Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.

Wel moet Van der Zee nu aan de bak, want de raad was het er wel over eens dat hij met meer informatie had moeten komen. Zo wil de raad weten hoeveel gemeentelijk geld er naar winsten in de zorg gaat en welke varianten van zorginkoop er zijn om de marktwerking te verminderen.

Zie ook: Belastinggeld naar zorgwinsten? Wethouder wil het niet uitzoeken

"Marktwerking in de zorg is geen eenduidig begrip", pareert Van der Zee de kritiek uit de raad dat hij die opdracht na ruim een jaar nog niet naar wens heeft uitgevoerd. Hij wil eerst helder hebben wat de raad daar precies mee bedoelt. "Als wij bedrijven een opdracht geven, dan is er sowieso marktwerking. Mogen ze dan geen winst maken? En indien wel, hoeveel dan?"

'Willen een menukaart'

Maar met die redenering om de opdracht uit te stellen, kwam hij niet weg. "We kunnen dit gesprek beter voeren met informatie dan zonder informatie", stelt Mark Coenders (GroenLinks). "We willen inzicht hebben in de mogelijkheden: een soort menukaart."

Als de wethouder vindt dat hij onvoldoende richting had, dan had hij dat bovendien moeten aangeven toen de raad hem die opdracht gaf, constateert Mattijs Loor (D66). Volgens hem komt dit college keer op keer beloftes niet na en worden opdrachten niet uitgevoerd. "Zo kunnen raadsleden hun werk niet doen. Dat hindert onze democratische rol."

Van der Zee geeft nog aan dat het niet uitvoeren van de motie geen onwil was. Hij is bereid mee te gaan in de behoefte van de raad aan een onderzoek. "Dat moet dan wel gericht zijn op modellen die ook praktisch hanteerbaar zijn." De wethouder belooft de onderzoeksopzet voor de zomer naar de raad te sturen.

'Achterkamertjes' en 'geraaskal'

Het debat kende verder nog een verbale clash tussen VVD-raadslid Karin Kalthoff en Sarah Dobbe (SP). Toen Dobbe tijdens de schorsing haar voorstel voor treurnis richting de VVD-wethouder met andere partijen wilde bespreken, zou Kalthoff niet mee hebben gemogen. "Dat noem ik achterkamertjes", verwijt zij Dobbe. "Geraaskal", bijt SP'er Gerrie Elfrink terug.

Zie ook:

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem heeft na discriminatieaffaire tijdelijke gemeentesecretaris

  08 juni 2021
  ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft een nieuwe gemeentesecretaris, nadat de vorige opstapte na de discriminatierel in het stadhuis.
 • Arnhem overstelpt met wapens bij inleveractie

  04 juni 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wapeninleveractie loopt bijna ten einde. De hele week konden inwoners straffeloos en anoniem hun wapens inleveren. Vrijdag stond de teller rond middaguur op 140 ingeleverde wapens. Burgemeester Ahmed Marcouch verwacht aan het einde van de dag uit te komen op zo'n 200 ingeleverde wapens.
 • Arnhemse moeders staan op tegen wapens bij kinderen

  03 juni 2021
  ARNHEM - Arnhemse moeders uit de wijk Presikhaaf slaan de handen ineen in de strijd tegen wapens. In de week waarin Arnhemmers straffeloos hun wapens in kunnen leveren, willen zij een signaal afgeven. Op spandoeken schreven zij donderdagmiddag al hun moederlijke adviezen en hartenwensen. Want juist moeders kunnen impact hebben, weten zij.
 • Eric bouwt vogelhuisjes in tuin, maar moet honderden euro's voor vergunning betalen

  02 juni 2021
  ARNHEM - Door het bouwen van een zwaluwtil en mussenhotel in de achtertuin van zijn woning in het Arnhemse Monnikenhuizen dacht Eric van Maanen iets goeds te doen voor de vogels. Maar dat kwam hem duur te staan. De onderkomens staan op palen en zijn te hoog, dus heeft hij een vergunning nodig. Kosten: 420 euro. En de gemeente is niet van plan voor hem een uitzondering te maken.
 • Ambtelijke top weg uit Arnhem na discriminatierel

  02 juni 2021
  ARNHEM - De volledige ambtelijke top is vertrokken uit Arnhem na de discriminatierel die veel stof deed opwaaien. De gemeente meldt dat gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel een andere baan heeft per 1 augustus. Eerder had de concerndirecteur al een functie elders gevonden.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend