Logo De Belofte

WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.

“Twee weken geleden zat de locatie in Wijchen vol, dat was lastig”, begint een woordvoerder van de GGD. De landelijke afsprakenlijn werkte niet helemaal goed. De digitale planning liet namelijk open plekken zien die eigenlijk bezet waren. “De technische fout deed zich voor bij een aantal locaties, waaronder die in Wijchen. Bij mensen die toen voor een afspraak belden, is de indruk gewekt dat er wel plek was. Dat klopte dus niet. Inmiddels is het weer opgelost.”

De fractie van Kernachtig Wijchen stelt nu een aantal kritische vragen aan de gemeente. “Dit lijkt ons een voorkombare fout", zegt Rob Albersnagel, raadslid van de lokale partij. "We willen nu een signaal afgeven aan zowel de GGD als de gemeente: stem dit voortaan goed af."

Nieuwe vaccins op komst

Verder maken de politici zich zorgen over het gebrek aan vaccins, een landelijk probleem. Op het moment dat er straks weer genoeg spuiten zijn, hopen ze dat er effectief wordt gewerkt. “Je moet prikken wat je prikken kan. Ook de gemeente heeft daar wat ons betreft een verantwoordelijkheid in. Stilzitten is geen optie”, stelt Albersnagel.

Bij de inzet van prikpersoneel wordt gekeken naar de beschikbaarheid van het aantal vaccins. "Onze medewerkers zijn geschoold, maar er zijn nu te weinig vaccins beschikbaar om meer afspraken te maken", legt de GGD uit.

Desondanks moet er altijd wel iemand aanwezig zijn bij de priklocatie. “Zelfs als we die dag maar weinig kunnen spuiten. Momenteel werken we ook al medewerkers in voor het moment dat we snel op moeten schalen. Verder zijn we druk bezig met het uitbreiden van vaccinatielocaties. Wij staan in de startblokken.” Het is de bedoeling dat er op 22 maart nieuwe vaccins in Wijchen arriveren. Daarom konden mensen vanaf afgelopen zaterdag ook weer een afspraak maken.

Vaccins eerlijk verdeeld?

Er komen dus weer nieuwe vaccins, maar de politiek wil nog niet te vroeg juichen. “We willen van zowel de GGD als van de gemeente een garantie dat de nieuwe vaccins straks netjes worden verdeeld, zodat we niet nog eens met schaarste zitten", zegt Albersnagel.

De GGD verzekert dat de vaccins eerlijk worden verspreid door het land. Dat gebeurt op basis van inwonersaantal, waarbij bijvoorbeeld ook gekeken wordt naar het percentage ouderen in de regio. Toch blijft het raadslid alert. “Je moet uiteindelijk op de GGD kunnen vertrouwen, maar we houden de ontwikkelingen met een schuin oog in de gaten. Het college is nu aan zet om het proces te verbeteren."

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend