Logo De Belofte

ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.

Eigenlijk zijn de feiten die op tafel liggen al zo ernstig en groot dat het aftreden van beide bestuurders belangrijk is, vindt ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede. Ze bracht de zaak vorig jaar aan het licht. "Ik denk dat dat zeker een sterk politiek signaal zou zijn."

De Universiteit van Tilburg deed in 2018 onderzoek naar discriminatie binnen het personeelsbeleid van de gemeente Arnhem. Professor Hans Siebers toonde aan dat hier sprake van is, maar ambtenaren besloten die resultaten niet naar buiten te brengen. Dat kwamen ze toch, nadat ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede er meerdere keren om moest vragen.

Zie ook: Het Arnhemse 'discriminatieschandaal': wat weten we tot nu toe?

De discriminatie zelf raakt haar al heel erg, licht Nede toe. Het rapport van de Universiteit van Tilburg laat namelijk onder meer zien dat niet-westerse sollicitanten minder kans maken op een baan bij de gemeente Arnhem. "Maar het is nu zoveel groter geworden. Er is heel veel mis."

'Echt heel schokkend'

Met het oplossen van die discriminatie kun je zeker niet aan de slag, zolang het toegedekt wordt, vult Mattijs Loor (D66) aan. "Daarom is dit ook zo erg." Het college kreeg volgens hem bovendien signalen dat er een rapport is, dat je misschien niet zómaar boven tafel krijgt. "Dat je als wethouder dan vervolgens niet al het mogelijke doet om direct te weten wat er precies aan de hand is: dat is wel écht heel schokkend."

En uiteindelijk is het college verantwoordelijk, stelt Nede stellig. "Hoe heeft dit allemaal kunnen gebeuren?", vraagt zij zich af. "Waarom hebben ze een rapport over zo'n belangrijk onderwerp niet behandeld of met de raad gedeeld?", wil zij woensdag van de wethouders weten.

De tekst gaat verder onder de video.

'Dat is al onacceptabel'

Ook constateerde onderzoekers dat de wethouders de raad verkeerd en onvolledig hebben geïnformeerd. "Waarom hebben ze dat gedaan?", vraagt Nede verontwaardigd. "Dat is eigenlijk al onacceptabel. Maar we zullen het debat nog voeren."

Zij stelt vast dat conclusies daarna getrokken worden. "Maar je zou kunnen zeggen dat de positie van de wethouders al onhoudbaar is. Ik denk alleen wel dat het probleem veel groter is. Er moet echt iets structureel veranderen binnen deze organisatie."

Er zou in vertrouwen met elkaar omgegaan moeten worden, ziet Loor. "Hoe geef je leiding aan de ambtenaren, waardoor er ook geen aanleiding is om dingen geheim te houden of weg te willen houden van bestuurders. Zodat je zaken gewoon in alle openheid kunt doen."

'Onder hun leiding gebeurd'

Mocht het woensdagavond op een stemming aankomen of de raad het vertrouwen in de wethouders behoudt, dan zou coalitiepartij D66 daar wel eens een cruciale rol in kunnen spelen. "Wat mij betreft is iedere conclusie na het debat mogelijk", houdt Loor die kaarten nog even tegen de borst. Maar dat er zaken vreselijk mis zijn gegaan, is volgens hem al wel helder. "Als bestuurder ben je daar verantwoordelijk voor. En het is zeker onder hun leiding gebeurd."

De wethouders willen op dit moment niet reageren.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend