Logo De Belofte

ARNHEM - Het Arnhemse college vindt de excuses die het maakte naar de stad na het marathondebat over de discriminatieaffaire voldoende. Verschillende fracties hadden om 'echte excuses' gevraagd na de 'halfbakken pr-reactie' van de wethouders. Hieruit blijkt opnieuw dat er geen probleembesef is, stelt ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede.

Ze slingerde de hele kwestie aan doordat na haar aanhoudende vragen bleek dat een rapport dat discriminatie in het personeelsbeleid van de gemeente aantoont, jarenlang bewust achter werd gehouden. Na een marathondebat konden de verantwoordelijk wethouders aanblijven dankzij de steun van Arnhem Centraal, dat nu in de coalitie zit. D66, dat de steun aan wethouder Martien Louwers wel opzegde, werd juist uit de coalitie gezet. Hun opstelling in die nacht was de druppel voor GroenLinks, VVD en PvdA om niet meer met hen samen te willen werken.

Zie ook: 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

'Geen excuses voor omgang discriminatierapport'

In het debat boden de wethouders meerdere malen excuses aan. Maar de voltallige raad wilde dat ze dat ook aan de stad zouden doen via de gemeentelijke communicatiekanalen. Wat volgde was een bericht waarin spijt werd betuigt voor het feit dat de gemeente nog niet de inclusieve organisatie is die zij zou moeten en kunnen zijn. "Maar het college heeft geen excuses aangeboden voor hoe er met het rapport is omgegaan", constateert Nede.

Samen met DENK Verenigd Arnhem en SP vroeg ze de wethouders alsnog met 'echte excuses' te komen zonder er 'weer omheen te draaien'. Maar het college vindt het dus voldoende zo. Volgens Nede laat dat 'een klein deel van een heel groot probleem' zien. "Deze neppe excuses zijn slechts een bevestiging van het gebrek aan probleembesef. We komen hier zeker nog op terug, maar dan in een breder geheel."

'Slappe hap'

"Niet te vatten", vindt Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem) de houding van het college. "De wethouders hebben hun excuses duidelijk aan de raad kenbaar gemaakt, maar weigeren dit helaas te doen aan de stad en haar inwoners. Deze in begrijpelijk Nederlands delen via alle communicatiekanalen, is kennelijk een brug te ver. Dus blijft het bij een slappe hap en vage reactie over inclusie." En dat is volgens hem niet waar de raad om heeft gevraagd.

Of hij het college nogmaals tot nieuwe excuses aan wil sporen? "Dat weet ik nog niet", antwoordt Aydemir. "Ze hebben al moeite met simpel sorry zeggen tegen de stad. Die moeten wel toegevoegde waarde hebben. De erkenning moet er wel écht zijn."

Zie ook:

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend