Logo De Belofte

DRUTEN - Er moeten heel wat nieuwe huizen gebouwd worden in Druten, dat staat vast. Maar wanneer en voor wie die woningen uiteindelijk bedoeld zijn, is nog niet helemaal duidelijk bij de lokale politiek. Daarom eisen een aantal raadsleden nu dat de meest kwetsbare woningzoekenden zo snel mogelijk worden geholpen.

Het is niet makkelijk om vandaag de dag een huis te kopen. Zelfs huren blijkt een flinke opgave. Vooral starters en middeninkomens hebben het zwaar. Woningen zijn vaak te duur, of worden opgekocht door gehaaide beleggers. Door heel het land heeft dat voor forse tekorten gezorgd op de huizenmarkt. Zo ook in de regio Arnhem-Nijmegen, waar Druten onder valt. Daarom gaat de lokale politiek donderdagavond in gesprek met de raad om te kijken waar de grootste pijnpunten liggen.

Maar volgens een aantal kritische raadsleden is dat al lang in beeld. Voor welke Drutenaren er nieuwe woningen gebouwd moeten worden, blijft daarentegen vaag. En nu het extra moeilijk is om aan een huis te komen, vinden de lokale politici het belangrijker om die doelgroepen zo snel mogelijk in beeld te brengen. “We weten al lang wat het probleem is. Nu moeten we werken aan een concrete oplossing”, begint Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten.

‘Je moet nu doorpakken’

Het gaat nu allemaal veel te langzaam, vindt Worm. Daarom dient zijn partij donderdagavond een motie in. “We willen exact weten voor wie we welke huizen wanneer kunnen bouwen. Dat kan wat mij betreft met één A4’tje, waarop precies staat: daar komen woningen voor starters, daar komen huizen voor senioren”, zo illustreert de fractievoorzitter.

Omdat starters en middeninkomens de meeste moeite hebben met het vinden van een woning, wil hij de focus op die doelgroepen leggen. Maar vooralsnog liggen er weinig concrete bouwplannen op tafel. “Als we dat eenmaal zwart op wit hebben, kunnen we als gemeenteraad beslissingen maken voor de komende twee tot vijf jaar. Je moet nu doorpakken om de actuele problemen op te lossen.”

Strijd tegen huisjesmelkers

Sinds mei 2020 mogen Nederlandse gemeenten van minister Kajsa Ollongren een zogenaamde opkoopbescherming invoeren. Beleggers kunnen woningen dan niet zomaar kapen, waarmee het bestaan van huisjesmelkers wordt ingeperkt. Doel is uiteindelijk om koopwoningen betaalbaar te houden voor starters en middeninkomens.

Ook in Druten wil de politiek daar gebruik van maken. “Wat ons betreft is het essentieel dat speculatie met woningen wordt tegengegaan”, voegt Worm toe. “De beperkte kansen die onze inwoners al hebben, moeten niet worden weggenomen door mensen met geld.”

Zie ook: Gemeenten pakken huisjesmelkers aan: 'We willen Randstad-taferelen voorkomen'

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
 • Drutense politici willen horecabazen door de crisis helpen: 'Rijk doet te weinig'

  31 maart 2021
  DRUTEN - Omdat veel horecabazen met moeite het hoofd boven water houden, hoopt een aantal Drutense raadsleden extra financiële steun te kunnen bieden. Bovendien vinden de lokale politici het hoog tijd om kritischer naar de coronamaatregelen te kijken, iets wat het Rijk volgens hen te weinig doet.
 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Zorggroep wegens geldproblemen niet in nieuw sportcomplex: 'Gemiste kans'

  04 maart 2021
  DRUTEN - Zorginstelling ‘s Heeren Loo trekt zich vanwege geldproblemen terug als hoofdgebruiker van een nieuw sportpark in Druten. Dat betekent dat er extra voorzieningen voor mensen met een beperkingen uit de ontwerpplannen van het complex worden geschrapt. Een gemiste kans, vindt de wethouder.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend