Logo De Belofte

ARNHEM - Het Arnhemse daklozenloket opende onlangs zijn deuren. Inwoners die dak- of thuisloos zijn of dreigen te raken, kunnen er voor al hun hulpvragen terecht. Ab van Haren werkt daar als ervaringsdeskundige. Zelf raakte hij jaren geleden dakloos door overmatig drank- en drugsgebruik.

"Ik heb er twee à drie jaar mee rondgelopen voor ik hulp zocht", vertelt Ab. Dak- of thuisloos raken kan iedereen overkomen, weet hij. "Zelf had ik een gebroken relatie, waarna ik probeerde een nieuwe start te maken. Maar ik belandde in de schulden. Het ene gat kun je op een gegeven moment niet meer met het andere dichten. Bovendien gaf ik het natuurlijk uit aan andere dingen dan de huur", wijst hij op zijn verslaving van die tijd.

'Vluchten voor problemen'

Met directere en makkelijker bereikbare hulp had hij wel eerder uit die situatie kunnen komen, denkt Ab. "Ik heb wel gezocht naar oplossingen. Als je die niet vindt, verzand je weer in het slechte gedrag. Dan ga je vluchten voor je problemen en blijf je hangen in dat drank- en drugsgebruik." Die 'overlevingsmodus' kom je volgens hem zonder hulp niet uit. "Maar stapje voor stapje, met vallen en opstaan, kan het wel." Al blijft het risico op een terugval altijd bestaan, weet Ab.

Bekijk de video. Tekst gaat daaronder verder.

'Negatieve ervaringen met instanties'

Juist door zijn geschiedenis meent Ab wel 'makkelijker te kunnen levelen' met cliënten. "Die hebben vaak negatieve ervaringen met 'de instanties'. Wij proberen dan duidelijk te maken dat mensen met de juiste samenwerking op een goede manier geholpen kunnen worden."

Het Daklozen Advies Kantoor (DAK) biedt daarin volgens Ab de hulp die hij zelf gemist heeft. "Het was nog erg van loket naar loket en het kastje naar de muur gestuurd worden. Ik heb met hulpverleners te maken gehad die zelf de weg niet goed wisten. Hier zit alles bij elkaar en worden mensen direct geholpen."

'Iedere dag eentje meer'

De hulp die daarbij nodig is, is heel verschillend, licht Marieke Sanders (coördinator DAK) toe. "We kunnen helpen met het aanvragen van een briefadres om post te ontvangen of bij het aanvragen van een uitkering. Of we helpen bij nachtopvang. En daaromheen zit nog een heel netwerk aan hulporganisaties waar we een beroep op kunnen doen."

De eerste bezoekers heeft ze al gehad, vertelt Sanders. "Mensen die het ongeluk hebben gehad om in zo'n situatie terecht te komen, want dat wil je natuurlijk niet. Die worden hier met een soort huiskamergevoel ontvangen, waarna we samen kijken wat we voor hen kunnen betekenen. Ze weten ons te vinden: iedere dag eentje meer."

'In korte tijd afglijden'

Dat is een hele diverse groep, weet Sanders. "Het zijn ook mensen die gewoon pech hebben in een economische crisis of een keer iets ernstigs meemaken: een scheiding of het overlijden van een naaste. Dan kun je in korte tijd afglijden naar een situatie waarin je je huis kunt verliezen. Dat zijn ook mensen die je op straat niet als dakloze zou herkennen."

Het loket is opgericht omdat uit onderzoek bleek dat de doelgroep daar zelf behoefte aan heeft, vertelt wethouder Martien Louwers. Het is in eerste instantie een proef voor een jaar. "Die moet de drempel voor inwoners verlagen", vervolgt Louwers. "We willen mensen direct op de goede plek hebben, waardoor ze sneller geholpen zijn met hun hulpvraag. Maar als er een huisvestingsvraag is die we snel oplossen, kunnen we dakloosheid ook voorkomen."

Het daklozenloket ligt aan de Beekstraat, tegenover het politiebureau. "Een mooie centrale plek in de binnenstad", constateert Louwers. "Voor veel mensen makkelijk bereikbaar."

Zie ook:

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend