Logo De Belofte

ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.

Op verzoek van Omroep Gelderland keek Terlouw, die gespecialiseerd is in discriminatie, naar de kwestie waarbij het rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la verdween.

Wethouder Jan van Dellen droeg daarbij aan dat er kritiek is op de onderzoeksopzet. Maar over professor Hans Siebers van de Universiteit van Tilburg die het onderzoek deed, is Terlouw duidelijk. "Ik ken hem als een goede onderzoeker, dus dat is vast goed gegaan."

De Universiteit van Tilburg deed in 2018 onderzoek naar discriminatie binnen het personeelsbeleid van de gemeente Arnhem. Dat toonde onder meer aan dat sollicitanten met een niet-westerse achtergrond minder kans maken op een baan. De gemeente besloot die resultaten niet naar buiten te brengen. Maar dat gebeurde toch, nadat ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede er vragen over ging stellen.

Zie ook: Het Arnhemse 'discriminatieschandaal': wat weten we tot nu toe?

Het lijkt er volgens Terlouw meer op dat de gemeente, na zelf te hebben ingestemd met het onderzoek, de onwelgevallige informatie 'ineens niet meer wilde weten'.

'Bijzonder dat het om gemeente gaat'

Dat organisaties in de ontkenning gaan bij beschuldigingen van discriminatie komt in de praktijk vaker voor, weet de hoogleraar. "De eerste reactie is altijd: wij discrimineren niet. Dan gaan de hakken in het zand. Het wordt ervaren als een ernstige aanval."

Dat het hier om een gemeente gaat, maakt het volgens Terlouw toch een 'bijzonder geval'. "Meestal valt met overheidsorganisaties nog best goed te praten."

'Leidt tot meer problemen'

Arnhem had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, vindt Terlouw. "Ze hadden de resultaten kunnen erkennen en ermee aan de slag gaan. Bovendien kon de gemeente toch wel nagaan dat het achterhouden van deze informatie tot veel meer problemen zou leiden."

Woensdagavond moeten de verantwoordelijk wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich over de affaire verantwoorden aan de gemeenteraad. Terlouw hoopt dat de discussie niet alleen zal gaan over het al dan niet openbaar maken van het rapport, maar dat er ook naar het onderliggende probleem van de discriminatie wordt gekeken.

'Opzettelijk racisme, komt minder voor'

Want racisme is volgens de rechtssocioloog een 'hardnekkig probleem'. "Als het niet meer richting de ene groep is, dan komt de volgende wel. Meestal treft het vooral de laatste nieuwkomers." Discriminatie kan komen door onwetendheid of angst of er is sprake van opzettelijk racisme, legt Terlouw uit. "Maar dat laatste komt minder voor en aan die eerste twee, is best iets te doen."

"Het lastige van discriminatie is dat het moeilijk is aan te tonen," vervolgt Terlouw. "Normaal geldt in het recht: wie iets stelt, moet dat bewijzen. Maar als je wilt aantonen dat jij minder verdient dan je mannelijke of witte collega’s voor hetzelfde werk, is dat moeilijk omdat je vaak alleen je eigen salaris kent. En bij belediging, heb je niet altijd een apparaatje bij je om dat op te nemen."

Daarom is er in de rechtspraak een zogeheten 'verlichte bewijslast' als het om discriminatie gaat, legt Terlouw uit. "Wie stelt dat hij is gediscrimineerd moet feiten aanvoeren die onderscheid kunnen doen vermoeden. Dan is het aan de wederpartij om te bewijzen dat hij niet heeft gediscrimineerd." En het rapport van professor Siebers doet waarschijnlijk wel vermoeden dat de gemeente Arnhem discrimineert, stelt Terlouw.

Reactie Siebers

Zelf trekt Siebers zich voor nu liever terug uit het publieke debat. "Het gaat in de huidige politieke en bestuurlijke discussie allang niet meer over de kwestie die wij onderzocht hebben in 2018. Het ging ons om het onderwerp discriminatie zelf. Daarbij hebben we ons strikt laten leiden door richtlijnen van wetenschappelijk onderzoek. Wij hebben daar op dit moment niets aan toe te voegen."

'Cultuurverandering noodzakelijk'

Volgens Terlouw moet er een flinke cultuurverandering op gang komen binnen de gemeente Arnhem. "Ze moeten zelf willen weten wat hier achter zit. Daarvoor moeten de nodige gesprekken gevoerd worden." Of het opstappen van de wethouders daarvoor ook nodig is? "Daar wil ik geen uitspraken over doen. Dat is aan de gemeenteraad."

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend