Logo De Belofte

DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.

Ongedoopte kinderen begraven op heilige grond: het was volgens de katholieke kerk not done. Moeders moesten met al hun verdriet op zoek naar een andere oplossing. Daarom begroeven ze hun overleden kindjes vaak in het holst van de nacht, net buiten de muur van het kerkhof. Zo ging dat tientallen jaren geleden ook in Druten. Tot de dag van vandaag zorgt dat bij een hoop inwoners nog altijd voor veel verdriet.

Daarom startten twee burgers in september een initiatief om een speciale gedenkplek in te richten. Ze hopen dat de gemeente een doorgang maakt in de muur van de katholieke begraafplaats, zodat het kerkhof wordt verbonden met het stuk grond waar de baby’s liggen. “Het is een trauma waar Druten niet graag over praat”, begint Prisca van Egmond, één van de initiatiefnemers. Zelf verloor zij ook een kind. Omdat ze weet hoe tragisch dat gemis is, wil ze iets voor de weggestopte baby’s betekenen. “De locatie waar zij liggen, ziet er zo troosteloos uit. Er moet iets veranderen.”

Geen prioriteit voor parochie

Nu komt ook de lokale politiek met een plan. De gemeente ziet een kans om het kerkhof van een hoognodige opknapbeurt te voorzien. “De begraafplaats aan de Molenhoek verkeert in erbarmelijke staat. De muur is bij de fundering afgebroken en op het terrein zelf is nauwelijks meer plek door wildgroei”, stelt de gemeente. Om een doorgang in de scheidingsmuur naar het vergeten kinderperk te maken, kost niet veel extra moeite. Maar de wand is deels eigendom van de parochie, dus die moet daar eerst toestemming voor geven. Daar staat de pastoor niet om te springen.

“Het is op zich een goed idee, maar wij zien het niet als een prioriteit”, reageert pastoor Jos Hermans van de Parochie H. Franciscus en H. Clara. “De vraag is of het verstandig is om de grond te verenigingen met onze begraafplaats.” Waarom dat mogelijk geen goed idee is, daar wil hij verder niet over uitweiden. “Eerst wil ik weten of de kinderen er inderdaad liggen. Dan willen we best meedenken over een eventueel monument. Want ook wij hebben gewoon plaats voor ongedoopte kinderen.”

Raadsleden naar het kerkhof

Omdat het zo’n gevoelig dossier is, pleit de lokale partij Kernachtig Druten nu voor een zogeheten raadsschouw. Dat betekent dat er van alle fracties een vertegenwoordiger een kijkje gaat nemen op de begraafplaats om in beeld te brengen wat er precies moet gebeuren. “Er is een hele generatie in onze gemeente die hier nog echt mee te maken heeft gehad. Het is belangrijk dat we zorgvuldig te werk gaan. Daarom moeten we daar gewoon naartoe”, vindt Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten. Volgende week maandag legt hij het idee voor bij zijn collega’s.

Als de doorgang niet wordt geïnstalleerd, dan gaat de gemeente toch verder met de opknapbeurt. De inrichting zal dan wel soberder worden. Om de klus te klaren, vraagt Druten 58.000 euro van de raad. Volgende maand maken de partijen een keuze. Als ze instemmen met de plannen, kan het project in juni 2021 van start gaan. “Er is dan nog voldoende tijd om met de parochie tot goede afspraken te komen”, aldus de gemeente.

Reportage van 12 oktober:

Zie ook: Kindjes buiten het kerkhof begraven, er komt na jaren eerherstel

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Nieuwe campagne tegen discriminatie

  08 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten start dit najaar een campagne tegen discriminatie. Het Rijk stelt hiervoor ruim 30.000 euro ter beschikking. De campagne is met name bedoeld om de inwoners bewust te maken van allerlei vormen van discriminatie. De gemeente wil dat alle inwoners zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.
 • Speciale raadsvergadering Druten over MFA De Lier

  06 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten belegt op 23 september een speciale gemeenteraadsvergadering die geheel wordt gewijd aan de mogelijke realisering van een MFA De Lier in Puiflijk.
 • Wethouder: “Keuzes in fusieproces waren logisch en passend gezien maatschappelijke situatie”

  24 juni 2021
  WIJCHEN - De keuzes die het Wijchense college gemaakt heeft in het afgebroken proces op weg naar een bestuurlijke fusie met Druten waren logisch en passend en zouden ook weer opnieuw gemaakt worden. Dat zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) namens het college als reactie op het kritische onderzoeksrapport over dat fusieproces. Daarin wordt onder andere beschreven dat Wijchen het nagelaten heeft het gebruikelijke proces te volgen voor een bestuurlijke fusie door niet eerst een principebesluit te nemen en daarna pas de maatschappelijke discussie aan te gaan. Volgens Gerrits wilde het college het sentiment in de samenleving dat de toekomst van de gemeente al bepaald was op deze manier ontkrachten.
 • CDA vraagt opheldering over ‘blokhutgesprekken’ over bestuurlijke fusie Wijchen-Druten

  26 mei 2021
  WIJCHEN - De Wijchense CDA-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend om opheldering te vragen over gesprekken die zouden hebben plaatsgevonden in 2019 over een bestuurlijke fusie van Wijchen en Druten. Deze zogenaamde ‘blokhutgesprekken’ worden genoemd in een onderzoeksverslag over de stukgelopen fusie dat deze week gepresenteerd is. Bij die gesprekken in het verblijf van een Drutense wethouder zouden wethouders, raadsleden en bestuursleden van ‘betrokken’ fracties aanwezig geweest zijn. Volgens het CDA is naar andere partijen en Wijchense inwoners toe gecommuniceerd dat een artikel in de Wegwijs van januari 2020 de aanleiding was om de voorgenomen fusie verder in gang te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend