Logo De Belofte

NIJMEGEN - Veel partijen in de Nijmeegse gemeenteraad zijn niet enthousiast over het investeren door de gemeente van 16 miljoen euro in de aankoop en renovatie van Museum Het Valkhof. Zij maken zorgen over hoe realistisch de gestelde doelen van het museum zijn en wat de gevolgen zijn als de plannen niet zo uitpakken als voorgenomen. Het museum gaat uit van 125.000 bezoekers na de renovatie in 2025.

"Museum kan niet meer blijven draaien"

De aankoop van het pand gaat de gemeente 4,9 miljoen euro kosten en voor de renovatie van het pand is 11 miljoen euro nodig. Die renovatie is noodzakelijk voor het museum om te kunnen blijven functioneren, stelt wethouder Noël Vergunst (GroenLinks). “Hier huist ook onze eigen collectie. Door de verouderde klimaat- en beveiligingsinstallaties zijn bepaalde tentoonstellingen in de toekomst onmogelijk en wordt stukken in bruikleen krijgen ook moeilijk. Het museum kan dan niet meer blijven draaien. Alle alternatieven zijn al bekeken en zijn niet realistisch gebleken. Ergens anders een nieuw gebouw neerzetten gaat veel meer geld kosten, en daarnaast maakt het onderdeel uit van het bredere plan dat we hebben voor het opknappen van het hele Valkhofkwartier.”

"16 miljoen voor kwakkelend museum"

De VVD vindt dat de benodigde 16 miljoen euro beter anders besteed kunnen worden. “Er zijn succesvolle ondernemers die buiten hun schuld om nu met de rug tegen muur staan, maar wij gaan 16 miljoen uitgeven aan kwakkelend museum”, zegt raadslid Maarten Bakker. “Daarmee nemen we ook nog eens een enorm risico, want omdat de gemeente eigenaar van het pand wordt, draait de gemeente ook op voor alle tegenvallers. Dit kan op termijn de Noord-Zuidlijn van Nijmegen worden. We kunnen beter op termijn de subsidies voor Museum Het Valkhof afbouwen en inzetten voor het ondernemersfonds en aan succesvollere culturele instellingen en organisaties die zich bezighouden met volkscultuur.” Dat vindt ook Hans Jacobs (VoorNijmegen.NU): “Dit lijkt nu vooral een dure hobby te worden met een open eind.”

Buikpijn

De SP voelt zich voor het blok gezet. “Het lijkt of de gemeenteraad moet kiezen tussen instemmen of de sluiten van het museum”, zegt raadslid Biljana Markovic. “Wij vinden het investeringskrediet voor de renovatie erg hoog. Er zijn goedkopere en realistischere alternatieven nodig. Nu gaat men uit van 125.000 bezoekers per jaar op basis van een vergelijking met andere, vergelijkbare musea, maar alle jaren dat Museum Het Valkhof bestaat heeft het pas twee keer 100.000 bezoekers in een jaar gehaald.” Ook Stadspartij Nijmegen ziet het hoge investeringskrediet niet zitten. “Daar krijg ik buikpijn van”, zegt raadslid Jean-Paul Broeren. “Ongeacht wat de dekking is. Maar nu komt het ook nog eens uit de begroting voor cultuur en erfgoed, terwijl er juist geen financiële ruimte is voor het uitvoeren van de erfgoedstrategie.” Het voorliggende plan doet bij Jasper Konijnenbelt (PvdA) ‘alarmbellen rinkelen’: “Het bedrijfsplan blinkt uit in ambities maar biedt weinig soelaas. Er wordt vooral uitgegaan van een bepaalde mate van waarschijnlijkheid. Bij veel andere vergelijkbare plannen komen de tegenvallers dan altijd bij de belastingbetaler terecht.” Het CDA geeft aan wel de voordelen van de investering te zien, maar zorgen te hebben over de risico’s.

"Volwaardig en aantrekkelijk museum heel belangrijk voor Nijmegen"

GroenLinks en D66 zien wel heil in de plannen. “Het is heel belangrijk dat Nijmegen een volwaardig en aantrekkelijk museum heeft”, vindt Cilia Daemen (GroenLinks). “Dat is een plek om de Nijmeegse identiteit te beleven en een goede plek voor kunst- en cultuureducatie. Ook trekt het dagjesmensen, wat weer kan leiden tot extra bestedingen in de binnenstad. Het is dus juist heel goed nieuws voor ondernemers. Wij hebben vertrouwen in de financiële onderbouwing. En als het gebouw niet in ons bezit zou zijn en het museum gaat over de kop, hebben we nog een veel groter probleem.” Pieter van Megen (D66) wil dat de gemeente met deze investering ‘lef toont en de lat hoog legt’. “We investeren fors en willen er ook iets voor terugkrijgen. Met een goede programmering, goede ambities en goede marketing zijn die 125.000 bezoekers makkelijk te halen. En lukt dat niet, dan kunnen we een andere koers kiezen.”

De gemeenteraad stemt op 3 maart over de plannen.

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner RN7

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend