Logo De Belofte

WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.

Horecabazen gaan gebukt onder de coronacrisis. De omzet van hun sector daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor, meldt het CBS. En dat komt vooral door de strengere coronamaatregelen. "Dit moet geen maanden meer duren", begint Martijn Koot, eigenaar van het Wijchense Café Anneke. "Het is voor ons dan ook geen optie om stil te zitten."

En nu fervente shoppers vanaf woensdag weer mogen winkelen op afspraak is het volgens de horecabaas tijd voor actie. Dat die ondernemers wél kunnen profiteren van nieuwe versoepelingen, schiet bij Koot en zijn collega’s namelijk in het verkeerde keelgat.

"Uiteraard gun ik het ze, maar bij ons is het net zo veilig. Gasten moeten op afstand zitten, er zijn looproutes en kuchschermen. We snappen de willekeur gewoon niet. Daarom hebben we nu 2000 van die speciale condooms ingekocht."

Condoom voor de wethouder

Samen met een aantal andere Wijchense horecabazen trok Koot dinsdag naar het lokale Marktplein om zijn rubbers uit te delen. Ook de ambtenarij kwam een kijkje nemen. "Natuurlijk neem ik er een in ontvangst", deelt wethouder Nick Derks. "Het is ontzettend schrijnend om al die lege zaken te zien in het centrum." Hoewel de lokale politiek weinig voor de horeca kan betekenen qua versoepelingen, hoopt de gemeente toch ondersteuning te bieden.

Zo is Derks bezig met het schrijven van een brief, bestemd voor Den Haag. "Om aandacht te vragen voor de ingewikkelde situatie. De zakken van minister Hoekstra zijn diep, die van Wijchen iets minder. Maar als het straks weer kan, hopen we toch iets extra’s te doen voor onze ondernemers. Op welke manier, daar kom ik later op terug."

'Bij ons is het net zo veilig'

De condoomcampagne wordt gekoppeld aan een landelijke actie van Koninklijke Horeca Nederland, die café-eigenaren dinsdag oproept hun terras weer te openen. Ook het Wijchense Marktplein staat weer vol tafeltjes en stoeltjes. Dat is overigens wel allemaal voor de show: er wordt geen eten of drinken geserveerd. "Nu de terrassen buiten staan, kunnen we onze boodschap verspreiden", vertelt Koot. En die boodschap staat prominent op het hoesje van de condoom: "Bij ons is het net zo veilig."

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Björn Derksen opnieuw lijsttrekker van CDA Wijchen

  27 september 2021
  WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
 • College wil ondanks crowdfunding geen carillon in Kasteel Wijchen, raad wil onderzoek

  01 september 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
 • Opknappen fietspaden Leemweg kan 25 bomen de kop kosten

  17 augustus 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
 • Raad Wijchen staat open voor medewerking aan skatebanen Bergharen en Alverna

  09 juli 2021
  WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend