Logo De Belofte

WIJCHEN - Het aantal parkeerplaatsen wordt flink teruggedrongen in het centrum van Wijchen. Daar zijn ondernemers boos over, omdat ze bang zijn hun trouwe klanten te verliezen. Inmiddels krijgen ze steun van de lokale CDA, die koste wat het kost wil voorkomen dat winkelpanden straks leeg komen te staan.

Het grootschalige gemeenteproject ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’ staat al een hele tijd op de planning. Doel is om het centrum een hoognodige facelift te geven. Volgend jaar gaat de schop in de grond, maar dat is niet zonder weerstand. In het plan worden namelijk 169 parkeerplaatsen midden in het centrum geschrapt. Daar zijn ondernemers niet blij mee.

De winkeliers zijn bang dat de plaatselijke Albert Heijn moet vertrekken, omdat ze te veel omzet mis zal lopen. De parkeerplaats ligt namelijk pal voor de deur van het filiaal. In een reactie aan Omroep Gelderland laat de supermarkt weten dat ze vanwege het bestemmingsplan naar de Raad van State is gestapt. “Zolang deze zaak loopt, gaan we er niet verder op in", voegt ze toe.

'Doodsteek voor ondernemers'

De gemeente heeft voor het nieuwe centrumplan een telling gedaan van het aantal plaatsen waar je de auto kwijt kan. Ze telt dan ook parkeerplekken bij het treinstation en de lokale bibliotheek mee. Daar is wel ruimte, maar dan moet je een heel eind lopen. Ondernemers denken dat er weinig mensen zijn die met hun winkelwagentje helemaal naar de rand van het centrum lopen. "Met je boodschappen naar het station? Dat is echt een lachertje. Er is niemand die zo'n hele tocht wil afleggen", meent Rick Huisman, eigenaar van de Gall & Gall.

Hij is één van de ondernemers die het voortouw neemt in de strijd tegen de nieuwe plannen. Zijn zaak ligt immers om de hoek van het parkeerterrein. Eind vorig jaar ging hij dan ook in gesprek met de gemeente, maar vooralsnog is er weinig veranderd.

"Dit nieuwe beleid is de doodsteek voor ondernemers in de buurt. Er is gewoon niet goed nagedacht over dit plan." Met duizenden bezoekers per week is de Albert Heijn volgens de winkelier een belangrijke trekpleister in het centrum. Vertrekt het filiaal, is hij bang voor een domino-effect. "Als de supermarkt verdwijnt, ben ik daar ook weg. Dan hebben ik en veel andere ondernemers geen bestaansrecht meer."

'Nog niet te laat'

Omdat de partij wil laten zien dat ze met de ondernemers meeleeft, stelde het lokale CDA een aantal schriftelijke vragen. "Dit is funest voor de detailhandel van ons centrum. Dit kan namelijk leiden tot leegstand. Het gaat ons natuurlijk niet alleen om de Albert Heijn, we maken ons zorgen om alle ondernemers in Wijchen", vertelt fractievoorzitter Björn Derksen.

De partij is al een hele tijd bezig met het thema. Deze maand hoopt de politicus eindelijk antwoord te krijgen. "Het is nog niet te laat. De plannen kunnen nog aangepast worden. Daarom willen we dit onderwerp weer terug op de agenda nu het nieuwe politieke seizoen is begonnen. Als we dit zomaar laten gebeuren, neem je te grote risico’s. Dat kan niet het doel zijn van Tussen Kasteel en Wijchens Meer."

'Nieuw beleid is geen issue'

De gemeente verwacht dat het nieuwe beleid geen issue zal zijn. "Eén van de belangrijkste punten van ons centrumplan is dat de winkels goed bereikbaar zijn. Zowel tijdens de verbouwing, maar ook daarna is dat iets waar we aandacht aan besteden", reageert wethouder Geert Gerrits.

Met de nieuwe inrichting hoopt hij het winkelende publiek aan te sporen minder vaak de auto te pakken. "Voor de ondernemers gaan we niet uit van minder parkeerplekken. Ik snap dat ze zich laten horen, maar Tussen Kasteel en Wijchens Meer moet juist zorgen voor een versterking van het centrum."

Zie ook: Miljoenendeal getekend: centrum van Wijchen gaat op de schop

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Björn Derksen opnieuw lijsttrekker van CDA Wijchen

  27 september 2021
  WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
 • College wil ondanks crowdfunding geen carillon in Kasteel Wijchen, raad wil onderzoek

  01 september 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
 • Opknappen fietspaden Leemweg kan 25 bomen de kop kosten

  17 augustus 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
 • Raad Wijchen staat open voor medewerking aan skatebanen Bergharen en Alverna

  09 juli 2021
  WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend