Logo De Belofte

DRUTEN - Er moet een monument komen voor doodgeboren baby’s in Druten, zo stelt de gemeenteraad. Vroeger werden ongedoopte kinderen op een oneerbiedige manier buiten de muur van het katholieke kerkhof begraven. Om ervoor te zorgen dat inwoners dat verdriet niet vergeten, liggen er nu plannen om een speciale gedenkplek in te richten.

Doodgeboren, ongedoopte kinderen mochten vroeger niet in gewijde grond begraven worden. Dat was volgens de katholieke kerk on-Bijbels. De baby’s werden dan noodgedwongen buiten de muur van het kerkhof begraven. Ook in Druten zou dat het geval zijn. En dat is volkomen respectloos, vinden inwoners Marietje Gerritsen en Prisca van Egmond. Daarom startten de twee vorig jaar een initiatief om een speciale gedenkplek in te richten voor de kinderen. “Doodgeboren baby’s bestonden gewoon niet”, weet Gerritsen. “Daar willen wij verandering in brengen. Dit heeft namelijk veel emoties losgemaakt in Druten.”

Het perkje waar de baby’s zouden liggen, is door een muur gescheiden van het katholieke kerkhof. De dames willen een opening in de wand, zodat de begraafplaats met het stuk grond wordt verbonden. Maar de gemeenteraad ziet dat vooralsnog niet zitten. Die wil liever een monument met een speciale plaquette neerzetten. De verbouwing van zo’n muur kan namelijk erg duur zijn. “De eerste stap is met het monument gezet, dat voelt goed. Maar wij blijven in onderhandeling over de opening”, voegt de initiatiefnemer toe.

Nazi’s en drenkelingen

De gravendienst van de Koninklijke Landmacht heeft onderzoek gedaan naar het stuk grond, waaruit blijkt dat er nooit kinderen zijn gevonden. Wel zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog drie Duitse soldaten begraven, die kort daarna zijn verplaatst naar een militair kerkhof. Daarnaast liggen er vandaag de dag nog altijd drie onbekende mensen, waarschijnlijk drenkelingen. En hoewel er geen bewijs is voor de babygrafjes, betekent dat volgens de gemeente niet dat de verhalen onjuist zijn.

Het is dan ook geen reden voor de lokale politiek om een streep door de plannen te zetten. “We weten niet precies waar de kinderen liggen, dus de vraag is op welke plek je zo’n monument moet plaatsen”, vertelt Claudia Barten, raadslid van Kernachtig Druten.

“Als we dat op de katholieke begraafplaats willen doen, hebben we eerst toestemming van de parochie nodig.” Het kerkbestuur laat weten dat het in ieder geval mee wil denken over een oplossing. “Nu moeten we als raad in beeld brengen wat de kerk zegt, wat de dames een geschikte plek vinden en wat volgens de gemeente haalbaar is.”

‘Gemeente is aan zet’

Hoewel het kerkbestuur bereid is om met de betrokkenen rond de tafel te gaan, spat het enthousiasme er nog niet vanaf. “De gemeente is nu aan zet, dus laat ze maar komen”, reageert pastoor Jos Hermans van de Parochie H. Franciscus en H. Clara. De hele kwestie speelt zich af in de achtertuin van zijn kerk. “Als er plek voor zo’n monument is, dan vind ik het een prima initiatief.” Maar of er ook plek is op zijn kerkhof, dat kan hij nog niet zeggen. Eerst wil de geestelijke in gesprek met Druten. “Het is nu nog niet aan de orde wat wij hier als parochie van vinden."

Zie ook:

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
 • Drutense politici willen horecabazen door de crisis helpen: 'Rijk doet te weinig'

  31 maart 2021
  DRUTEN - Omdat veel horecabazen met moeite het hoofd boven water houden, hoopt een aantal Drutense raadsleden extra financiële steun te kunnen bieden. Bovendien vinden de lokale politici het hoog tijd om kritischer naar de coronamaatregelen te kijken, iets wat het Rijk volgens hen te weinig doet.
 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Zorggroep wegens geldproblemen niet in nieuw sportcomplex: 'Gemiste kans'

  04 maart 2021
  DRUTEN - Zorginstelling ‘s Heeren Loo trekt zich vanwege geldproblemen terug als hoofdgebruiker van een nieuw sportpark in Druten. Dat betekent dat er extra voorzieningen voor mensen met een beperkingen uit de ontwerpplannen van het complex worden geschrapt. Een gemiste kans, vindt de wethouder.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend