Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.

"Kronenburger Forum erg hard nodig"

De onrust rondom de uitstoot van de asfaltcentrale APN van Dura Vermeer heeft bewezen dat er toch behoefte is aan meer communicatie tussen belanghebbenden. “Daar hebben we jarenlang het Kronenburger Forum voor gehad en dat willen we ook echt weer terug”, zegt Tiemens. “Met de gebiedsvisie voor bedrijventerrein TPN-West is dat niet goed gegaan en is dat uit elkaar gevallen. Dat is ontzettend jammer. Er is zowel een roep van de bewoners als van de bedrijven én de gemeente om alsjeblieft weer met elkaar in gesprek te gaan. Het APN-gebeuren is illustratief voor hoe het totaal kan ontsporen als je dat niet goed met elkaar doet. Als bedrijven dingen die doen die verontrustend kunnen zijn voor bewoners, dan moet je het er daar met elkaar over kunnen hebben. Enerzijds over de normen en wat de risico’s zijn, maar natuurlijk ook over heel veel meer zorgen die er zijn en die je weg kunt nemen als je goed met elkaar spreekt. We zijn daarom op dit moment bezig om dat Kronenburger Forum weer opnieuw op te zetten. We zijn het aan het kijken hoe op een nieuwe leest geschoeid een Kronenburger Forum opnieuw kan functioneren in dat gebied, want dat hebben we heel erg hard nodig.”

"Geuroverlast is niet schadelijk voor de gezondheid"

Reden tot zorg is er echter niet, vindt Tiemens. “De luchtkwaliteit is de laatste decennia juist verbeterd. In een monitoring die plaatsvond tussen 1994 en 2005 kon er ook al geen correlatie aangetoond worden tussen kankergevallen en de aanwezigheid van industrie hier. Maar dat neemt niet weg dat er nog altijd mensen in Nijmegen-West zijn die toch bezorgd zijn om hun gezondheid. Je ruikt soms iets, je hoort soms iets. Maar geuroverlast en gezondheidsproblemen hoeven niet in verband te staan met elkaar. Neem nu de afvalverbrandingsinstallatie ARN. Daar zij wij als gemeente trotse aandeelhouder van. Dat is een van de beste verbrandingsinstallaties van Nederland, waar niet veel slechte lucht door uitgestoten wordt. Maar dat wil niet zeggen dat het niet stinkt. Voor de waterzuiveringsinstallatie is dat ook zo.”

Permanente meting benzeen gewenst

Raadsleden pleiten desalniettemin voor permanente monitoring van benzeenneerslag op de wijken in Nijmegen-West. “Voor ons is het nog onvoldoende duidelijk in hoeverre volksgezondheidsrisico’s aan de orde zijn voor de mensen in dit stadsdeel”, zegt Jasper Konijnenbelt (PvdA). “Dat moeten we wel te weten zien te komen.” Hans van Hooft (SP): “Het gaat te ver om te doen alsof Nijmegen-West momenteel uitgemoord wordt. Maar we missen belangrijke feiten. Meten is weten en bewoners moeten kunnen meedenken over waar de meetpalen het beste kunnen staan. Nijmegen-West heeft uiteindelijk recht op even schone lucht als de Kwakkenberg.” Mochten daar relatief hoge cijfers uit komen, dan ligt het probleem volgens raadslid Joep Bos-Coenraad (GroenLinks) zeker ook bij andere zaken. “Als de concentraties benzeen in Nijmegen ergens hoog zijn, is het waarschijnlijker dat dat komt door oude brommers of houtstook dan de industrie.” Bos-Coenraad vindt dat de raad niet overhaast maatregelen moet afdwingen. "Vanwege de zorgen om de industrie organiseert de raad op dit moment een expertmeeting om ons van de beste informatie en adviezen te voorzien. Waarom zouden we dat nu de pas willen afsnijden?"

In mei komt de gemeente met resultaten van een tijdelijke meting van benzeenconcentraties in de lucht in Nijmegen-West. Die worden ook openbaar gemaakt. Tiemens: “Wij bezitten niet meer informatie dan we met bewoners delen.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner RN7

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend