Logo De Belofte

ARNHEM - Door het inzetten van straatcoaches in de wijken Malburgen en Presikhaaf hoopt de gemeente criminaliteit en overlast onder de jongeren en jongvolwassenen weg te nemen. Daarmee wil Arnhem voorkomen dat de jeugd afglijd in ernstige criminaliteit.

Jongerenwerker Hans Jansen van Stichting Arnhemse Straatcoaches legt uit: “In de pilot is de focus gelegd op het tegengaan van overlast en hinderlijk gedrag van jongeren en ook de afleidende criminaliteit.” Dat er nu gericht met jongeren aan de slag wordt gegaan is volgens Jansen iets nieuws in de wijken. Bij het werk van de straatcoaches is niet alleen de aandacht gevestigd op het aanspreken van het gedrag van de jeugd die overlast veroorzaakt, maar ook op het voorkomen hiervan. “Dat betekent dat wij ook met andere groepen in de wijk in gesprek gaan zoals de bewoners zelf, de winkeliers, de ondernemers, de horeca et cetera..”, licht Jansen toe.

Vaardigheden van straatcoaches

Wat volgens Jansen heel belangrijk is, is dat de straatcoaches de wijken kennen en er ook vandaan komen, zodat zij weten wat er precies in een wijk speelt. Ook het spreken van de straattaal is een voordeel. Met deze vaardigheden is het aanspreken en bijsturen van de jonge inwoners van de twee Arnhemse wijken makkelijker. Straatcoach Mimoun Ahbouk: “Wij zijn niet de boeman, dus op het moment dat er iets is komen wij.” Zo stimuleren zij dat de jeugd naar school, sport of stage gaat. Vanuit de netwerken die de coaches hebben kunnen kwetsbare jongeren en jongvolwassenen op het juiste spoor worden gezet waardoor ze op een goede manier deel kunnen nemen aan de maatschappij.

Gezamenlijke aanpak moet leiden tot succes

Volgens Jansen is naast het inzetten van de straatcoaches het ook van groot belang om samen te werken met andere partijen; zoals straathoekwerk, wijkconciërge en de handhaving. Dit om tot een succes te komen. “Wat belangrijk is, is dat wij in deze pilot goed gaan kijken wat ieders rol in de aanpak op dit moment is en hoe deze is verlopen. Op basis daarvan hoop ik dat de gemeente Arnhem zegt dat wij hiermee door mogen gaan.” Het proefproject duurt twee jaar.

De straatcoaches werken elke dag van 13:30 tot 22:00 uur en vrijdag en zaterdag van 14:30 tot 23:00 uur.

Door: Mediapartner RTV Arnhem

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem heeft na discriminatieaffaire tijdelijke gemeentesecretaris

  08 juni 2021
  ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft een nieuwe gemeentesecretaris, nadat de vorige opstapte na de discriminatierel in het stadhuis.
 • Arnhem overstelpt met wapens bij inleveractie

  04 juni 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wapeninleveractie loopt bijna ten einde. De hele week konden inwoners straffeloos en anoniem hun wapens inleveren. Vrijdag stond de teller rond middaguur op 140 ingeleverde wapens. Burgemeester Ahmed Marcouch verwacht aan het einde van de dag uit te komen op zo'n 200 ingeleverde wapens.
 • Arnhemse moeders staan op tegen wapens bij kinderen

  03 juni 2021
  ARNHEM - Arnhemse moeders uit de wijk Presikhaaf slaan de handen ineen in de strijd tegen wapens. In de week waarin Arnhemmers straffeloos hun wapens in kunnen leveren, willen zij een signaal afgeven. Op spandoeken schreven zij donderdagmiddag al hun moederlijke adviezen en hartenwensen. Want juist moeders kunnen impact hebben, weten zij.
 • Eric bouwt vogelhuisjes in tuin, maar moet honderden euro's voor vergunning betalen

  02 juni 2021
  ARNHEM - Door het bouwen van een zwaluwtil en mussenhotel in de achtertuin van zijn woning in het Arnhemse Monnikenhuizen dacht Eric van Maanen iets goeds te doen voor de vogels. Maar dat kwam hem duur te staan. De onderkomens staan op palen en zijn te hoog, dus heeft hij een vergunning nodig. Kosten: 420 euro. En de gemeente is niet van plan voor hem een uitzondering te maken.
 • Ambtelijke top weg uit Arnhem na discriminatierel

  02 juni 2021
  ARNHEM - De volledige ambtelijke top is vertrokken uit Arnhem na de discriminatierel die veel stof deed opwaaien. De gemeente meldt dat gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel een andere baan heeft per 1 augustus. Eerder had de concerndirecteur al een functie elders gevonden.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend