Logo De Belofte

DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’

In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2030 uiteindelijk 55% minder CO2 moet uitstoten ten opzichte van 1990. Onlangs werd de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 gepubliceerd, die precies beschrijft hoe gemeenten hun steentje bijdragen aan die doelstelling. Een stuk uit dat document leidt nu tot frustratie.

In de RES 1.0 zijn namelijk ‘verkenningsgebieden’ voor extra turbines in kaart gebracht: kansrijke locaties waar windenergie kan worden opgewekt. Een aantal plekken op de Veluwe en in het Rijk van Nijmegen worden nu overwogen. Ook het Land van Maas en Waal is meegenomen, waar Druten onder valt. Daar is de lokale politiek niet te spreken over deze nieuwe toevoeging. “Windmolens zijn voor ons geen noodzaak”, begint Kees Arts, raadslid van Kernachtig Druten. “Bovendien is er geen draagvlak voor onder inwoners.”

‘Ondemocratisch proces’

Gemeenten hebben in regionaal verband een bod ingediend voor de RES. Daarin staat welke energie ze opwekken om te voldoen aan de klimaatdoelen. Druten is van plan om ruim 80 hectare aan zonnepark te bouwen, waar 24.000 huishoudens mee worden voorzien van stroom. “Windenergie is wat ons betreft niet nodig, omdat we al een flinke bijdrage leveren met zon”, vertelt Arts. “We hebben namelijk maar 8000 huishoudens in Druten. De rest van onze stroom gaat het energienet in.”

Uiterlijk 15 juni moeten gemeenteraden, waterschappen en de provincie instemmen met de RES 1.0. Om te voorkomen dat de lokale politiek straks plannen moet maken waar niemand op zit te wachten, dient Kernachtig Druten volgende week een amendement in. “Dit is een ondemocratisch proces. Niet-Drutenaren prikken nu een punaise in onze gemeente, terwijl we het op onze manier willen doen. Daarom pleiten we ervoor dat de RES ons niet bestempelt als verkenningsgebied.”

Negen turbines in Druten

Ook de Drutense wethouder André Springveld is niet blij met de nieuwe plannen. “De raad wil geen windmolens, dus dan komen die er niet. Wat er volgend jaar na de verkiezingen gebeurt, zien we dan wel weer.” Vooralsnog begint hij in ieder geval niet aan een concreet plan voor windenergie. “Men ziet nu een kans om ongeveer negen turbines langs onze Maas en Waalweg te plaatsen, maar dat zie ik niet zitten.”

De volgende stap in het milieutraject is de RES 2.0, waarvoor de verkenningsgebieden zijn ingevuld. Buurgemeenten maken samen afspraken om de energievoorziening in hun regio te verdelen. Maar een lokaal bestuur dat zelf geen windmolen in de achtertuin hoeft neer te zetten, heeft volgens de wethouder makkelijk praten. “Er zijn stakeholders zoals energiebedrijven en overheden die windmolens willen, die zijn altijd op zoek naar locaties. Daar zit ik ook niet op te wachten.”

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Nieuwe campagne tegen discriminatie

  08 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten start dit najaar een campagne tegen discriminatie. Het Rijk stelt hiervoor ruim 30.000 euro ter beschikking. De campagne is met name bedoeld om de inwoners bewust te maken van allerlei vormen van discriminatie. De gemeente wil dat alle inwoners zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.
 • Speciale raadsvergadering Druten over MFA De Lier

  06 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten belegt op 23 september een speciale gemeenteraadsvergadering die geheel wordt gewijd aan de mogelijke realisering van een MFA De Lier in Puiflijk.
 • Wethouder: “Keuzes in fusieproces waren logisch en passend gezien maatschappelijke situatie”

  24 juni 2021
  WIJCHEN - De keuzes die het Wijchense college gemaakt heeft in het afgebroken proces op weg naar een bestuurlijke fusie met Druten waren logisch en passend en zouden ook weer opnieuw gemaakt worden. Dat zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) namens het college als reactie op het kritische onderzoeksrapport over dat fusieproces. Daarin wordt onder andere beschreven dat Wijchen het nagelaten heeft het gebruikelijke proces te volgen voor een bestuurlijke fusie door niet eerst een principebesluit te nemen en daarna pas de maatschappelijke discussie aan te gaan. Volgens Gerrits wilde het college het sentiment in de samenleving dat de toekomst van de gemeente al bepaald was op deze manier ontkrachten.
 • CDA vraagt opheldering over ‘blokhutgesprekken’ over bestuurlijke fusie Wijchen-Druten

  26 mei 2021
  WIJCHEN - De Wijchense CDA-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend om opheldering te vragen over gesprekken die zouden hebben plaatsgevonden in 2019 over een bestuurlijke fusie van Wijchen en Druten. Deze zogenaamde ‘blokhutgesprekken’ worden genoemd in een onderzoeksverslag over de stukgelopen fusie dat deze week gepresenteerd is. Bij die gesprekken in het verblijf van een Drutense wethouder zouden wethouders, raadsleden en bestuursleden van ‘betrokken’ fracties aanwezig geweest zijn. Volgens het CDA is naar andere partijen en Wijchense inwoners toe gecommuniceerd dat een artikel in de Wegwijs van januari 2020 de aanleiding was om de voorgenomen fusie verder in gang te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend