Logo De Belofte

HARSKAMP - De gemeente Ede heeft duidelijke duurzaamheidsambities en één daarvan is zonnevelden op landbouwgrond. Inmiddels zijn er vier initiatieven om een zonnepark te realiseren. In het buitengebied aan de Blaakweg in Harskamp ligt een stuk land waarop een zonneveld moet komen volgens de initiatiefnemer, maar dat zien omwonenden niet zitten.

Omwonenden hebben grote moeite met dit initiatief en hebben zich verenigd. Samen met Harskamps Belang en belangenvereniging de Valk willen buurtbewoners stappen ondernemen tegen de komst van dit zonnepark. Meerdere belanghebbenden / aanwonenden maken zich ernstig zorgen om de bestaande monumentale houtwal uit 1880. Ook de aantasting van het landschap is voor velen een grote vrees. Een andere buurman vraagt zich hardop af hoe zijn koeien zullen reageren op de schittering van de panelen. Detail is dat de eigenaar van de grond kilometers verderop woont, en geen bezwaar ziet tegen de komst van het zonnepark. Bij een rondgang langs 40 omwonenden bleken 39 mensen tegen de komst, één persoon was niet tegen maar ook niet voor. Detail hierbij is, dat het gaat het om familie van de initiatiefnemer.

Een petitie, te vinden via de Facebookpagina van comité zonnepark Blaakweg, is al vele malen ondertekend. De petitie, spandoeken en flyers die worden verspreid, moeten ertoe leiden dat het zonneveld er niet komt. Naar de rechter stappen is een optie. De verantwoordelijk wethouder is pas geleden nog langs geweest om een kijkje te nemen, maar was niet onder de indruk van de bezwaren. Sterker nog, tijdens de bespreking van de programmarekening donderdagavond reageerde wethouder Geert Ritsema op opmerkingen van Gerrit Flier, fractievoorzitter SGP Ede, over het draagvlak voor zonnevelden op landbouwgrond met de opmerking doelende op de Blaakweg: "Er is zeker wel draagvlak, maar het ligt eraan hoe je de plannen uitlegt."

De Edese SGP is tegen zonnevelden op landbouwgrond. Harskamps Belang, Belangenvereniging de Valk en omwonenden hopen dat hun petitie helpt en de Edese gemeenteraad een stokje zal steken voor een zonneveld aan de Blaakweg. De oproep van de omwonenden, belanghebbende, en de twee belangverenigingen is duidelijk: "Wethouder: zonne-energie prima, maar dan op dak of restgronden, maar niet hier!!"

Door: Mediapartner XON

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend