Logo De Belofte

DRUTEN - Er moeten heel wat nieuwe huizen gebouwd worden in Druten, dat staat vast. Maar wanneer en voor wie die woningen uiteindelijk bedoeld zijn, is nog niet helemaal duidelijk bij de lokale politiek. Daarom eisen een aantal raadsleden nu dat de meest kwetsbare woningzoekenden zo snel mogelijk worden geholpen.

Het is niet makkelijk om vandaag de dag een huis te kopen. Zelfs huren blijkt een flinke opgave. Vooral starters en middeninkomens hebben het zwaar. Woningen zijn vaak te duur, of worden opgekocht door gehaaide beleggers. Door heel het land heeft dat voor forse tekorten gezorgd op de huizenmarkt. Zo ook in de regio Arnhem-Nijmegen, waar Druten onder valt. Daarom gaat de lokale politiek donderdagavond in gesprek met de raad om te kijken waar de grootste pijnpunten liggen.

Maar volgens een aantal kritische raadsleden is dat al lang in beeld. Voor welke Drutenaren er nieuwe woningen gebouwd moeten worden, blijft daarentegen vaag. En nu het extra moeilijk is om aan een huis te komen, vinden de lokale politici het belangrijker om die doelgroepen zo snel mogelijk in beeld te brengen. “We weten al lang wat het probleem is. Nu moeten we werken aan een concrete oplossing”, begint Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten.

‘Je moet nu doorpakken’

Het gaat nu allemaal veel te langzaam, vindt Worm. Daarom dient zijn partij donderdagavond een motie in. “We willen exact weten voor wie we welke huizen wanneer kunnen bouwen. Dat kan wat mij betreft met één A4’tje, waarop precies staat: daar komen woningen voor starters, daar komen huizen voor senioren”, zo illustreert de fractievoorzitter.

Omdat starters en middeninkomens de meeste moeite hebben met het vinden van een woning, wil hij de focus op die doelgroepen leggen. Maar vooralsnog liggen er weinig concrete bouwplannen op tafel. “Als we dat eenmaal zwart op wit hebben, kunnen we als gemeenteraad beslissingen maken voor de komende twee tot vijf jaar. Je moet nu doorpakken om de actuele problemen op te lossen.”

Strijd tegen huisjesmelkers

Sinds mei 2020 mogen Nederlandse gemeenten van minister Kajsa Ollongren een zogenaamde opkoopbescherming invoeren. Beleggers kunnen woningen dan niet zomaar kapen, waarmee het bestaan van huisjesmelkers wordt ingeperkt. Doel is uiteindelijk om koopwoningen betaalbaar te houden voor starters en middeninkomens.

Ook in Druten wil de politiek daar gebruik van maken. “Wat ons betreft is het essentieel dat speculatie met woningen wordt tegengegaan”, voegt Worm toe. “De beperkte kansen die onze inwoners al hebben, moeten niet worden weggenomen door mensen met geld.”

Zie ook: Gemeenten pakken huisjesmelkers aan: 'We willen Randstad-taferelen voorkomen'

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Nieuwe campagne tegen discriminatie

  08 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten start dit najaar een campagne tegen discriminatie. Het Rijk stelt hiervoor ruim 30.000 euro ter beschikking. De campagne is met name bedoeld om de inwoners bewust te maken van allerlei vormen van discriminatie. De gemeente wil dat alle inwoners zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.
 • Speciale raadsvergadering Druten over MFA De Lier

  06 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten belegt op 23 september een speciale gemeenteraadsvergadering die geheel wordt gewijd aan de mogelijke realisering van een MFA De Lier in Puiflijk.
 • Wethouder: “Keuzes in fusieproces waren logisch en passend gezien maatschappelijke situatie”

  24 juni 2021
  WIJCHEN - De keuzes die het Wijchense college gemaakt heeft in het afgebroken proces op weg naar een bestuurlijke fusie met Druten waren logisch en passend en zouden ook weer opnieuw gemaakt worden. Dat zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) namens het college als reactie op het kritische onderzoeksrapport over dat fusieproces. Daarin wordt onder andere beschreven dat Wijchen het nagelaten heeft het gebruikelijke proces te volgen voor een bestuurlijke fusie door niet eerst een principebesluit te nemen en daarna pas de maatschappelijke discussie aan te gaan. Volgens Gerrits wilde het college het sentiment in de samenleving dat de toekomst van de gemeente al bepaald was op deze manier ontkrachten.
 • CDA vraagt opheldering over ‘blokhutgesprekken’ over bestuurlijke fusie Wijchen-Druten

  26 mei 2021
  WIJCHEN - De Wijchense CDA-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend om opheldering te vragen over gesprekken die zouden hebben plaatsgevonden in 2019 over een bestuurlijke fusie van Wijchen en Druten. Deze zogenaamde ‘blokhutgesprekken’ worden genoemd in een onderzoeksverslag over de stukgelopen fusie dat deze week gepresenteerd is. Bij die gesprekken in het verblijf van een Drutense wethouder zouden wethouders, raadsleden en bestuursleden van ‘betrokken’ fracties aanwezig geweest zijn. Volgens het CDA is naar andere partijen en Wijchense inwoners toe gecommuniceerd dat een artikel in de Wegwijs van januari 2020 de aanleiding was om de voorgenomen fusie verder in gang te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend