Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.

"Kronenburger Forum erg hard nodig"

De onrust rondom de uitstoot van de asfaltcentrale APN van Dura Vermeer heeft bewezen dat er toch behoefte is aan meer communicatie tussen belanghebbenden. “Daar hebben we jarenlang het Kronenburger Forum voor gehad en dat willen we ook echt weer terug”, zegt Tiemens. “Met de gebiedsvisie voor bedrijventerrein TPN-West is dat niet goed gegaan en is dat uit elkaar gevallen. Dat is ontzettend jammer. Er is zowel een roep van de bewoners als van de bedrijven én de gemeente om alsjeblieft weer met elkaar in gesprek te gaan. Het APN-gebeuren is illustratief voor hoe het totaal kan ontsporen als je dat niet goed met elkaar doet. Als bedrijven dingen die doen die verontrustend kunnen zijn voor bewoners, dan moet je het er daar met elkaar over kunnen hebben. Enerzijds over de normen en wat de risico’s zijn, maar natuurlijk ook over heel veel meer zorgen die er zijn en die je weg kunt nemen als je goed met elkaar spreekt. We zijn daarom op dit moment bezig om dat Kronenburger Forum weer opnieuw op te zetten. We zijn het aan het kijken hoe op een nieuwe leest geschoeid een Kronenburger Forum opnieuw kan functioneren in dat gebied, want dat hebben we heel erg hard nodig.”

"Geuroverlast is niet schadelijk voor de gezondheid"

Reden tot zorg is er echter niet, vindt Tiemens. “De luchtkwaliteit is de laatste decennia juist verbeterd. In een monitoring die plaatsvond tussen 1994 en 2005 kon er ook al geen correlatie aangetoond worden tussen kankergevallen en de aanwezigheid van industrie hier. Maar dat neemt niet weg dat er nog altijd mensen in Nijmegen-West zijn die toch bezorgd zijn om hun gezondheid. Je ruikt soms iets, je hoort soms iets. Maar geuroverlast en gezondheidsproblemen hoeven niet in verband te staan met elkaar. Neem nu de afvalverbrandingsinstallatie ARN. Daar zij wij als gemeente trotse aandeelhouder van. Dat is een van de beste verbrandingsinstallaties van Nederland, waar niet veel slechte lucht door uitgestoten wordt. Maar dat wil niet zeggen dat het niet stinkt. Voor de waterzuiveringsinstallatie is dat ook zo.”

Permanente meting benzeen gewenst

Raadsleden pleiten desalniettemin voor permanente monitoring van benzeenneerslag op de wijken in Nijmegen-West. “Voor ons is het nog onvoldoende duidelijk in hoeverre volksgezondheidsrisico’s aan de orde zijn voor de mensen in dit stadsdeel”, zegt Jasper Konijnenbelt (PvdA). “Dat moeten we wel te weten zien te komen.” Hans van Hooft (SP): “Het gaat te ver om te doen alsof Nijmegen-West momenteel uitgemoord wordt. Maar we missen belangrijke feiten. Meten is weten en bewoners moeten kunnen meedenken over waar de meetpalen het beste kunnen staan. Nijmegen-West heeft uiteindelijk recht op even schone lucht als de Kwakkenberg.” Mochten daar relatief hoge cijfers uit komen, dan ligt het probleem volgens raadslid Joep Bos-Coenraad (GroenLinks) zeker ook bij andere zaken. “Als de concentraties benzeen in Nijmegen ergens hoog zijn, is het waarschijnlijker dat dat komt door oude brommers of houtstook dan de industrie.” Bos-Coenraad vindt dat de raad niet overhaast maatregelen moet afdwingen. "Vanwege de zorgen om de industrie organiseert de raad op dit moment een expertmeeting om ons van de beste informatie en adviezen te voorzien. Waarom zouden we dat nu de pas willen afsnijden?"

In mei komt de gemeente met resultaten van een tijdelijke meting van benzeenconcentraties in de lucht in Nijmegen-West. Die worden ook openbaar gemaakt. Tiemens: “Wij bezitten niet meer informatie dan we met bewoners delen.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner RN7

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Blinden kunnen maar in vijf gemeenten zelfstandig stemmen

  13 maart 2021
  NIJMEGEN - Zelfstandig kunnen stemmen. Voor de 350.000 blinden en slechtzienden in ons land is dat geen vanzelfsprekendheid. Alleen met een zogeheten stemmal kunnen zij zonder hulp en in alle privacy hun stem uitbrengen. Deze kan nu voor het eerst ook bij Tweede Kamerverkiezingen worden ingezet. Maar dat is nog maar in 5 van de 51 Gelderse gemeenten geregeld.
 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Raad Nijmegen wil dat bijstandsgerechtigden makkelijker daklozen onderdak kunnen bieden

  27 januari 2021
  NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
 • Wethouder: 'We willen Kronenburger Forum weer terug als overlegorgaan voor Nijmegen-West'

  13 januari 2021
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
 • Minder betaald parkeren dan voorgesteld in Nijmegen-West, goedkopere parkeervergunning

  25 november 2020
  NIJMEGEN - Er komt betaald parkeren in het gebied rondom het Nijmeegse stationsgebied en het Waalfront, waar vele woningen toegevoegd gaan worden de komende jaren. Maar de gemeenteraad zorgde er woensdagavond in de besluitronde over de veelbesproken parkeernota wel voor dat dat gebied kleiner wordt dan voorgenomen en de eerste bewonersvergunning buiten het centrum slechts één euro per maand gaat kosten. Ook wordt het voorgestelde aantal vrije bezoekersuren verdubbeld en hoeven mantelzorgers niet te betalen voor parkeren.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend