Logo De Belofte

WIJCHEN - Het aantal parkeerplaatsen wordt flink teruggedrongen in het centrum van Wijchen. Daar zijn ondernemers boos over, omdat ze bang zijn hun trouwe klanten te verliezen. Inmiddels krijgen ze steun van de lokale CDA, die koste wat het kost wil voorkomen dat winkelpanden straks leeg komen te staan.

Het grootschalige gemeenteproject ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’ staat al een hele tijd op de planning. Doel is om het centrum een hoognodige facelift te geven. Volgend jaar gaat de schop in de grond, maar dat is niet zonder weerstand. In het plan worden namelijk 169 parkeerplaatsen midden in het centrum geschrapt. Daar zijn ondernemers niet blij mee.

De winkeliers zijn bang dat de plaatselijke Albert Heijn moet vertrekken, omdat ze te veel omzet mis zal lopen. De parkeerplaats ligt namelijk pal voor de deur van het filiaal. In een reactie aan Omroep Gelderland laat de supermarkt weten dat ze vanwege het bestemmingsplan naar de Raad van State is gestapt. “Zolang deze zaak loopt, gaan we er niet verder op in", voegt ze toe.

'Doodsteek voor ondernemers'

De gemeente heeft voor het nieuwe centrumplan een telling gedaan van het aantal plaatsen waar je de auto kwijt kan. Ze telt dan ook parkeerplekken bij het treinstation en de lokale bibliotheek mee. Daar is wel ruimte, maar dan moet je een heel eind lopen. Ondernemers denken dat er weinig mensen zijn die met hun winkelwagentje helemaal naar de rand van het centrum lopen. "Met je boodschappen naar het station? Dat is echt een lachertje. Er is niemand die zo'n hele tocht wil afleggen", meent Rick Huisman, eigenaar van de Gall & Gall.

Hij is één van de ondernemers die het voortouw neemt in de strijd tegen de nieuwe plannen. Zijn zaak ligt immers om de hoek van het parkeerterrein. Eind vorig jaar ging hij dan ook in gesprek met de gemeente, maar vooralsnog is er weinig veranderd.

"Dit nieuwe beleid is de doodsteek voor ondernemers in de buurt. Er is gewoon niet goed nagedacht over dit plan." Met duizenden bezoekers per week is de Albert Heijn volgens de winkelier een belangrijke trekpleister in het centrum. Vertrekt het filiaal, is hij bang voor een domino-effect. "Als de supermarkt verdwijnt, ben ik daar ook weg. Dan hebben ik en veel andere ondernemers geen bestaansrecht meer."

'Nog niet te laat'

Omdat de partij wil laten zien dat ze met de ondernemers meeleeft, stelde het lokale CDA een aantal schriftelijke vragen. "Dit is funest voor de detailhandel van ons centrum. Dit kan namelijk leiden tot leegstand. Het gaat ons natuurlijk niet alleen om de Albert Heijn, we maken ons zorgen om alle ondernemers in Wijchen", vertelt fractievoorzitter Björn Derksen.

De partij is al een hele tijd bezig met het thema. Deze maand hoopt de politicus eindelijk antwoord te krijgen. "Het is nog niet te laat. De plannen kunnen nog aangepast worden. Daarom willen we dit onderwerp weer terug op de agenda nu het nieuwe politieke seizoen is begonnen. Als we dit zomaar laten gebeuren, neem je te grote risico’s. Dat kan niet het doel zijn van Tussen Kasteel en Wijchens Meer."

'Nieuw beleid is geen issue'

De gemeente verwacht dat het nieuwe beleid geen issue zal zijn. "Eén van de belangrijkste punten van ons centrumplan is dat de winkels goed bereikbaar zijn. Zowel tijdens de verbouwing, maar ook daarna is dat iets waar we aandacht aan besteden", reageert wethouder Geert Gerrits.

Met de nieuwe inrichting hoopt hij het winkelende publiek aan te sporen minder vaak de auto te pakken. "Voor de ondernemers gaan we niet uit van minder parkeerplekken. Ik snap dat ze zich laten horen, maar Tussen Kasteel en Wijchens Meer moet juist zorgen voor een versterking van het centrum."

Zie ook: Miljoenendeal getekend: centrum van Wijchen gaat op de schop

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'
 • Ondanks versoepeling hopen ondernemers dat de klant thuis blijft shoppen

  09 februari 2021
  WIJCHEN - Hoewel klanten vanaf woensdag weer producten bij de voorgevel van een winkel af mogen halen, hopen Wijchense ondernemers dat iedereen thuis blijft shoppen. Plaatselijke winkeliers hebben namelijk een speciale corona-bezorgservice opgezet, wat volgens hen een veel betere oplossing is. "Zo willen we nieuwe besmettingshaarden voorkomen."
 • Coaches moeten jongeren van de straat houden, ook als er geen rellen zijn

  03 februari 2021
  WIJCHEN - Straatcoaches worden vanaf deze week het veld ingestuurd om overlast in de gemeenten Wijchen en Druten aan te pakken. Ze houden vooral jongeren in de gaten die het verkeerde pad op dreigen te gaan.

Overig verkiezingsnieuws

 • Omwonenden niet blij met groot zonnepark: 'Misschien meer lawaai moeten maken'

  06 maart 2021
  LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend