Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het lukt de Gemeente Nijmegen niet om een nieuwe locatie te vinden voor Deelkring Lent, de stichting die als doel heeft om goederen en diensten gratis te delen en mensen die een moeilijke tijd doormaken een luisterend oor te bieden. De organisatie die sinds 2014 bestaat dreigt dakloos te worden omdat het vooralsnog niet lukt een nieuwe passende plek te vinden.

Geen ruimte

Deelkring Lent maakt al enkele jaren gebruik van een kas in de Dijkstraat. Deze plek is eigendom van een particulier en de organisatie moet hier binnen enkele maanden uit. De stichting heeft de gemeente benaderd om te helpen zoeken naar een nieuwe locatie. Dat blijkt echter niet te lukken, laat het college weten in antwoord van vragen van D66 en GroenLinks over de kwestie. “Gezien de huidige en de te verwachten hoeveelheid kinderen in Nijmegen-Noord is de druk op de scholen en de beschikbare vierkante meters groot. Een oplossing bij de scholen zou daarom altijd tijdelijk en mogelijk kostbaar zijn. We hebben enkele scholen benaderd waarvan we dachten dat er ruimtes wellicht beschikbaar zouden zijn, maar dat heeft helaas niets opgeleverd. Helaas zijn er ook geen mogelijkheden om de Deelkring Lent te huisvesten in één van onze wijkcentra. Daarnaast is er op dit moment ook geen ruimte voor huisvesting in strategische panden in Nijmegen-Noord. Met de afronding van de Waalsprongontwikkeling is deze voorraad in eigendom van de gemeente zo goed als opgedroogd of in ontwikkeling.”

“Hard hoofd in”

Wethouder Bert Velthuis (SP) erkent dat de stichting ‘een initiatief met een maatschappelijk meerwaarde’ is en betreurt de situatie. “Het is natuurlijk een heel vervelend proces voor deze groep. We bieden aan te blijven helpen zo goed als we kunnen. Maar we zijn ook afhankelijk van andere instellingen om hulp te bieden. In Nijmegen-Noord zijn er te weinig voorzieningen om dit soort clubs te kunnen onderbrengen. Ik heb er een hard hoofd in dat het nog lukt om dat een locatie te vinden.” De stichting ontvangt momenteel een kleine subsidie. Of de gemeente ook de helpende hand kan bieden bij het financieren van een door de stichting zelf aan te dragen, kan de wethouder nog niet zeggen. “Dat hangt af van voorstel waar ze mee komen.”

“Gehoopt en verwacht dat gemeente nieuwe plek zou regelen”

Vragensteller Marijke Synhaeve (D66) is teleurgesteld door de antwoorden van het college. “We bouwen jaarlijks honderden woningen in Nijmegen-Noord, maar er moet ook genoeg aandacht zijn voor de sociale voorzieningen in het hart van zo’n wijk. We hadden gehoopt en verwacht dat de gemeente een nieuwe plek voor de Deelkring Lent zou regelen. Het is een initiatief dat niet meer weg te denken is uit Lent en aantoonbaar een verschil maakt voor inwoners. We gaan dan ook het debat aan met het college om te kijken naar wat er wel mogelijk is.”

“Zien het niet als definitieve ‘no’”

Penningmeester van Deelkring Lent Thomas Klijn geeft aan teleurgesteld te zijn over dit signaal van de gemeente, maar blijft positief. “Ik zie dit niet als een definitieve ‘no’. We willen gewoon graag door, die verantwoordelijkheid voel ik ten opzichte van de mensen die ons wekelijks weten te vinden en waarvoor we in sommige gevallen bijdragen aan armoedebestrijding. Ik snap dat Nijmegen-Noord een ingewikkeld gebied is om ruimte te vinden, maar lijkt te worden vergeten dat met de groei van dit stadsdeel er ook meer behoefte aan initiatieven en ontmoetingsplekken ontstaat. Het moet ook geen anonieme wijk worden. Wij staan open voor alternatieve oplossingen, ook als we daarvoor een accent moeten verleggen omdat we minder ruimte tot onze beschikking krijgen. We benutten de ruimte die we nu hebben volledig, maar dat wil niet zeggen dat we niet flexibel kunnen zijn. Zo zouden we ook ruimte kunnen delen met andere deeltijdinitiatieven, of ook naar het organiseren van activiteiten kunnen kijken. Het ontmoeten is daarnaast net zo belangrijk als de spullen. Wij zijn dus zeker van plan om met de gemeente in gesprek te blijven om te kijken wat er wél mogelijk is. En ook als we tijdelijk zonder locatie komen te zitten, betekent dat niet dat we van de aardbodem verdwenen zijn.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Door: Mediapartner RN7

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Pilot met gratis huiswerkbegeleiding bij laag inkomen in Zwanenveld, Hatert en Lindenholt

  13 juli 2021
  NIJMEGEN - De Bibliotheek Gelderland Zuid start in het nieuwe schooljaar een pilot met huiswerkbegeleiding in de wijken Zwanenveld, Hatert en Lindenholt. Voor leerlingen van wie de ouders niet voldoende financiële middelen hebben om huiswerkbegeleiding te betalen is de dienst gratis. Het doel van de pilot is om huiswerkbegeleiding toegankelijker te maken voor jongeren die nu beperkte toegang hebben tot ondersteuning bij huiswerk vanwege de financiële mogelijkheden van ouders en de afstand tot zo’n locatie voor huiswerkbegeleiding. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een motie van D66 over het bevorderen van kansengelijkheid in het onderwijs.
 • NEC hoeft helft huur Goffertstadion coronamaanden niet terug te betalen

  13 juli 2021
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil NEC de helft van het huurbedrag van het Goffertstadion over de periode maart 2020 tot en met juni 2021 kwijtschelden. Dit omdat NEC te maken heeft gekregen met fors minder inkomsten en haar bedrijfscontinuïteit in gevaar ziet komen. De regeling is conform eerder vastgestelde steunmaatregelen voor huurders van gemeentelijk vastgoed.
 • Tippelzone Nijmegen blijft toch open

  07 juli 2021
  NIJMEGEN - De tippelzone in Nijmegen blijft toch open, en er kunnen ook sekswerkers bij komen. Ook zal er meer hulpverlening worden verleend. Wethouders en burgemeester van Nijmegen wilden eigenlijk van de tippelzone af, maar een meerderheid van de gemeenteraad zag dat anders. Nijmegen is naast Arnhem nog de enige stad die een tippelzone heeft.
 • Extra hulp ‘ingesneeuwde’ ouderen vanuit gemeente Nijmegen deze winter mogelijk

  29 juni 2021
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen voert komende winter een pilot uit met een extra steunpunt voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn die door extreme weersomstandigheden ingesneeuwd zijn en huis niet meer uit kunnen. Het is de invulling van een verzoek van het CDA na de extreme sneeuwval van afgelopen februari.
 • Ontevredenheid over ontoegankelijke brug: “schandalig”

  29 juni 2021
  NIJMEGEN - De toekomstige brug over de Nijmeegse havenmond blijft de gemoederen bezighouden. Onlangs werd het voorlopige ontwerp van de 72 meter lange voetgangersbrug onthuld. Meteen ontstond ophef, omdat de brug niet toegankelijk wordt voor rolstoelgebruikers, rollators en kinderwagens.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stank Renkumse papierfabriek 'onwenselijk voor gezondheid' omwonenden

  03 augustus 2021
  RENKUM - De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid. Die conclusie trekt de GGD op basis van verschillende onderzoeken.
 • Willemstunnel in hartje Arnhem gaat week dicht voor onderhoud

  03 augustus 2021
  ARNHEM - De Willemstunnel in het Arnhemse centrum gaat een week op slot. Van 23 tot 29 augustus is deze niet toegankelijk voor verkeer. De beruchte 'brokkentunnel' is toe aan onderhoud en de veiligheid moet worden verbeterd. De waarschuwingsborden werden maandagavond alvast opgehangen.
 • Inwoners Beuningen zijn slecht groenonderhoud helemaal beu

  03 augustus 2021
  BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.
 • BOA's van zes gemeenten gaan samenwerken

  03 augustus 2021
  GROESBEEK - De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen gaan samenwerken. Dit betekent dat de BOA’s voortaan in alle zes gemeenten hun werk mogen uitvoeren.
 • Even opstappen bij dit bushokje? Dat wordt lastig.

  30 juli 2021
  ARNHEM - Een merkwaardig beeld bij het bushokje in de Oogststraat in de Arnhemse wijk Klarendal. De plek die normaal gesproken bestemd is voor wachtende passagiers, is gevuld met plantenbakken. Enthousiaste buurtbewoners hebben er wat 'tegels gewipt', legt een gemeentewoordvoerder uit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend