Logo De Belofte

DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.

Om te kijken waar je het beste je boodschap kan doen, sloeg de Maag Lever Darm Stichting de handen ineen met de HogeNood-app, de grootste database van toiletten in Nederland. Samen kwamen ze tot de conclusie dat je toch echt in Druten moet zijn als je het niet meer op kan houden. Binnen de 250 meter is daar altijd een toilet in de buurt. 

"Dat is voor buik- en blaaspatiënten essentieel", weet Ivo Thonon, woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting. "Bij hoge nood hebben ze vijf minuten om bij een wc te komen, dan kan je nog ongeveer 250 meter lopen. Hebben ze die zekerheid niet, gaan ze vaak de deur niet uit."

En dat probleem wordt volgens hem vaak onderschat. Onderzoek laat zien dat één op de tien Nederlanders aangeeft dat ze liever thuis blijft als er niet genoeg toiletten in de buurt zijn.

'Hard voor geknokt'

De coronacrisis heeft volgens de stichting meer dan ooit laten zien hoe belangrijk het is dat er altijd een wc binnen handbereik is. "Zo’n tweederde van alle toiletten vind je bij restaurants en cafés. Die zijn nu natuurlijk dicht. Daarom is het belangrijk dat je ook genoeg openbare toiletten in gemeentelijke gebouwen hebt."

En daar heeft Druten er nog geen van: een verbeterpuntje voor de toekomst. Maar de lokale politiek is in ieder geval ontzettend trots. "Hier hebben we hard voor geknokt", stelt Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten.

Al drie jaar is de partij bezig met het verbeteren van de sanitaire voorzieningen in de gemeente. En dat loont. "Dit is een mooie winst voor Druten. We hebben hier te maken met een probleem waar men niet vaak genoeg stil bij staat. Zelf ben ik echt geschrokken van de cijfers", voegt Worm toe.

"Daarom vonden wij het nodig om een laagdrempelige oplossing te bieden. Je wil uiteindelijk een gastvrije gemeente zijn. Door deze zorg te leveren, kunnen mensen met een gerust hart naar Druten komen."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend