Logo De Belofte

ARNHEM - Vanuit collega's is vooral afkeur te horen over de keuze van GroenLinks, VVD en PvdA om de stekker uit de Arnhemse coalitiesamenwerking met D66 te trekken. Het zou, zeker in crisistijd, een onverantwoorde beslissing zijn. Bovendien zouden niet-functionerende wethouders de hand boven het hoofd worden gehouden.

"Pijnlijk en niet goed voor de stad", meent Klaartje van Dillen (CDA). "Het getuigt van weinig bestuurlijke verantwoordelijkheid om in deze crisis de coalitie zo op te blazen."

Zie ook: Weer breuk in college Arnhem, coalitiepartijen vallen over D66

Ook ziet Van Dillen dat het 'weer om de vorm gaat' en niet om de inhoud. De drie partijen zetten D66 namelijk aan de kant vanwege hun 'houding en toon'. "De stad verdient een volwassen bestuur."

'Schamen voor puinhoop'

De voormalig coalitiepartners ontlopen telkens hun verantwoordelijkheid als het moeilijk wordt, constateert Gerrie Elfrink (SP). "Dat is al jarenlang de rode draad. In plaats van zich te schamen over de puinhoop die ze hebben aangericht, maken ze anderen verwijten. Ik denk dat andere partijen nu eerst aan zet zijn om te zeggen hoe het verder moet."

Toch hebben GroenLinks, VVD en PvdA aangegeven samen verder te willen. Er zijn inmiddels gesprekken gevoerd moet Arnhem Centraal om hen aan een meerderheid te helpen. Die partij stemde in het veelbesproken discriminatiedebat tegen de motie van wantrouwen richting PvdA-wethouder Martien Louwers, waardoor zij in het zadel kon blijven. Toenmalig coalitiepartner D66 zegde dus wel het vertrouwen in Louwers op. Onder meer het feit dat ze dat standpunt pas laat kenbaar maakten, wordt D66 nu verweten door hun voormalig bondgenoten.

'Kritiek niet geduld'

"Je houdt een disfunctionerende wethouder de hand boven het hoofd en kritiek wordt niet geduld", ziet Nico Wiggers (Arnhemse Ouderenpartij). "De burger is de dupe."

"Het is verbijsterend rancuneus. Omdat D66 een niet-functionerende wethouder wilde wegsturen, wordt er zó onverantwoord omgegaan met het bestuur van onze stad", concludeert Coen Verheij (PVV). "Arnhem Centraal kan nu in de achterkamertjes de tegenprestatie opeisen in deze slechte soap: Hollywood aan de Rijn in het gemeentehuis."

Zie ook: 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

Hoewel er vooral naar de verstoorde omgangsvormen en samenwerking wordt gewezen, meent Leo de Groot (Partij voor de Dieren) dat de coalitiepartijen ook inhoudelijk te ver uit elkaar lagen. "Je ziet ze gewoon tandenknarsend tegen hun eigen natuur in stemmen. Vooral GroenLinks trekt inhoudelijk vaak aan het kortste eind. En ook PvdA komt er bekaaid vanaf. Maar die hebben niet zo'n duidelijk profiel, dus dan valt het niet zo op."

"VVD is gewoon de grootste winnaar van de coalitieonderhandelingen", ziet De Groot. "Er zit daar op de inhoud dus wel degelijk pijn."

Daniël Becker (ChristenUnie) ziet liever dat de coalitie met een minderheid verdergaat. "Maar je zou kunnen stellen dat die geen andere situatie zou betekenen dan waar in de afgelopen jaren sprake van was", doelt hij op het feit dat D66 zich vaak al als oppositiepartij zou hebben opgesteld.

Woensdag praat de gemeenteraad verder over de val van de coalitie.

Zie ook: Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend