Logo De Belofte

ARNHEM - Woensdagavond praat de Arnhemse gemeenteraad verder over het inmiddels veelbesproken 'discriminatie- en doofpotschandaal'. Dan wordt dieper ingegaan op de gang van zaken hoe het heeft kunnen gebeuren dat een discriminatierapport met harde conclusies jarenlang voor de buitenwereld verborgen bleef.

Dat onderzoek van de Universiteit van Tilburg toonde aan dat er gediscrimineerd wordt binnen de gemeente Arnhem bij het personeelsbeleid. Zo maken inwoners met een niet-westerse achtergrond minder kans op een baan. Ook zou hun salaris honderden euro's per maand lager zijn.

Wat uiteindelijk nog meer stof deed opwaaien dan deze resultaten zelf, is het feit dat ambtenaren vervolgens besloten deze resultaten voor de wethouders, gemeenteraad en dus ook burgers achter te houden. Al is de vraag of de wethouders er niet toch van wisten, onderwerp van discussie. Duidelijk is in elk geval dat ze ervan hadden moeten weten.

Er werd een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken rondom het discriminatierapport. Dat kwam afgelopen vrijdag naar buiten. Woensdagavond zullen de onderzoekers deze resultaten toelichten en kunnen raadsleden opheldering vragen. Het politieke debat met het college en tussen raadsfracties onderling, zal later plaatsvinden. Ook wordt er gestemd of bepaalde dossiers die het college over dit onderwerp nog altijd niet openbaar wil maken, toch openbaar moeten worden.

Wat ging er aan deze avond allemaal vooraf?

 • Op 17 november komt het discriminatierapport van professor Hans Siebers van de Universiteit van Tilburg voor het eerst officieel naar buiten, onder druk van raadslid Nathalie Nede (ChristenUnie). Zij is bijna een half jaar bezig geweest het rapport boven tafel te krijgen, dat dan al een kleine twee jaar in een ambtelijke la ligt.
 • In een raadsdebat op 25 november gaat wethouder Jan van Dellen diep door het stof. Hij erkent dat hij van het rapport had moeten weten en de raad had moeten informeren. Ook zegt hij met zijn ambtenaren 'stevige gesprekken' te hebben gevoerd.
 • Professor Hans Siebers reageert furieus op onder meer de beweringen van Van Dellen in dat debat, die volgens hem onwaar zijn. "Of dat uit onwetendheid of doelbewust is gebeurd, weet ik niet. Maar voor zijn politieke verantwoordelijkheid maakt dat niets uit."
 • Eind december laat de wethouder weten voortaan een lijst bij te houden van lopende onderzoeken om te voorkomen dat hij dergelijke rapporten weer uit het oog verliest.
 • Ondertussen worden er op verzoek van de gemeenteraad stapsgewijs dossiers met communicatie en documenten vrijgegeven om meer inzicht te krijgen in deze kwestie. Daaruit blijkt onder meer dat de onderzoeker niet alleen constateert dat Arnhem discrimineert op personeelsbeleid, maar ook onsuccesvol is in deze aanpak ten opzichte van andere gemeenten.
 • Ook blijkt uit de stukken de ontkenning van ambtenaren over de geconstateerde discriminatie met opmerkingen als: 'Dat doen wij toch helemaal niet?' en 'in mijn aanwezigheid heb ik dat nooit gemerkt'.
 • Afgelopen vrijdag kwam het onderzoek naar buiten over de gang van zaken rondom deze kwestie. Daar wordt onder meer in geconstateerd dat het college de raad onjuist en onvolledig heeft geïnformeerd. Ook zouden meerdere ambtenaren zich onveilig voelen en zeggen zij geacht te worden om dingen op te schrijven die niet waar zijn.
 • Vanuit veel raadsfracties klinkt kritiek op het gebrek aan openheid dat het college nog altijd toont op dit dossier.
 • Inmiddels zeven fracties vragen dan ook opnieuw om inzicht in alle stukken.
 • Tegen de wil van het college besluit de gemeenteraad toch alle stukken openbaar te maken.
 • De meeste partijen laten weten dat deze zaak niet zonder consequenties kan blijven. Zij willen wel eerst het debat met het college aan. Een aantal fracties stelt al wel de posities van de betrokken wethouder Jan van Dellen en Martien Louwers ter discussie.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend