Logo De Belofte

HERNEN - Over twee à drie jaar moet ieder huis in Wijchen op groene stroom kunnen draaien. Daarom wordt binnenkort een kolossaal zonnepark gebouwd ter grootte van 22 voetbalvelden. En volgens de wethouder is dat nog maar het begin.

Veel mensen hebben er een sterke mening over: duurzame energie. Zo ook in Hernen, waar inwoners na een hoop discussie nu eindelijk instemmen met de bouw van een massaal zonnepark.

"Iedereen vindt groene energie eigenlijk wel een goed idee, maar niet als het in zijn of haar achtertuin wordt opgewekt", meent de Wijchense wethouder Titus Burgers. In de dorpskern worden volgend jaar bijna 44.000 zonnepanelen neergezet, die samen elf hectare bedekken. Dat is te vergelijken met 22 voetbalvelden. "Het is een flinke klus. Daarom is het belangrijk dat Hernen achter de plannen staat.”"

Het doel is uiteindelijk dat de burger volop kan meeprofiteren van de groene energie. Zo komen er zonnepanelen op de nieuwe multifunctionele accommodatie, komen er laadpalen voor elektrische auto’s en kunnen inwoners zogeheten zon-obligaties kopen.

"Dan ontvang je over tien jaar je investering terug met een mooi rendement", stelt Burgers. Als alles volgens plan verloopt, kan volgend jaar de schop in de grond. Het park moet uiteindelijk energie leveren voor zo’n 3.500 huishoudens. En volgens de wethouder is dat nog maar het begin.

Heel Wijchen aan de groene stroom

Het massale zonnepark is onderdeel van de Regionale Energiestrategie (RES). Dat is een landelijke project waarbij buurgemeenten samenwerken om in 2030 ruim 55 procent minder CO2 uit te storten. "En wij lopen op kop met het uitvoeren van ons deel", weet de wethouder.

Zo liggen er ook nog plannen om twintig hectare aan zonnepark te bouwen in De Bankhoeve, een locatie langs de snelweg. "Daar gaan raadsleden begin volgend jaar over stemmen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze daarmee akkoord gaan."

Al die duurzame energie is niet voor niets, verzekert Burgers. Ieder huis in Wijchen moet over twee à drie jaar namelijk op groene stroom kunnen draaien. "Dat is wat ons betreft een mooi streven. We zijn ook nog bezig met een windpark in Bijsterhuizen en dan heb ik het nog niets eens over alle particulieren met zonnepanelen op hun dak. Dus als alles volgens plan verloopt, gaat dat over een paar jaar zeker lukken."

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend