Logo De Belofte

ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.

Op verzoek van Omroep Gelderland keek Terlouw, die gespecialiseerd is in discriminatie, naar de kwestie waarbij het rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la verdween.

Wethouder Jan van Dellen droeg daarbij aan dat er kritiek is op de onderzoeksopzet. Maar over professor Hans Siebers van de Universiteit van Tilburg die het onderzoek deed, is Terlouw duidelijk. "Ik ken hem als een goede onderzoeker, dus dat is vast goed gegaan."

De Universiteit van Tilburg deed in 2018 onderzoek naar discriminatie binnen het personeelsbeleid van de gemeente Arnhem. Dat toonde onder meer aan dat sollicitanten met een niet-westerse achtergrond minder kans maken op een baan. De gemeente besloot die resultaten niet naar buiten te brengen. Maar dat gebeurde toch, nadat ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede er vragen over ging stellen.

Zie ook: Het Arnhemse 'discriminatieschandaal': wat weten we tot nu toe?

Het lijkt er volgens Terlouw meer op dat de gemeente, na zelf te hebben ingestemd met het onderzoek, de onwelgevallige informatie 'ineens niet meer wilde weten'.

'Bijzonder dat het om gemeente gaat'

Dat organisaties in de ontkenning gaan bij beschuldigingen van discriminatie komt in de praktijk vaker voor, weet de hoogleraar. "De eerste reactie is altijd: wij discrimineren niet. Dan gaan de hakken in het zand. Het wordt ervaren als een ernstige aanval."

Dat het hier om een gemeente gaat, maakt het volgens Terlouw toch een 'bijzonder geval'. "Meestal valt met overheidsorganisaties nog best goed te praten."

'Leidt tot meer problemen'

Arnhem had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, vindt Terlouw. "Ze hadden de resultaten kunnen erkennen en ermee aan de slag gaan. Bovendien kon de gemeente toch wel nagaan dat het achterhouden van deze informatie tot veel meer problemen zou leiden."

Woensdagavond moeten de verantwoordelijk wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich over de affaire verantwoorden aan de gemeenteraad. Terlouw hoopt dat de discussie niet alleen zal gaan over het al dan niet openbaar maken van het rapport, maar dat er ook naar het onderliggende probleem van de discriminatie wordt gekeken.

'Opzettelijk racisme, komt minder voor'

Want racisme is volgens de rechtssocioloog een 'hardnekkig probleem'. "Als het niet meer richting de ene groep is, dan komt de volgende wel. Meestal treft het vooral de laatste nieuwkomers." Discriminatie kan komen door onwetendheid of angst of er is sprake van opzettelijk racisme, legt Terlouw uit. "Maar dat laatste komt minder voor en aan die eerste twee, is best iets te doen."

"Het lastige van discriminatie is dat het moeilijk is aan te tonen," vervolgt Terlouw. "Normaal geldt in het recht: wie iets stelt, moet dat bewijzen. Maar als je wilt aantonen dat jij minder verdient dan je mannelijke of witte collega’s voor hetzelfde werk, is dat moeilijk omdat je vaak alleen je eigen salaris kent. En bij belediging, heb je niet altijd een apparaatje bij je om dat op te nemen."

Daarom is er in de rechtspraak een zogeheten 'verlichte bewijslast' als het om discriminatie gaat, legt Terlouw uit. "Wie stelt dat hij is gediscrimineerd moet feiten aanvoeren die onderscheid kunnen doen vermoeden. Dan is het aan de wederpartij om te bewijzen dat hij niet heeft gediscrimineerd." En het rapport van professor Siebers doet waarschijnlijk wel vermoeden dat de gemeente Arnhem discrimineert, stelt Terlouw.

Reactie Siebers

Zelf trekt Siebers zich voor nu liever terug uit het publieke debat. "Het gaat in de huidige politieke en bestuurlijke discussie allang niet meer over de kwestie die wij onderzocht hebben in 2018. Het ging ons om het onderwerp discriminatie zelf. Daarbij hebben we ons strikt laten leiden door richtlijnen van wetenschappelijk onderzoek. Wij hebben daar op dit moment niets aan toe te voegen."

'Cultuurverandering noodzakelijk'

Volgens Terlouw moet er een flinke cultuurverandering op gang komen binnen de gemeente Arnhem. "Ze moeten zelf willen weten wat hier achter zit. Daarvoor moeten de nodige gesprekken gevoerd worden." Of het opstappen van de wethouders daarvoor ook nodig is? "Daar wil ik geen uitspraken over doen. Dat is aan de gemeenteraad."

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend