Logo De Belofte

ARNHEM - Initiatieven vanuit bewoners om kwetsbare wijkgenoten te ondersteunen. Sympathiek, klinken ze bijna altijd. Maar wat leveren die nu op? Dat laat de gemeente Arnhem onderzoeken. De eerste resultaten: deelnemers zijn minder eenzaam en veerkrachtiger.

Voor Eric Velthuizen is dat geen nieuws. Als stichting 't Broek Omhoog hem geen structuur en dagbesteding had geboden, was hij er nu misschien zelfs niet meer geweest, is hij overtuigd. "Ik denk dat ik mezelf dan kapot had gezopen", vertelt Eric die met een drankverslaving kampt. "Ik dronk een krat bier per dag en at bijna niets." Nu leert hij voor fietsenmaker.

Bekijk hier de video. De tekst gaat daaronder verder.

Bij dat initiatief in de Arnhemse wijk 't Broek komen mensen met verschillende behoeften en doelen, legt projectleider Winny van Bakel uit. "Sommige mensen proberen we te ondersteunen om door te stromen naar een betaalde baan. Maar het kan ook zijn dat inwoners hier gewoon hun plek hebben gevonden en samenwerken aan allerlei activiteiten." Zo wordt er gekookt, geklust of krijgen nieuwkomers hulp met hun taalles.

'Meerwaarde moeilijk aan te tonen'

't Broek Omhoog is een voorbeeld van een sociale wijkonderneming. Die zijn er in allerlei soorten en maten en voor verschillende doelgroepen. Ze hebben gemeen dat het vanuit de bewoners komt en iets bijdragen op het gebied van participatie of ontmoeten, licht wethouder Martien Louwers toe.

"Vaak vinden we dat belangrijke initiatieven, maar is de meerwaarde moeilijk aan te tonen", vervolgt de wethouder. "Daarom onderzoeken we nu vier jaar lang wat het effect is voor bewoners." Dat is volgens Louwers belangrijk om te weten, omdat het dan makkelijker wordt om daarin te investeren.

Nu blijkt onder meer al dat dit soort initiatieven bewoners bereiken die de gemeente niet goed bereikt, ziet Louwers. "Bewoners gaan meer meedoen. Ze voelen zich minder eenzaam en daardoor gezonder. Dus je ziet echt een heel positief effect."

Direct extra financiën

Maar dat wisten wij natuurlijk al, zegt Winny met een knipoog. "Toch is het fijn om dat nu ook te kunnen laten zien." En volgens Winny krijgt ze ook direct boter bij de vis. "Wij waren al heel lang op zoek naar extra financiële middelen om ook in de avonden en weekenden open te kunnen. Dat is nu gelukt, dus dat gaat vanaf maart gebeuren", vertelt ze vol trots. "Ik vermoed toch dat het onderzoek daaraan heeft bijgedragen."

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend