Logo De Belofte

ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.

De dag nadat hem het nieuws in een gesprek van 'een paar minuten gewoon werd medegedeeld', voert teleurstelling bij hem nog altijd de boventoon. "Ook jammer dat er wel voor gekozen is om achter onze rug om met anderen te spreken, maar niet met ons", doelt hij onder meer op het feit dat Arnhem Centraal afgelopen weekend al werd gepolst als nieuwe coalitiepartner.

Zie ook: Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

De bewering van GroenLinks, VVD en PvdA dat er met D66 niet te praten viel, kan Loor niet staven. "We zijn regelmatig bij elkaar geweest de laatste tijd. Er was nooit een gesprek waar we niet bij wilden zijn. Maar in die gesprekken gaan we wel zelf over wat we zeggen", stelt Loor.

De reactie van D66-fractievoorzitter Mattijs Loor. De tekst gaat daaronder verder.

Terugkijkend op het veelbesproken discriminatiedebat, waarbij de houding van D66 volgens Leendert Combee (VVD) de druppel was, kon zijn fractie geen conclusies trekken voor het debat gevoerd was, legt Loor uit. "En dat hadden ze wel graag willen horen. Dan is het misschien vervelend dat wij de zekerheid niet kunnen geven die andere partijen verlangen: maar dat had wel met de inhoud van het dossier te maken."

Uiteindelijk zegde D66 aan het einde van dat debat de steun voor PvdA-wethouder Martien Louwers op in de affaire over het rapport dat discriminatie binnen de gemeente aantoont, maar jarenlang werd achtergehouden.

'Druk om wethouders te steunen'

"De druk om vooraf afspraken te maken om de wethouders te blijven steunen, werd ons zeker opgelegd", ervaart Loor. "Maar voor ons was duidelijk dat we die steun echt niet op voorhand konden uitspreken."

Het woord achterkamertjes, vindt Loor niet fijn. "Het is een feit dat er wordt overlegd achter de schermen. We proberen dat wel tot een minimum te beperken. En zeker verantwoording, moet altijd in de openbaarheid met de raad worden afgelegd: dat is onze basishouding."

Goed democratisch bestuur vraagt om een goede controle, stelt Loor. "En ook die emmer is volgelopen. Het werd steeds duidelijker hoe slecht de raad geïnformeerd was. Dat maakt onze toon feller. Die noodzaak wordt ook groter als het steeds moeilijker is om het stadsbestuur te controleren. Als dingen slecht worden uitgevoerd of zaken worden achtergehouden, heeft ieder raadslid in mijn ogen de plicht om zo scherp mogelijk te zijn."

'Onze toon is aanleiding voor'

Toch wordt zijn partij lastig gevonden omdat ze zich kritischer opstellen dan anderen, analyseert Loor. "Natuurlijk heeft dat ook te maken met de manier waarop je dat brengt. Maar het is niet zo dat de andere partijen onze inhoudelijke kritiek altijd maar prima vonden. Er is letterlijk tegen ons gezegd door coalitiepartners dat we niet zo kritisch moeten zijn en minder lastige vragen moesten stellen."

"Ja, wij zijn lastiger, kritischer en scherper van toon", erkent Loor. "Maar daar is wel altijd een aanleiding voor."

Dat hij voor de tweede keer in anderhalf jaar door zijn voormalig coalitiepartners aan de kant wordt gezet vanwege 'de relatie' voelt voor Loor heel vervelend. "Vooral ook omdat direct duidelijk was dat er nergens meer over te praten viel. Daar was geen behoefte aan. Er is niet op mijn voorstel ingegaan om met elkaar terug te blikken en vooruit te kijken."

Terugblikkend op de afgelopen drie coalitiejaren meent Loor dat er een 'fundamenteel verschil in houding' was op momenten dat het spannend werd. "Dan gaat het over zaken die je vooraf als coalitiepartijen met elkaar of met wethouders bespreekt."

'Lastig zijn, niet altijd verkeerd'

"Wij wilden daarin nooit als coalitiepartijen informatie eerder van het college krijgen. Geen afspraakjes vooraf: het debat voer je in de openbaarheid. Ook dat werd lastig gevonden. Maar zo kijken wij aan tegen transparant stadsbestuur. Lastig zijn, is niet altijd verkeerd."

Loor snapt het beeld naar de buitenwereld van Arnhemse politici die weer rollebollend met elkaar over straat gaan. "Daar ben ik ook zeker niet trots op. Maar ik stel wel dat dit niet onze keuze is geweest."

Woensdag zal een debat plaatsvinden over de ontstane situatie. Als de raad het wil en de situatie werkbaar blijft, zal D66-wethouder Hans de Vroome zijn werk blijven doen tot er een nieuwe coalitie is, laat Loor weten.

Zie ook:

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend