moeten zoveel mogelijk herbruikbare materialen gebruikt worden. Organisatoren moeten zorgen voor zo weinig mogelijk voedselverspilling en zoveel mogelijk gezonde streekproducten en alternatieven voor vlees gebruiken. Ook moeten er zo min mogelijk fossiele brandstoffen zoals dieselgeneratoren worden gebruikt. Blijvende schade aan de natuur en het landschap door het evenement is niet toegestaan.

Inclusief

In haar evenementenbeleid streeft het college naar inclusieve evenementen. “Iedereen die dat wil, beleeft deze met anderen zonder het gevoel te krijgen niet mee te tellen. Evenementen zijn daarom toegankelijk voor iedereen. Lichamelijke beperkingen om mee te doen aan evenementen heffen we zoveel mogelijk op. Denk aan rolstoeltoegankelijkheid of een prikkelarm uurtje. Vrijheid van meningsuiting is een recht. Het mag tijdens een evenement best schuren. Maar evenementen discrimineren niet. Daar is geen plek voor racistische kenmerken of uitingen.” Dit is mede ingegeven door een stijging aan meldingen van discriminatie, geeft burgemeester Marijke van Beek (PvdA) aan.

Tweede helft van het jaar

De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de visie van het college. Zij heeft wel haar verwachtingen mogen uitspreken voor de totstandkoming van de visie. Van Beek verwacht dat er de tweede helft van het jaar weer evenementen kunnen plaatsvinden in de gemeente. “We snakken er met z’n allen naar, want Wijchen is een gemeente die toch wel bekend staat om haar evenementen. Maar omstandigheden moeten het wel toelaten en er zit veel regie op, ook in regionale zin. Maar ik denk dat we de tweede helft van het jaar weer ‘volle bak’ evenementen kunnen organiseren.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Door: Mediapartner RN7

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Björn Derksen opnieuw lijsttrekker van CDA Wijchen

  27 september 2021
  WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
 • College wil ondanks crowdfunding geen carillon in Kasteel Wijchen, raad wil onderzoek

  01 september 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
 • Opknappen fietspaden Leemweg kan 25 bomen de kop kosten

  17 augustus 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
 • Raad Wijchen staat open voor medewerking aan skatebanen Bergharen en Alverna

  09 juli 2021
  WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend