Logo De Belofte

ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).

Loor zelf wilde eerst niet reageren, maar laat later op de avond weten teleurgesteld en geschokt te zijn in de opzegging van de samenwerking. "Wij waren graag in gesprek gebleven om met deze partners verder te bouwen aan een mooier Arnhem. Natuurlijk wordt kritiek soms lastig gevonden. Maar wij zijn kritisch in het belang van een goed en transparant stadsbestuur."

Ruim anderhalf jaar geleden viel de coalitie ook. Toen was de verstandhouding met D66 een belangrijke reden, nu zelfs de enige. Waar de VVD destijds aankoerste op een lijmpoging, die er kwam, trekken ook de liberalen nu hun handen van D66 af. Daarmee lijkt de breuk wel écht definitief, erkent Mark Coenders (GroenLinks). "Laten we daar realistisch over zijn."

Zie ook: Weer breuk in college Arnhem, coalitiepartijen vallen over D66

"Je hebt in een coalitie graag het idee dat je het met zijn allen doet", licht Combee toe. "Maar dat gevoel had ik bij D66 niet. Dat is heel pijnlijk en werkt verlammend voor de stad. Op een gegeven moment kan dat niet langer. Dan moet je er een punt achter zetten." Inhoudelijk heeft hij juist veel raakvlakken met D66, geeft de VVD'er toe. "Het is echt de venijnige toon en houding."

'Dat was de druppel'

De breuk komt een week na het heftige debat over het achtergehouden Arnhemse discriminatierapport. Het werd Combee pas heel laat duidelijk dat D66 daar het vertrouwen in PvdA-wethouder Martien Louwers zou opzeggen. "Verrassen is nooit goed. We hadden geen idee waar D66 naartoe ging."

Volgens hem was dat debat niet de aanleiding, maar wel de druppel. "Ik hoorde van andere raadsfracties eerder wat zij van plan waren dan van onze eigen coalitiepartner."

De reactie van VVD-fractievoorzitter Leendert Combee. De tekst gaat daaronder verder.

De oppositierol die D66 als coalitiepartner innam, bleef ook na de vorige breuk moeizaam, vertelt PvdA-fractievoorzitter Eric Greving. "Dat deed het vertrouwen geen goed. We konden bijvoorbeeld niet op voorhand met elkaar overleggen hoe we erin stonden. Kritiek is prima, maar dat werkt alleen als je elkaar vertrouwt en kunt samenwerken."

Dat overleg was er ook niet rondom het discriminatiedebat, zag Greving. "Maar een dag later staat er wel een artikel in de krant waarin alles nog een keer extra wordt ingewreven. Dan denk ik: praat eerst eens met ons."

'Constructief beeld lukt niet'

En dat het weer misloopt op de relatie is niet voor het eerst in de Rijnstad, ziet ook Greving. "Dat is natuurlijk al heel lang zo in de Arnhemse politiek. Helaas lukt het ons niet een constructief beeld uit te stralen. Toch denken wij daarvoor deze stap wel te moeten zetten, al is het voor nu een stap terug en vindt niemand dit fijn. We moeten even door de zure appel heen."

De reactie van PvdA-fractievoorzitter Eric Greving. De tekst gaat daaronder verder.

De aanvullende afspraken om de samenwerking te verbeteren na de vorige breuk zijn niet geslaagd, ziet Mark Coenders (GroenLinks). "We zijn er hoopvol ingegaan, maar het is te moeizaam geweest. Het gesprek met elkaar aangaan is de basis van de democratie en samenwerking. Als dat er niet is, dan wordt het onmogelijk." De D66-toon is er één van wantrouwen, vindt Coenders.

De reactie van fractievoorzitter Mark Coenders (GroenLinks). De tekst gaat daaronder verder.

En wellicht hoeft een nieuwe coalitie dus helemaal niet zo lang te duren. Met de SP gaat Coenders niet samenwerken, geeft hij toe. Dat het tussen hem en SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink niet botert, is meer dan eens zichtbaar. Dan is Arnhem Centraal de enige die een meerderheid van vier partijen mogelijk maakt. "We hebben een positief gesprek gehad", vertelt Lea Manders (Arnhem Centraal).

'Arnhem Centraal serieuze optie'

"Dat is een serieuze optie", zegt VVD'er Combee. "We gaan kijken of we tot iets definitiefs kunnen komen." Een hele goede partner om mee samen te werken, vindt Coenders.

Inhoudelijk is het dan voor Manders belangrijk dat de gemeente de burgers beter gaat betrekken en de communicatie en dienstverlening verbetert. "Je moet denken aan een laagdrempelige online nieuwsbrief." Ook zou Manders graag de kraakwagen terugzien die grofvuil op komt halen. Verder wil zij dat het voor burgers makkelijker wordt om zelf een onderwerp voor een referendum te bedenken.

Zelf zal Manders zeker geen wethouder worden als haar partij mee gaat doen, stelt ze. "Misschien doen we die procedure ook wel niet intern, maar laten we mensen solliciteren."

De reactie van fractievoorzitter Lea Manders (Arnhem Centraal). De tekst gaat daaronder verder.

Wat er verder met het huidige college gebeurt? Voor de positie van D66-wethouder Hans de Vroome is dat aan zijn partij. Maar voor de overige wethouders is er geen tijd om in deze coronacrisis, op bepaalde dossiers op de rem te gaan staan, verzekert Combee. "Dus we gaan met volle energie door." Het college kan gewoon voorstellen aan de gemeenteraad blijven doen, vult Coenders aan.

Zie ook: Het stadhuis van Arnhem is een bestuurlijke duiventil

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend