Logo De Belofte

ARNHEM - Er komt toch geen lokaal totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Arnhem. Nadat vorig jaar nog een motie werd aangenomen om dat wel in te voeren, was die uitslag woensdagavond een verrassing. En een grote teleurstelling voor de initiatiefnemers.

"Betreurenswaardig", vindt CDA'er Scott van den Broek, die zich al geruime tijd hardmaakt voor het lokale vuurwerkverbod. Volgens hem zijn twee partijen op het laatste moment gedraaid waardoor de stemverhouding kantelde: Arnhem Centraal en Arnhemse Ouderenpartij.

Zie ook: Er komt een vuurwerkshow in Arnhem met jaarwisseling, verbod op zelf afsteken

"Deze plannen bespreek je twee jaar lang met elkaar", is Van den Broek teleurgesteld. "Op deze manier is de betrouwbaarheid van de raad zoek. Misschien dat sommigen zich laten leiden door aanlokkelijke voorstellen. Dat zullen we wel gaan merken."

'Voor een paar koekkruimels'

"Gewoon uitonderhandeld", meent Leo de Groot (Partij voor de Dieren), die ook aangeeft dat Arnhem Centraal voor zou stemmen. "Ze krijgen een paar koekkruimels en verder stemmen ze al naar gelang", doelt hij op de recente toetreding van de lokalen tot de coalitie. "Over transparantie gesproken. Deze coalitie is voor mij nu al gevallen."

Arnhem Centraal stemde verdeeld. Twee van de drie raadsleden stemden tegen, net als bij de stemming vorig jaar. Maar de pijn bij de voorstanders zit hem dus in de tussentijdse toezeggingen die gedaan zouden zijn om voor te stemmen. Op de vraag waarom er op die beslissing teruggekomen is, wil raadslid René Kraaijenbrink niet ingaan. Wel geeft hij aan dat hun spreektijd tijdens het debat op was, waardoor er niks meer toegelicht kon worden. "Misschien waren partijen daardoor verrast."

'Vuurwerk kent geen grenzen'

Nico Wiggers van de Arnhemse Ouderenpartij realiseert zich dat zijn draai doorslaggevend was. Vorig jaar stemde hij nog voor het verbod en nu tegen. Na heroverwegingen en overleg met de VVD, legt hij uit. "Vuurwerk kent geen grenzen", vindt Wiggers nu. Het moet volgens hem een landelijk nee in Europees verband zijn, anders is het nutteloos.

VVD-raadslid Steffenie Pape was dan ook niet verrast door de uitslag. "Maar het was wel echt heel spannend tot het laatste moment."

Burgemeester Ahmed Marcouch meende dat een lokaal verbod afgelopen jaarwisseling niet haalbaar was. Omdat de raad dus eerder aangaf zo'n verbod wel te willen, stelde hij voor dat dit jaar in te laten gaan. Maar dat gaat nu dus helemaal niet door.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend