Logo De Belofte

ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.

Op die manier houdt iedereen elkaar in de tang en gaat er geen schop de grond in om de geplande 186 woningen te bouwen. De kopers zijn de dupe, ziet ook Xeni die een deel van hen vertegenwoordigt. "Sommigen hebben hun huis al verkocht. Anderen zijn weer bij hun ouders gaan wonen. Mensen hadden hun kind al op een school in de buurt ingeschreven. Dat heeft allemaal best grote gevolgen."

En ook op financieel gebied kan het kopers enorm in de nesten werken, legt Xeni uit.

Bekijk hier de video. De tekst gaat eronder verder.

Ondernemer Gilles van Houtum zegt dat hij al tien jaar bezig is met 'het probleem' van de mogelijke woningbouw op steenworp afstand van zijn bedrijf. Ondertussen klettert het metaal uit grote grijpers achter ons naar beneden en rijden vrachtwagens af en aan om hun lading te storten.

Afval verwerken maakt herrie, zoveel is duidelijk. "Het is sinds die tijd helaas een optelsom geworden van fouten en procedures", vervolgt de ondernemer. "De gemeente heeft van het begin af aan onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de aanwezige bedrijven."

Enige redmiddel

In die visie steunt Xeni hem namens de kopers. Zij wijst naar de woningen achter het bouwterrein, die verder van het afvalbedrijf af liggen dan hun beoogde nieuwe onderkomens. "Die hebben ook al geklaagd over het lawaai. Dus als je nog dichterbij bouwt, moet je daar wel rekening mee houden." Omdat dat onvoldoende gebeurt, krijg je volgens haar nu een situatie waarin de ondernemer als enig redmiddel bezwaar maakt.

Want zou Van Houtum dat niet doen, is zijn angst dat toekomstige bewoners met recht gaan klagen over de geluidsoverlast. Volgens de ondernemer heeft de gemeente hem bovendien al aan banden gelegd om in de toekomst met zijn bedrijf te kunnen groeien.

"Wij zitten hier al vijftig jaar", stelt Van Houtum. "Wij hebben steeds onze zorgen geuit, de bezwaren duidelijk gemaakt en mogelijke oplossingen aangereikt die in onze ogen leiden tot minder klachten en handhavingsproblemen. Daar heeft de gemeente nooit iets mee gedaan, waardoor wij gedwongen zijn de juridische weg te bewandelen om onze plek en rechten te beschermen."

Al jaren niet met de gemeenten om tafel gezeten

Het contact met de gemeente verloopt van het begin af aan al stroef, ervaart Van Houtum. Het is volgens hem zelfs al jaren geleden dat de partijen serieus met elkaar om tafel hebben gezeten.

'Rekenen in eigen voordeel'

De berekeningen van het geluidsniveau die de gemeente deed, deugen volgens Van Houtum niet. "Die zijn stelselmatig te laag ingeschat. Daardoor ontstaan er straks problemen en zijn wij de spreekwoordelijke sigaar."

Hoe het kan dat de gemeente zo anders rekent dan hij? "Dat noemen ze een beetje rekenen in je eigen voordeel", stelt hij.

De situatie waarin de kopers van de woningen zich nu bevinden, vindt Van Houtum 'heel vervelend' en had volgens hem ook voorkomen kunnen worden. "Alle betrokken partijen wisten dat deze procedures nog liepen en lang kunnen duren." De woningen nu al verkopen noemt bij dan ook 'onverstandig'.

Gebrekkige informatievoorziening

Dat de projectontwikkelaar de woningen aan hen verkocht voor de bezwaarprocedures voorbij zijn, daar kan Xeni wel begrip voor hebben. "Ze hadden ons daar bij de verkoop alleen wel wat beter over mogen informeren. Het werd een beetje gebagatelliseerd en zou maximaal een paar maanden vertraging opleveren. Terwijl nu bekend is dat het nog wel 2,5 jaar kan duren." Wel ziet Xeni dat de projectontwikkelaar de gebrekkige informatievoorziening bij de start nu probeert goed te maken.

Maar wat Van Houtum betreft hoeft het zo lang niet te duren. "Wij zijn altijd bereid geweest om in gesprek te kijken naar mogelijke oplossingen." De gemeente zou 'de sleutel tot een oplossing in dit conflict' hebben.

'Zorgvuldigheid kost tijd'

Volgens de gemeente is er voldoende met Van Houtum gesproken, maar zijn ze er niet met elkaar uitgekomen. Wethouder Cathelijne Bouwkamp wijst erop dat de gemeente eerder door de Raad van State in het gelijk werd gesteld na bezwaren van ondernemers. Volgens Bouwkamp zijn de geluidswerende maatregelen die in de bouwplannen op de woningen worden toegepast voldoende. "Daarmee kan woningbouw worden gerealiseerd, zonder de bedrijfsvoering van Van Houtum en andere bedrijven te beperken."

Bouwkamp zegt alles te doen wat in haar macht ligt om het tempo in de procedure te houden. "De materie is complex en de bezwaarschriften zijn omvangrijk. Een zorgvuldig besluit kost daarom tijd."

Wel ziet de gemeente dat de ontwikkelaar gezien de hele voorgeschiedenis het risico op procedures had kunnen inschatten en kopers daarover had moeten informeren. "Wij verwachten dat hij coulant met de contracten van kopers om zal gaan."

'Volledig en transparant'

Projectontwikkelaar BPD pareert dat hun plannen zorgvuldig zijn getoetst door de adviseurs en gemeente. "Dit gaf voldoende basis om met vertrouwen te verkopen. Zelfs met de gebruikelijke doorlooptijd van een mogelijk bezwarentraject had daar normaal gesproken nu een beslissing op gelegen." Ook is BPD van mening de kopers zo 'volledig en transparant mogelijk' te hebben geïnformeerd.

De ontwikkelaar zegt bereid te zijn met Van Houtum af te stemmen, zolang dit binnen de regelgeving past. "Er kan bijvoorbeeld niet ineens een hoge geluidswal voor de voordeur van de woningen van de kopers worden gerealiseerd."

De gemeente zegt dat extra maatregelen geen probleem zijn, als ze passen binnen het bestemmingsplan. "We zullen in het volgende overleg met Van Houtum navragen waar hij precies op doelt."

De vertraging en onzekerheid voor de kopers vindt de gemeente 'buitengewoon vervelend'. "Maar in onze rechtstaat kunnen mensen bezwaar aantekenen en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan."

'Zeer teleurstellend'

D66 maakt zich al langere tijd druk om de situatie in het Gashouderskwartier. Volgens fractievoorzitter Mattijs Loor moet het college zich 'veel steviger' inzetten om de snelheid erin te houden. "Dit is zeer teleurstellend in een tijd dat de vlotte voortgang van woningbouwprojecten zo belangrijk is", wijst hij op het groeiende woningtekort.

Ondertussen zit Xeni noodgedwongen nog altijd in haar starterswoning en kan ze niet doorstromen. "Dat betekent dat er een starter is in de regio die geen huis kan kopen."

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem heeft na discriminatieaffaire tijdelijke gemeentesecretaris

  08 juni 2021
  ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft een nieuwe gemeentesecretaris, nadat de vorige opstapte na de discriminatierel in het stadhuis.
 • Arnhem overstelpt met wapens bij inleveractie

  04 juni 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wapeninleveractie loopt bijna ten einde. De hele week konden inwoners straffeloos en anoniem hun wapens inleveren. Vrijdag stond de teller rond middaguur op 140 ingeleverde wapens. Burgemeester Ahmed Marcouch verwacht aan het einde van de dag uit te komen op zo'n 200 ingeleverde wapens.
 • Arnhemse moeders staan op tegen wapens bij kinderen

  03 juni 2021
  ARNHEM - Arnhemse moeders uit de wijk Presikhaaf slaan de handen ineen in de strijd tegen wapens. In de week waarin Arnhemmers straffeloos hun wapens in kunnen leveren, willen zij een signaal afgeven. Op spandoeken schreven zij donderdagmiddag al hun moederlijke adviezen en hartenwensen. Want juist moeders kunnen impact hebben, weten zij.
 • Eric bouwt vogelhuisjes in tuin, maar moet honderden euro's voor vergunning betalen

  02 juni 2021
  ARNHEM - Door het bouwen van een zwaluwtil en mussenhotel in de achtertuin van zijn woning in het Arnhemse Monnikenhuizen dacht Eric van Maanen iets goeds te doen voor de vogels. Maar dat kwam hem duur te staan. De onderkomens staan op palen en zijn te hoog, dus heeft hij een vergunning nodig. Kosten: 420 euro. En de gemeente is niet van plan voor hem een uitzondering te maken.
 • Ambtelijke top weg uit Arnhem na discriminatierel

  02 juni 2021
  ARNHEM - De volledige ambtelijke top is vertrokken uit Arnhem na de discriminatierel die veel stof deed opwaaien. De gemeente meldt dat gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel een andere baan heeft per 1 augustus. Eerder had de concerndirecteur al een functie elders gevonden.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend