Logo De Belofte

ARNHEM - Alle dossiers met betrekking tot de Arnhemse discriminatieaffaire worden toch openbaar. Het college wilde een deel ervan geheim houden voor pers en publiek, maar de gemeenteraad besloot woensdagavond anders.

Het gaat om stukken waarin ambtenaren onderling met elkaar communiceren. Als dat openbaar wordt, zullen zij zich onder meer minder vrij voelen in hun uitingen wat hun functioneren kan belemmeren, redeneert wethouder Jan van Dellen.

Het Arnhemse ‘discriminatieschandaal’ gaat over een rapport over discriminatie in het personeelsbeleid van de gemeente. Dat rapport werd jarenlang achtergehouden door ambtenaren, voor het onder druk van de raad naar buiten kwam. Wethouders hadden ervan moeten weten en de raad moeten informeren.

De wethouder deed nog een voorstel om dan alleen de mailwisselingen tussen de ambtenaren geheim te houden en de bijlages en documenten wel vrij te geven. Maar dat zagen alleen de VVD en PvdA van de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zitten. Vervolgens besloot de voltallige raad dat dan alles maar op tafel moet.

'Transparantie het middel'

"Als er sprake is van misstanden, is transparantie het middel om die op te lossen", betoogt Mattijs Loor (D66). Volgens hem legt het college in deze kwestie kritische kanttekeningen en alarmerende signalen naast zich neer en is juist dát wat niet naar buiten mag komen.

Afbeelding
SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink toont de zwartgelakte pagina's in vrijgegeven dossiers aan de gemeenteraad. Foto: Omroep Gelderland

Bovendien zijn de stukken die het college geheim wilde houden gewoon op te vragen via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), weet hij. "Dus waarom zouden we daarvan afwijken", vraagt Loor zich af.

'Stad naar de sodemieter'

Het college blijft proberen de deksel op de doofpot te houden, meent Gerrie Elfrink (SP) die demonstratief de zwartgelakte pagina's uit andere vrijgegeven stukken toont.

"Het is ernstig gesteld in deze stad", vat Hans Eliëns (Partij voor de Dieren) de hele affaire samen. "Als dit blijft dooretteren zijn we ertoe gedoemd dat deze naar de sodemieter gaat."

Zie ook: Het Arnhemse 'discriminatieschandaal': wat weten we tot nu toe?

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend