Logo De Belofte

WIJCHEN - Veel jongeren werken in sectoren die hard zijn getroffen door de coronacrisis. Daarom maken de gemeente Wijchen en Druten het nu makkelijker voor deze groep om een uitkering aan te vragen. Met de maatregel kunnen jonge inwoners direct geld aanvragen, zonder dat zij eerst vier weken moeten zoeken naar een nieuwe baan.

Het zijn vooral de horeca-, evenementen- en cultuursector die het zwaar te verduren hebben. “Daar werken veel jongeren met flexibele contracten. Het is daarom een extra kwetsbare groep”, schrijven Wijchen en Druten. “We zien dan ook dat het opnieuw sluiten van de horeca een grote impact heeft. ”

Jongeren onder de 27 moeten doorgaans vier weken naar een opleiding of nieuwe baan zoeken voordat zij kans maken op een bijstandsuitkering. Die zogeheten zoekperiode wordt nu geschrapt. De gemeente kan dan meteen beoordelen of de jonge burgers wel of geen recht hebben op de uitkering, zodat ze ook direct betaald kunnen worden. “We bieden de jongeren hiermee inkomenszekerheid en voorkomen eventuele schulden”, voegt de lokale politiek toe.

Versoepeling tot volgend jaar

Normaal gesproken is de zoekperiode bedoeld als motivatie om jongeren zo snel mogelijk weer aan de bak te helpen. Het idee is dan bijvoorbeeld ook om te voorkomen dat ze een gat in hun cv hebben. Maar met de huidige coronacrisis is dat knap lastig, weten de gemeenten. 

De zoekperiode vervalt daarom tot juli 2021. Lokale politici verwachten dat de versoepeling uiteindelijk zo’n 10.000 euro aan extra kosten met zich meebrengt.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'
 • Ondanks versoepeling hopen ondernemers dat de klant thuis blijft shoppen

  09 februari 2021
  WIJCHEN - Hoewel klanten vanaf woensdag weer producten bij de voorgevel van een winkel af mogen halen, hopen Wijchense ondernemers dat iedereen thuis blijft shoppen. Plaatselijke winkeliers hebben namelijk een speciale corona-bezorgservice opgezet, wat volgens hen een veel betere oplossing is. "Zo willen we nieuwe besmettingshaarden voorkomen."
 • Coaches moeten jongeren van de straat houden, ook als er geen rellen zijn

  03 februari 2021
  WIJCHEN - Straatcoaches worden vanaf deze week het veld ingestuurd om overlast in de gemeenten Wijchen en Druten aan te pakken. Ze houden vooral jongeren in de gaten die het verkeerde pad op dreigen te gaan.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend