Logo De Belofte

ARNHEM - Met D66 valt al jaren niet samen te werken. Punt. Maar een echte inkijk in wat er zich tussen de partijen heeft afgespeeld dat GroenLinks, VVD en PvdA ertoe bracht met D66 te breken, wilden ze woensdagavond niet geven. En daar is de stad ook helemaal niet in geïnteresseerd, meent Leendert Combee (VVD).

"Wij schamen ons. Ik kan op straat niet uitleggen waarom u juist nu de stekker eruit trekt", probeert Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem) nog een keer. Maar die vraag herkent Combee niet. Wel heeft hij naar eigen zeggen aan D66 zelf verschillende keren kenbaar gemaakt dat de relatie niet goed zat.

Zie ook: Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

'Voor prettig niet in de politiek'

Maar dat de emmer bij zijn voormalig partners aan het vollopen was, dat was Mattijs Loor (D66) niet duidelijk. "Er is hooguit een paar keer aangegeven dat dingen niet prettig gevonden werden. Maar daarvoor zitten we ook niet met elkaar in de politiek."

Loor is teleurgesteld dat conclusies niet getrokken zijn, nadat er eerst een goed gesprek met hem is gevoerd. "Dat had gepast bij de relatie die we met elkaar hadden."

"Laten we het verleden achter ons laten, maar er wel van leren", stelt hij voor. "Want op de inhoud kunnen we elkaar vinden en over de inhoud moet het gaan."

Zie ook: 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

'Niet doof, blind of naïef'

"Ik ben niet doof, blind of naïef. Ik ken de stapeling aan irritaties die onze stad al jaren kenmerkt", haakt Loor in op het betoog van Mark Coenders (GroenLinks) die wijst op een patroon sinds de jaren'90 waarin het gaat over de verziekte sfeer en crisissen op het stadhuis van de Rijnstad.

Van de lijmpoging na de vorige breuk met D66 heeft Coenders vooral geleerd dat hij toen gelijk had in zijn kritiek. "Al klinkt dat ook een beetje eigenwijs", realiseert hij zich. Maar waar het de afgelopen jaren in bestuurlijk Arnhem misgaat, breekt het volgens hem steeds op dezelfde plek, legt Coenders de bal weer bij D66 neer. Hij verwijt de partij verder een cynische en wantrouwige houding. Bij Coenders zelf is nul reflectie, constateert Klaartje van Dillen (CDA).

'Zie je ook in kleuterklas'

Ze ziet soortgelijke patronen in de kleuterklas van haar zoontje. "Ik vind jou niet leuk, dus nu ben jij even niet mijn vriendje", hoort Van Dillen ze dan tegen elkaar zeggen. Waarom lukt het deze partijen toch maar niet om met elkaar in verbinding te komen en te blijven, vraagt ze zich af.

Eigenlijk was D66 de enige fractie die écht begreep hoe verstrekkend een open coalitieakkoord is, ziet Daniël Becker (ChristenUnie). "D66 is als het kind dat het beste is in knikkeren, maar nu hebben ze geen vrienden meer om mee te spelen", trekt hij de schoolpleinvergelijking van zijn voorgangster nog even door.

'Goede wethouder moet nu weg'

De laatste tijd lagen er verschillende wethouders onder vuur. VVD'er Jan van Dellen en vooral Martien Louwers (PvdA) in de discriminatieaffaire voorop. Voor D66-wethouder Hans de Vroome wordt door vrijwel de voltallige raad de loftrompet uitgestoken. En dus wordt het als zuur ervaren dat juist hij straks op moet stappen, wanneer er een nieuwe coalitie zonder zijn partij is.

Al zijn er verschillende fracties die zich afvragen waarom De Vroome deze bestuursperiode niet gewoon af kan maken. "Dat vind ik wel een heel lastige", laat hij aan Omroep Gelderland weten. "Laten we eerst kijken wat het overleg van de resterende coalitie in een nieuwe constructie oplevert", waarmee hij de optie ook niet uitsluit. In elk geval wil hij zijn werk blijven doen totdat er een overdracht aan de orde is, laat hij weten.

'Lijkenpikker'

Het debat wordt verder nog geschorst na flinke commotie, omdat Nico Wiggers (Arnhemse Ouderenpartij) zijn collega's van Arnhem Centraal voor lijkenpikker uitmaakt en dat demonstratief nog een aantal keren herhaalt. De lokalen zijn namelijk in gesprek om toe te treden tot de coalitie, waarmee ze volgens Wiggers voordeel behalen uit de ellende van iemand anders. Na een gesprekje met de burgemeester, biedt hij daar toch zijn excuses voor aan.

Onder de streep biedt de avond zowel qua terugblik als vooruitblik weinig concrete antwoorden en lijkt eerder tot meer wederzijdse frustratie dan begrip te leiden in de altijd roerige politiek van de Rijnstad.

Zie ook: 'Verbijsterend rancuneus', forse kritiek op Arnhemse coalitiebreuk

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend