HARSKAMP - De gemeente Ede heeft duidelijke duurzaamheidsambities en één daarvan is zonnevelden op landbouwgrond. Inmiddels zijn er vier initiatieven om een zonnepark te realiseren. In het buitengebied aan de Blaakweg in Harskamp ligt een stuk land waarop een zonneveld moet komen volgens de initiatiefnemer, maar dat zien omwonenden niet zitten.
Omwonenden hebben grote moeite met dit initiatief en hebben zich verenigd. Samen met Harskamps Belang en belangenvereniging de Valk willen buurtbewoners stappen ondernemen tegen de komst van dit zonnepark. Meerdere belanghebbenden / aanwonenden maken zich ernstig zorgen om de bestaande monumentale houtwal uit 1880. Ook de aantasting van het landschap is voor velen een grote vrees. Een andere buurman vraagt zich hardop af hoe zijn koeien zullen reageren op de schittering van de panelen. Detail is dat de eigenaar van de grond kilometers verderop woont, en geen bezwaar ziet tegen de komst van het zonnepark. Bij een rondgang langs 40 omwonenden bleken 39 mensen tegen de komst, één persoon was niet tegen maar ook niet voor. Detail hierbij is, dat het gaat het om familie van de initiatiefnemer.
Een petitie, te vinden via de Facebookpagina van comité zonnepark Blaakweg, is al vele malen ondertekend. De petitie, spandoeken en flyers die worden verspreid, moeten ertoe leiden dat het zonneveld er niet komt. Naar de rechter stappen is een optie. De verantwoordelijk wethouder is pas geleden nog langs geweest om een kijkje te nemen, maar was niet onder de indruk van de bezwaren. Sterker nog, tijdens de bespreking van de programmarekening donderdagavond reageerde wethouder Geert Ritsema op opmerkingen van Gerrit Flier, fractievoorzitter SGP Ede, over het draagvlak voor zonnevelden op landbouwgrond met de opmerking doelende op de Blaakweg: "Er is zeker wel draagvlak, maar het ligt eraan hoe je de plannen uitlegt."
De Edese SGP is tegen zonnevelden op landbouwgrond. Harskamps Belang, Belangenvereniging de Valk en omwonenden hopen dat hun petitie helpt en de Edese gemeenteraad een stokje zal steken voor een zonneveld aan de Blaakweg. De oproep van de omwonenden, belanghebbende, en de twee belangverenigingen is duidelijk: "Wethouder: zonne-energie prima, maar dan op dak of restgronden, maar niet hier!!"
Door: Mediapartner XON
Het laatste nieuws uit Ede
-
EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
-
EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
-
EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
-
EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
-
EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.