Logo De Belofte

DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’

In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2030 uiteindelijk 55% minder CO2 moet uitstoten ten opzichte van 1990. Onlangs werd de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 gepubliceerd, die precies beschrijft hoe gemeenten hun steentje bijdragen aan die doelstelling. Een stuk uit dat document leidt nu tot frustratie.

In de RES 1.0 zijn namelijk ‘verkenningsgebieden’ voor extra turbines in kaart gebracht: kansrijke locaties waar windenergie kan worden opgewekt. Een aantal plekken op de Veluwe en in het Rijk van Nijmegen worden nu overwogen. Ook het Land van Maas en Waal is meegenomen, waar Druten onder valt. Daar is de lokale politiek niet te spreken over deze nieuwe toevoeging. “Windmolens zijn voor ons geen noodzaak”, begint Kees Arts, raadslid van Kernachtig Druten. “Bovendien is er geen draagvlak voor onder inwoners.”

‘Ondemocratisch proces’

Gemeenten hebben in regionaal verband een bod ingediend voor de RES. Daarin staat welke energie ze opwekken om te voldoen aan de klimaatdoelen. Druten is van plan om ruim 80 hectare aan zonnepark te bouwen, waar 24.000 huishoudens mee worden voorzien van stroom. “Windenergie is wat ons betreft niet nodig, omdat we al een flinke bijdrage leveren met zon”, vertelt Arts. “We hebben namelijk maar 8000 huishoudens in Druten. De rest van onze stroom gaat het energienet in.”

Uiterlijk 15 juni moeten gemeenteraden, waterschappen en de provincie instemmen met de RES 1.0. Om te voorkomen dat de lokale politiek straks plannen moet maken waar niemand op zit te wachten, dient Kernachtig Druten volgende week een amendement in. “Dit is een ondemocratisch proces. Niet-Drutenaren prikken nu een punaise in onze gemeente, terwijl we het op onze manier willen doen. Daarom pleiten we ervoor dat de RES ons niet bestempelt als verkenningsgebied.”

Negen turbines in Druten

Ook de Drutense wethouder André Springveld is niet blij met de nieuwe plannen. “De raad wil geen windmolens, dus dan komen die er niet. Wat er volgend jaar na de verkiezingen gebeurt, zien we dan wel weer.” Vooralsnog begint hij in ieder geval niet aan een concreet plan voor windenergie. “Men ziet nu een kans om ongeveer negen turbines langs onze Maas en Waalweg te plaatsen, maar dat zie ik niet zitten.”

De volgende stap in het milieutraject is de RES 2.0, waarvoor de verkenningsgebieden zijn ingevuld. Buurgemeenten maken samen afspraken om de energievoorziening in hun regio te verdelen. Maar een lokaal bestuur dat zelf geen windmolen in de achtertuin hoeft neer te zetten, heeft volgens de wethouder makkelijk praten. “Er zijn stakeholders zoals energiebedrijven en overheden die windmolens willen, die zijn altijd op zoek naar locaties. Daar zit ik ook niet op te wachten.”

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

 • Eeuwenoude beuk gekapt, jonge boom moet troost bieden

  04 mei 2021
  DRUTEN - De kap van een eeuwenoude beuk in Druten maakte vorige maand veel emoties los. Om de gemeenschap nu een beetje te troosten, plant het plaatselijke museum een nieuwe, jonge boom op dezelfde plek: "Over een paar jaar kan deze net zo groot worden als zijn voorganger."
 • Na meerdere ongelukken nog steeds geen oplossing voor 'probleemweg'

  03 mei 2021
  PUIFLIJK - Na meerdere, dodelijke verkeersongelukken op de N322 bij Druten heeft de lokale politiek er schoon genoeg van. De provinciale weg moet veiliger worden, stellen de Dorpslijsten. Ze pleiten ervoor dat de wethouder in gesprek gaat met de provincie Gelderland om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.
 • Druten gaat historisch aanzicht beschermen: ‘Authentiek Druten moet intact blijven’

  30 april 2021
  DRUTEN - Antieke kerken, schilderachtige straatjes en klassieke panden: Druten kent veel idyllische dorpsgezichten die de gemeente maar wat graag wil beschermen. Daarom komt de politiek nu met een speciale regeling om te voorkomen dat de cultuurhistorische plekken ondergesneeuwd raken door moderne nieuwbouw.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
 • Drutense politici willen horecabazen door de crisis helpen: 'Rijk doet te weinig'

  31 maart 2021
  DRUTEN - Omdat veel horecabazen met moeite het hoofd boven water houden, hoopt een aantal Drutense raadsleden extra financiële steun te kunnen bieden. Bovendien vinden de lokale politici het hoog tijd om kritischer naar de coronamaatregelen te kijken, iets wat het Rijk volgens hen te weinig doet.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend