Logo De Belofte

NIJMEGEN - Er komt betaald parkeren in het gebied rondom het Nijmeegse stationsgebied en het Waalfront, waar vele woningen toegevoegd gaan worden de komende jaren. Maar de gemeenteraad zorgde er woensdagavond in de besluitronde over de veelbesproken parkeernota wel voor dat dat gebied kleiner wordt dan voorgenomen en de eerste bewonersvergunning buiten het centrum slechts één euro per maand gaat kosten. Ook wordt het voorgestelde aantal vrije bezoekersuren verdubbeld en hoeven mantelzorgers niet te betalen voor parkeren.

Kleiner gebied betaald parkeren

Het voorstel om betaald parkeren in te voeren rondom de grootschalige ontwikkelingen in het stationsgebied en het Waalfront werd aangenomen, maar de raad past wel de grootte van dat gebied aan. Waar het college eerst een straal van 1000 meter en vervolgens een straal van 500 meter voorstelde, kiest de raad nu voor 300 meter rondom de genoemde gebieden. “We gaan de komende jaren steeds meer woningen gaan toevoegen in de bestaande stad, waardoor daarop op den duur steeds minder ruimte is”, zegt Rachid El Hafi (D66). “Maar veel bewoners ervaren geen parkeerproblemen in hun wijk. We snappen dat het dan best raar overkomt als je betaald parkeren voor de deur krijgt. Een straal van 500 meter is onnodig veel.” 90 procent van het oorspronkelijk voorgenomen betaald parkeren gebied in deze zones verdwijnt dus, merkt Hans van Hooft (SP) op. “Dan is er nog steeds 10 procent te veel ongevraagd betaald parkeren, maar we tellen onze zegeningen.” Voor Hof van Holland en het gebied rondom station Nijmegen-Lent blijft een straal van 500 meter gehanteerd worden.

Lager tarief eerste bewonersvergunning

Het voorstel van het college was om de eerste bewonersvergunning buiten het centrum 2,50 euro per maand te laten kosten. Daar maakt de raad nu één euro van. In het centrum blijft de voorgestelde verlaging van het tarief van 15 euro naar 4 euro per maand voor de eerste bewonersvergunning staan. Ammar Selman (PvdA): “Het college wil betaald parkeren invoeren op plekken waar dat nu niet het geval is. Wij vinden dat voor bewoners de kosten dan zo laag mogelijk moeten blijven. Zeker ook omdat veel bewoners in bijvoorbeeld Nijmegen-West hebben aangegeven dat er geen parkeerproblemen zijn.” Om het verlies aan inkomsten te dekken, moeten de tarieven voor een tweede en derde parkeervergunning juist omhoog.

Bezoekers en mantelzorgers

Ook het voorgestelde aantal vrije bezoekersuren werd door de gemeenteraad bijgesteld. In plaats van 500 uur per jaar wordt dit nu 1000 euro per jaar per huishouden. Daarnaast gaat voor mantelzorgers altijd een 0-euro-tarief gehanteerd worden. “Er mag geen financiële drempel zijn voor een bezoek aan familie of vrienden”, vindt indiener van het amendement Ammar Selman. “Opa en oma kunnen zo zonder zorgen en kosten komen oppassen. Daarnaast mogen ook mantelzorgers en mantelzorg-ontvangers geen financiële drempel ervaren bij de zorg voor elkaar.”

50 procent draagvlak nodig voor betaald parkeren

Eerder werd al duidelijk dan een groot deel van de gemeenteraad niet achter het voorstel van het college stond om bij 10 procent draagvlak in een wijk voor betaald parkeren over te gaan tot het invoeren hiervan. Ook dit paste de raad woensdagavond aan. Er moet nu minimaal 50 procent draagvlak aangetoond kunnen worden in de wijk om betaald parkeren in te voeren (met uitzondering van de aangewezen gebieden rondom het station en het Waalfront). El Hafi: “Het initiatief moet bij de bewoners blijven. Mensen moeten baas in eigen straat kunnen blijven.” Dat vindt ook de SP, die daarvoor een posteractie startte. Van Hooft: “Dit voorstel is net zo democratisch als het bewonersreferendum dat we tot nu toe hebben. Waar het zo was dat 50 procent van de deelnemers aan dat referendum bepaalden, wordt dat nu 50 procent van de huishoudens. Daarmee is de drempel om betaald parkeren in te voeren hoger geworden.” Wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks) is er minder gelukkig mee: “Mensen die overlast ervaren krijgen hiermee een veel zwakkere positie, terwijl we die groep centraal wilden stellen. Maar we gaan ons best doen om voor een laagdrempelig systeem te zorgen.”

“Staan niet te juichen”

GroenLinks stond achter de originele plannen van het college, maar zegt voor de goede zaak het gesprek aangegaan te zijn met tegenstanders, overigens tot genoegen van de SP. “We houden bewoners voor de gek als we geen betaald parkeren invoeren rondom de nieuwbouwprojecten, want wij weten dat er parkeeroverlast zal gaan ontstaan”, zegt Quirijn Lokker (GL). “We staan niet te juichen om de amendementen, maar we zijn blij dat we met elkaar in gesprek hebben kunnen gaan om te kijken waar we elkaar konden vinden. En de SP mag de volgende keer ook gewoon met ons in gesprek gaan in plaats van posters ophangen.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner RN7

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend