Logo De Belofte

WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.

Horecabazen gaan gebukt onder de coronacrisis. De omzet van hun sector daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor, meldt het CBS. En dat komt vooral door de strengere coronamaatregelen. "Dit moet geen maanden meer duren", begint Martijn Koot, eigenaar van het Wijchense Café Anneke. "Het is voor ons dan ook geen optie om stil te zitten."

En nu fervente shoppers vanaf woensdag weer mogen winkelen op afspraak is het volgens de horecabaas tijd voor actie. Dat die ondernemers wél kunnen profiteren van nieuwe versoepelingen, schiet bij Koot en zijn collega’s namelijk in het verkeerde keelgat.

"Uiteraard gun ik het ze, maar bij ons is het net zo veilig. Gasten moeten op afstand zitten, er zijn looproutes en kuchschermen. We snappen de willekeur gewoon niet. Daarom hebben we nu 2000 van die speciale condooms ingekocht."

Condoom voor de wethouder

Samen met een aantal andere Wijchense horecabazen trok Koot dinsdag naar het lokale Marktplein om zijn rubbers uit te delen. Ook de ambtenarij kwam een kijkje nemen. "Natuurlijk neem ik er een in ontvangst", deelt wethouder Nick Derks. "Het is ontzettend schrijnend om al die lege zaken te zien in het centrum." Hoewel de lokale politiek weinig voor de horeca kan betekenen qua versoepelingen, hoopt de gemeente toch ondersteuning te bieden.

Zo is Derks bezig met het schrijven van een brief, bestemd voor Den Haag. "Om aandacht te vragen voor de ingewikkelde situatie. De zakken van minister Hoekstra zijn diep, die van Wijchen iets minder. Maar als het straks weer kan, hopen we toch iets extra’s te doen voor onze ondernemers. Op welke manier, daar kom ik later op terug."

'Bij ons is het net zo veilig'

De condoomcampagne wordt gekoppeld aan een landelijke actie van Koninklijke Horeca Nederland, die café-eigenaren dinsdag oproept hun terras weer te openen. Ook het Wijchense Marktplein staat weer vol tafeltjes en stoeltjes. Dat is overigens wel allemaal voor de show: er wordt geen eten of drinken geserveerd. "Nu de terrassen buiten staan, kunnen we onze boodschap verspreiden", vertelt Koot. En die boodschap staat prominent op het hoesje van de condoom: "Bij ons is het net zo veilig."

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend