Logo De Belofte

DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.

Ongedoopte kinderen begraven op heilige grond: het was volgens de katholieke kerk not done. Moeders moesten met al hun verdriet op zoek naar een andere oplossing. Daarom begroeven ze hun overleden kindjes vaak in het holst van de nacht, net buiten de muur van het kerkhof. Zo ging dat tientallen jaren geleden ook in Druten. Tot de dag van vandaag zorgt dat bij een hoop inwoners nog altijd voor veel verdriet.

Daarom startten twee burgers in september een initiatief om een speciale gedenkplek in te richten. Ze hopen dat de gemeente een doorgang maakt in de muur van de katholieke begraafplaats, zodat het kerkhof wordt verbonden met het stuk grond waar de baby’s liggen. “Het is een trauma waar Druten niet graag over praat”, begint Prisca van Egmond, één van de initiatiefnemers. Zelf verloor zij ook een kind. Omdat ze weet hoe tragisch dat gemis is, wil ze iets voor de weggestopte baby’s betekenen. “De locatie waar zij liggen, ziet er zo troosteloos uit. Er moet iets veranderen.”

Geen prioriteit voor parochie

Nu komt ook de lokale politiek met een plan. De gemeente ziet een kans om het kerkhof van een hoognodige opknapbeurt te voorzien. “De begraafplaats aan de Molenhoek verkeert in erbarmelijke staat. De muur is bij de fundering afgebroken en op het terrein zelf is nauwelijks meer plek door wildgroei”, stelt de gemeente. Om een doorgang in de scheidingsmuur naar het vergeten kinderperk te maken, kost niet veel extra moeite. Maar de wand is deels eigendom van de parochie, dus die moet daar eerst toestemming voor geven. Daar staat de pastoor niet om te springen.

“Het is op zich een goed idee, maar wij zien het niet als een prioriteit”, reageert pastoor Jos Hermans van de Parochie H. Franciscus en H. Clara. “De vraag is of het verstandig is om de grond te verenigingen met onze begraafplaats.” Waarom dat mogelijk geen goed idee is, daar wil hij verder niet over uitweiden. “Eerst wil ik weten of de kinderen er inderdaad liggen. Dan willen we best meedenken over een eventueel monument. Want ook wij hebben gewoon plaats voor ongedoopte kinderen.”

Raadsleden naar het kerkhof

Omdat het zo’n gevoelig dossier is, pleit de lokale partij Kernachtig Druten nu voor een zogeheten raadsschouw. Dat betekent dat er van alle fracties een vertegenwoordiger een kijkje gaat nemen op de begraafplaats om in beeld te brengen wat er precies moet gebeuren. “Er is een hele generatie in onze gemeente die hier nog echt mee te maken heeft gehad. Het is belangrijk dat we zorgvuldig te werk gaan. Daarom moeten we daar gewoon naartoe”, vindt Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten. Volgende week maandag legt hij het idee voor bij zijn collega’s.

Als de doorgang niet wordt geïnstalleerd, dan gaat de gemeente toch verder met de opknapbeurt. De inrichting zal dan wel soberder worden. Om de klus te klaren, vraagt Druten 58.000 euro van de raad. Volgende maand maken de partijen een keuze. Als ze instemmen met de plannen, kan het project in juni 2021 van start gaan. “Er is dan nog voldoende tijd om met de parochie tot goede afspraken te komen”, aldus de gemeente.

Reportage van 12 oktober:

Zie ook: Kindjes buiten het kerkhof begraven, er komt na jaren eerherstel

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

 • Eeuwenoude beuk gekapt, jonge boom moet troost bieden

  04 mei 2021
  DRUTEN - De kap van een eeuwenoude beuk in Druten maakte vorige maand veel emoties los. Om de gemeenschap nu een beetje te troosten, plant het plaatselijke museum een nieuwe, jonge boom op dezelfde plek: "Over een paar jaar kan deze net zo groot worden als zijn voorganger."
 • Na meerdere ongelukken nog steeds geen oplossing voor 'probleemweg'

  03 mei 2021
  PUIFLIJK - Na meerdere, dodelijke verkeersongelukken op de N322 bij Druten heeft de lokale politiek er schoon genoeg van. De provinciale weg moet veiliger worden, stellen de Dorpslijsten. Ze pleiten ervoor dat de wethouder in gesprek gaat met de provincie Gelderland om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.
 • Druten gaat historisch aanzicht beschermen: ‘Authentiek Druten moet intact blijven’

  30 april 2021
  DRUTEN - Antieke kerken, schilderachtige straatjes en klassieke panden: Druten kent veel idyllische dorpsgezichten die de gemeente maar wat graag wil beschermen. Daarom komt de politiek nu met een speciale regeling om te voorkomen dat de cultuurhistorische plekken ondergesneeuwd raken door moderne nieuwbouw.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
 • Drutense politici willen horecabazen door de crisis helpen: 'Rijk doet te weinig'

  31 maart 2021
  DRUTEN - Omdat veel horecabazen met moeite het hoofd boven water houden, hoopt een aantal Drutense raadsleden extra financiële steun te kunnen bieden. Bovendien vinden de lokale politici het hoog tijd om kritischer naar de coronamaatregelen te kijken, iets wat het Rijk volgens hen te weinig doet.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend