Logo De Belofte

WIJCHEN - Hoewel klanten vanaf woensdag weer producten bij de voorgevel van een winkel af mogen halen, hopen Wijchense ondernemers dat iedereen thuis blijft shoppen. Plaatselijke winkeliers hebben namelijk een speciale corona-bezorgservice opgezet, wat volgens hen een veel betere oplossing is. "Zo willen we nieuwe besmettingshaarden voorkomen."

Er staat deze week een langverwachte versoepeling op de planning. Nadat ze online een bestelling hebben geplaatst, mogen klanten vanaf woensdag hun spullen weer bij de deur van een winkel ophalen. Voor sommige ondernemers een hele opluchting, andere zien nog niet meteen de toegevoegde waarde. Zo hebben ruim zeventig winkeliers in Wijchen de handen onlangs ineengeslagen om een speciale corona-bezorgdienst op touw te zetten. En dat vinden ze een veel beter idee dan de nieuwe versoepeling.

'Sneller en veiliger'

Ze hopen dan ook dat de consument zoveel mogelijk thuis blijft shoppen. "Want dat is sneller én een stuk veiliger", begint centrummanager Yvette Akkermans. Samen met bijna dertig vrijwilligers is ze dagelijks in de weer om bestellingen van A naar B te krijgen. Zo nu en dan stapt ze zelf ook achter het stuur van de bestelbus.

"Er zijn genoeg klanten die slecht te been zijn, of de deur gewoon niet uit willen. Die willen we blijven bedienen. Je moet toch contact opnemen met de winkel, ook als je de bestelling op wil halen. Waarom zou je het dan niet gewoon laten bezorgen?"

Het winkelende publiek van Wijchen kan online bestellingen plaatsen die vervolgens thuis worden afgeleverd, ook bij ondernemingen die normaal geen webshop hebben. En dat is een succes, weet de centrummanager. Daarom blijft de bezorgservice in ieder geval bestaan tot het einde van de lockdown.

"Zo willen we voorkomen dat er nieuwe besmettingshaarden ontstaan. Nu hoef je de deur niet uit naar een plek waar het mogelijk te druk is. Wil je toch een frisse neus halen? Maak dan een wandeling in het bos."

'We missen onze klanten'

Een aantal lokale ondernemers hebben hun steun al uitgesproken. "Ik moet nog zien hoe dat ophalen werkt. Je hebt ook nog eens het weer tegen, het is niet fijn om er nu uit te moeten", reageert Jaap Jorksveld, eigenaar van boekhandel Plantage De Kleijn. "Onze consument vindt de bezorgservice erg prettig. Daarnaast houden we zelf een hoop tijd over."

Desondanks mist hij zijn trouwe klanten enorm. "En zij ons ook. Mensen willen advies over boeken, dan is fysiek contact fijn." Maar dát mag vanaf woensdag nog niet. Daarom kunnen mensen volgens hem beter vanuit thuis blijven bestellen. "Je mag ook niet door de boeken neuzen, dus het heeft weinig zin. Ophalen is puur functioneel."

Ook de plaatselijke parfumerie onderschrijft dat verhaal. "Tot nu toe werkt de bezorgdienst heel goed. Het heeft ons echt meer omzet opgeleverd", weet Marloes Spierings, filiaalmanager van Douglas Wijchen. Ze ziet de mogelijkheid om af te halen dan ook meer als een extra toevoeging, niet als een alternatief. "Iedere verbetering is er een. Het voordeel is dat je de klant weer in de ogen aan kan kijken, maar financieel gaan we er denk ik niet per se op vooruit."

Zie ook: Deze Wijchense bezorgdienst gaat de concurrentie aan met Bol.com

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend