Logo De Belofte

DRUTEN - Zorginstelling ‘s Heeren Loo trekt zich vanwege geldproblemen terug als hoofdgebruiker van een nieuw sportpark in Druten. Dat betekent dat er extra voorzieningen voor mensen met een beperkingen uit de ontwerpplannen van het complex worden geschrapt. Een gemiste kans, vindt de wethouder.

Er komt een splinternieuw sportcomplex in Druten. Het kost de gemeente zo’n 19 miljoen euro om te bouwen, maar volgens de lokale politiek is die forse investering ook wel echt nodig. Inwoners moeten het nu namelijk doen met sporthal De Heuvel: een versoberd, onveilig pand dat slecht bereikbaar is. Vanaf januari 2024 wordt dat gebouw vervangen door het nieuwe complex, met ruimte voor verenigingen, een zwembad en verschillende gymzalen.

Ook de Drutense zorginstelling ‘s Heeren Loo zou gebruik gaan maken van de voorzieningen, maar dat gaat nu niet door. De organisatie kampt met financiële problemen en vindt het niet verstandig om geld neer te tellen voor een plekje op het sportpark.

‘Gemiste kans’

De instelling biedt zorg voor mensen met een beperking, een taak die ze naar eigen zeggen steeds minder effectief uit kan voeren. Toenemende bezuinigingen in de sector komen hard aan.

“Zo is de vergoeding van vervoerskosten onlangs gehalveerd. Daarnaast is er in Nederland bezuinigd op alle zorgtarieven”, weet David van Leeuwen, regiodirecteur van ‘s Heeren Loo. “Die extra kosten drukken op onze begroting voor het personeel. Dat gaat ten koste van de kwaliteit.” Daarom zit het er volgens hem nu niet in om gebruik te maken van het sportcomplex. “De deelname is financieel zo ingrijpend dat we ons terugtrekken.”

De gemeente is teleurgesteld met het besluit. Een gemiste kans, noemt wethouder Willy Brink het. “Ik heb begrip voor het standpunt, maar het is jammer dat zo’n prachtig plan nu in de kiem wordt gesmoord.”

Tijdens de ontwerpfase van het sportpark is er rekening gehouden met de wensen van ‘s Heeren Loo. Op verzoek van de zorginstelling zijn er speciale voorzieningen voor mensen met een beperking toegevoegd, zoals aparte kleedkamers, douches en tilliften. Die worden nu uit de plannen geschrapt.

‘Iedereen blijft welkom’

Desondanks verwacht Brink geen vertraging in de bouw. En als de zorggroep zou willen, kan ze altijd gebruik blijven maken van het sportcomplex. “Als je een grote groep van mensen met een beperking begeleidt, zijn die extra voorzieningen nodig. Op individueel niveau verandert er dus weinig. Maar je hebt één keer de kans om die speciale investeringen te doen, dat is tijdens de ontwerpfase. Staat het pand er straks, dan wordt dat een stuk moeilijker. Als het überhaupt nog kan.”

Verder denkt de wethouder dat cliënten in veel mindere mate gebruik zullen maken van het complex, omdat de samenwerking met ‘s Heeren Loo nu wegvalt. “Dat wil niet zeggen dat het straks niet meer toegankelijk is voor mensen met een beperking. Iedereen blijft welkom.”

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Nieuwe campagne tegen discriminatie

  08 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten start dit najaar een campagne tegen discriminatie. Het Rijk stelt hiervoor ruim 30.000 euro ter beschikking. De campagne is met name bedoeld om de inwoners bewust te maken van allerlei vormen van discriminatie. De gemeente wil dat alle inwoners zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.
 • Speciale raadsvergadering Druten over MFA De Lier

  06 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten belegt op 23 september een speciale gemeenteraadsvergadering die geheel wordt gewijd aan de mogelijke realisering van een MFA De Lier in Puiflijk.
 • Wethouder: “Keuzes in fusieproces waren logisch en passend gezien maatschappelijke situatie”

  24 juni 2021
  WIJCHEN - De keuzes die het Wijchense college gemaakt heeft in het afgebroken proces op weg naar een bestuurlijke fusie met Druten waren logisch en passend en zouden ook weer opnieuw gemaakt worden. Dat zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) namens het college als reactie op het kritische onderzoeksrapport over dat fusieproces. Daarin wordt onder andere beschreven dat Wijchen het nagelaten heeft het gebruikelijke proces te volgen voor een bestuurlijke fusie door niet eerst een principebesluit te nemen en daarna pas de maatschappelijke discussie aan te gaan. Volgens Gerrits wilde het college het sentiment in de samenleving dat de toekomst van de gemeente al bepaald was op deze manier ontkrachten.
 • CDA vraagt opheldering over ‘blokhutgesprekken’ over bestuurlijke fusie Wijchen-Druten

  26 mei 2021
  WIJCHEN - De Wijchense CDA-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend om opheldering te vragen over gesprekken die zouden hebben plaatsgevonden in 2019 over een bestuurlijke fusie van Wijchen en Druten. Deze zogenaamde ‘blokhutgesprekken’ worden genoemd in een onderzoeksverslag over de stukgelopen fusie dat deze week gepresenteerd is. Bij die gesprekken in het verblijf van een Drutense wethouder zouden wethouders, raadsleden en bestuursleden van ‘betrokken’ fracties aanwezig geweest zijn. Volgens het CDA is naar andere partijen en Wijchense inwoners toe gecommuniceerd dat een artikel in de Wegwijs van januari 2020 de aanleiding was om de voorgenomen fusie verder in gang te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend