Logo De Belofte

DRUTEN - Omdat veel horecabazen met moeite het hoofd boven water houden, hoopt een aantal Drutense raadsleden extra financiële steun te kunnen bieden. Bovendien vinden de lokale politici het hoog tijd om kritischer naar de coronamaatregelen te kijken, iets wat het Rijk volgens hen te weinig doet.

De omzet van de horecabranche daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, meldt het CBS. Dat komt vooral door de strengere coronamaatregelen.

Ook in Druten voelen ondernemers die klap. “Het is niet goed dat we nu al zes maanden dicht zijn. Er is een hoop personeel weg”, begint Boy de Swart, eigenaar van café De Gouden Leeuw. “We moeten straks helemaal opnieuw opstarten. Dat is lastig. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel.”

Extra steun van de gemeente is volgens hem meer dan welkom. “Als het kan, breiden we graag uit. Alle kleine beetjes helpen. De vraag blijft natuurlijk wanneer en hoe we mogen openen.”

De Drutense kroegbaas verzekert dat zijn terras in ieder geval volledig coronaproof is. “Dat komt wel goed, al helemaal in een dorp. Maar we zitten aan een openbare weg, bussen rijden langs. Dan wordt uitbreiding lastig.”

‘Rijk doet te weinig’

Om in kaart te brengen hoe de gemeente haar horecazaken zo goed mogelijk door de crisis kan helpen, stelt de partij Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid nu een aantal vragen. “Veel ondernemers teren op hun laatste reserves, dat is schrijnend. Daarom willen we hoe dan ook extra financiële middelen vrijmaken voor deze groep”, deelt fractievoorzitter Mustafa Enkür. “Als ik kijk naar het aantal zaken in Druten dat hiervoor in aanmerking komt, zou dat geen probleem moeten zijn.”

De partij wil weten of het mogelijk is om reclame- en precariobelasting (voor het gebruik van terrassen) over 2020 en 2021 kwijt te schelden. Daarnaast vraagt ze het college om grotere terrassen toe te staan. “Nu het Rijk in onze ogen te weinig voor de horeca doet, willen we het heft in eigen handen nemen. Het is een sector waar veel voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. Toch wordt er niet kritisch gekeken naar een oplossing.”

De komende tijd gaat de politicus in gesprek met een aantal ondernemers. Zijn ze het met de plannen eens, dan dient Enkür mogelijk ook nog een motie in.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Nieuwe campagne tegen discriminatie

    08 juli 2021
    DRUTEN - De gemeente Druten start dit najaar een campagne tegen discriminatie. Het Rijk stelt hiervoor ruim 30.000 euro ter beschikking. De campagne is met name bedoeld om de inwoners bewust te maken van allerlei vormen van discriminatie. De gemeente wil dat alle inwoners zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.
  • Speciale raadsvergadering Druten over MFA De Lier

    06 juli 2021
    DRUTEN - De gemeente Druten belegt op 23 september een speciale gemeenteraadsvergadering die geheel wordt gewijd aan de mogelijke realisering van een MFA De Lier in Puiflijk.
  • Wethouder: “Keuzes in fusieproces waren logisch en passend gezien maatschappelijke situatie”

    24 juni 2021
    WIJCHEN - De keuzes die het Wijchense college gemaakt heeft in het afgebroken proces op weg naar een bestuurlijke fusie met Druten waren logisch en passend en zouden ook weer opnieuw gemaakt worden. Dat zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) namens het college als reactie op het kritische onderzoeksrapport over dat fusieproces. Daarin wordt onder andere beschreven dat Wijchen het nagelaten heeft het gebruikelijke proces te volgen voor een bestuurlijke fusie door niet eerst een principebesluit te nemen en daarna pas de maatschappelijke discussie aan te gaan. Volgens Gerrits wilde het college het sentiment in de samenleving dat de toekomst van de gemeente al bepaald was op deze manier ontkrachten.
  • CDA vraagt opheldering over ‘blokhutgesprekken’ over bestuurlijke fusie Wijchen-Druten

    26 mei 2021
    WIJCHEN - De Wijchense CDA-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend om opheldering te vragen over gesprekken die zouden hebben plaatsgevonden in 2019 over een bestuurlijke fusie van Wijchen en Druten. Deze zogenaamde ‘blokhutgesprekken’ worden genoemd in een onderzoeksverslag over de stukgelopen fusie dat deze week gepresenteerd is. Bij die gesprekken in het verblijf van een Drutense wethouder zouden wethouders, raadsleden en bestuursleden van ‘betrokken’ fracties aanwezig geweest zijn. Volgens het CDA is naar andere partijen en Wijchense inwoners toe gecommuniceerd dat een artikel in de Wegwijs van januari 2020 de aanleiding was om de voorgenomen fusie verder in gang te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend